Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013

Μπρος Ρωσία και πίσω τρόικα



Στις Συμπληγάδες μεταξύ τρόικας και Ρωσίας βρίσκεται η Κύπρος, προσπαθώντας να βρει μία λύση επιβίωσης για τον ζωτικό τομέα της οικονομίας της, τις τράπεζες. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις για τη συγκρότηση ενός ρεαλιστικού Plan B, το οποίο θα επιτρέπει στην Ευρώπη να χρηματοδοτήσει την Κύπρο χωρίς να απαιτεί τη φορολόγηση των καταθέσεων.
Η διαπραγμάτευση γίνεται σε δύο μέτωπα: με τη Ρωσία στη Μόσχα και με την τρόικα στη Λευκωσία, από τον ίδιο τον πρόεδρο Αναστασιάδη. Και στις δύο περιπτώσεις, η Κύπρος διαπραγματεύεται με την πλάτη στον τοίχο.
Στη Μόσχα ο υπουργός Οικονομικών Δ. Σαρρής, δεν συνάντησε και ενθουσιώδεις συνομιλητές. Και οι επαφές του δεν έχουν, προς το παρόν, κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα. «Η Κύπρος θα πρέπει να
μπει κάτω από ένα ρωσικό μνημόνιο που δεν θα είναι αποδεκτό από την Ευρώπη» σχολίαζαν πηγές. Η Λευκωσία ζήτησε από τη Μόσχα επιμήκυνση του δανείου που έχει λάβει καθώς και τρόπους για τη χορήγηση νέου δανείου προκειμένου να αποφευχθεί η φορολόγηση των καταθέσεων. Η Μόσχα συζητάει σενάρια εμπλοκής, ωστόσο ζητεί, σύμφωνα με πληροφορίες, προνομιακή πρόσβαση στο φυσικό αέριο καθώς και δημιουργία ναυτικής βάσης για τον ρωσικό στόλο που θα καταπλέει στη Μεσόγειο. Επίσης διαψεύδονται τα σενάρια για πώληση της «Λαϊκής» τράπεζας σε Ρώσους. Οι επαφές του κ. Σαρρή θα συνεχιστούν και την Πέμπτη. Ανοιχτή παραμένει και η πρόσκληση του Β. Πούτιν προς τον Κύπριο ομόλογο του να επισκεφθεί τη Μόσχα.
Στη Λευκωσία ο πρόεδρος Αναστασιάδης δεν κατάφερε να πείσει τους συνομιλητές από την τρόικα για τη βιωσιμότητα ενός εναλλακτικού σχεδίου που θα απέτρεπε τη φορολόγηση των καταθέσεων. Προτάσεις για ομόλογα με αντίκρισμα φυσικό αέριο, αξιοποίηση δημόσιας και εκκλησιαστικής περιουσίας, δεν έπεισαν τους εκπροσώπους της τρόικας. Μέσα στα σχέδια που εξετάζονται είναι και η δημιουργία δύο νέων «καλών» τραπεζών, στις οποίες θα μεταφερθούν οι καταθέσεις κάτων 100.000 ευρώ καθώς και τα δάνεια που εξυπηρεούνται. «Έγκειται πλέον στις κυπριακές αρχές να παρουσιάσουν μια λύση η οποία να σέβεται το κριτήριο της βιωσιμότητας του χρέους» σχολίασε η Κομισιόν. Τη λύπη της εξέφρασε η Α, Μέρκελ, ενώ ο Β. Σόιμπλε είπε ότι κυπριακός τραπεζικός τομέας πρέπει να περιοριστεί σε μικρότερα μεγέθη.
Όλα δείχνουν ότι όποια λύση και αν βρεθεί, αν επιτευχθεί στο πλαίσιο της τρόικας, θα περιλαμβάνει κούρεμα καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ, αφήνοντας ανέπαφες τις μικρότερες καταθέσεις.
protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρχισε η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων – Αυτόματη η διαδικασία για μισθωτούς και συνταξιούχους

Τις φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2023 άρχισε να «υποδέχεται» από χθες το βράδυ και μέχρι τις 26 Ιουλίου το taxi...