Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

Γεωπολιτικός "πόλεμος" για την ενέργεια


Χρυσές δουλειές υπόσχεται η κυβέρνηση Σαμαρά στους επενδυτές που θα διεκδικήσουν ενέργεια, λιμάνια, αεροδρόμια, νερά, τουριστικές ακτές και βεβαίως τον ΟΠΑΠ. Μπορεί η απόφαση για τις ιδιωτικοποιήσεις να είναι μια ιδεολογική επιλογή της κυβέρνησης Σαμαρά και της τρόικας, ωστόσο δεν είναι μόνο οικονομική καθώς συνδέεται με γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου.


Η περίπτωση της ενέργειας για παράδειγμα και η εκποίηση της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ δεν είναι μια απλή οικονομική συναλλαγή "δούναι και λαβείν", δεν αφορά δηλαδή μόνο της τιμή πώλησης. Συνδέεται με τις αντικρουόμενες γεωπολιτικές επιδιώξεις των ΗΠΑ και της Ρωσίας, ενώ εμπλέκονται Ευρωπαϊκή Άνωση, Αζερμπαϊτζάν, Τουρκία και Ισραήλ. Η επιλογή αγοραστή δηλαδή συνδέεται εξ αντικειμένου με
ευρύτερες γεωστρατηγικές επιλογές τόσο για τα δίκτυα όσο και για τις πηγές ενέργειας.
Η επίσκεψη του επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ και η συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, παρουσία του συνεργάτη του ρωσικού κολοσσού στην Ελλάδα Δ. Κοπελούζου υποδηλώνει την απόφαση της Μόσχας να μπει στην μάχη για τη διεκδίκηση της ΔΕΠΑ δίνοντας υψηλό τίμημα. Η Gazprom, δηλαδή ο Πούτιν, θα επιμείνει και, αν δεν εξελιχθεί σε ενδορωσική διαμάχη (τη ΔΕΠΑ διεκδικεί και Sintex του Ρώσου μεγιστάνα Λεονίτ Λεμπέντεφ), είναι αποφασισμένη να καταβάλει το μεγαλύτερο τίμημα για να πάρει την επιχείρηση και να προμηθεύει αέριο στην Ελλάδα.
Η Gazprom έχει τεθεί εκτός της εκμετάλλευσης του γιγαντιαίου κοιτάσματος "Λεβιάθαν" στο Ισραήλ και η Μόσχα δεν θα ήθελε να μείνει εκτός της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, ενώ την ίδια ώρα προετοιμάζεται για μονιμότερη παρουσία του ρωσικού στόλου στην περιοχή δίνοντας ταυτόχρονα και τη μάχη επιρροής στην Συρία. Οι Αμερικανοί δημοσίως εκφράζουν παραινέσεις προς την Αθήνα για "διαφοροποιήσεις πηγών ενέργειας ώστε να μην βρεθεί σε ομηρεία" (Βικτόρια Νούλαντ εκπρόσωπος Στέιτ Ντιπάρτμεντ), ενώ στο παρασκήνιο εκφράζονται κατά της ενίσχυσης της ρωσικής παρουσίας.
Ο ΔΕΣΦΑ που διανέμει το αέριο είναι θυγατρική της ΔΕΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει διαμηνύσει ότι δεν θα αποδεχθεί τον έλεγχο από τον ίδιο παίχτη των δικτύων και των πηγών προμήθειας φυσικού αερίου, είτε πρόκειται για την Gazprom είτε για τη Sintex. Στο παιχνίδι έχει μπει η αζέρικη Sοcar, κατ' επέκταση και η BP, η οποία συνεργάζεται μαζί της, διεκδικώντας την ΔΕΣΦΑ. Gazprom και Socar αναμένεται να ρίξουν στο τραπέζι και το θέμα των αγωγών South Stream και ΤΑΡ διαπραγματευόμενοι με την Αθήνα την διέλευσή τους από την Ελλάδα.
Στη διεκδίκηση των ΔΕΠΑ-ΔΕΣΦΑ μπαίνουν και οι κοινοπραξίες Μ+Μ(Μυτιληναίος - Μότορ Όιλ, δηλαδή Βαρδινογιάννης) για τη ΔΕΠΑ και ΤΕΡΝΑ (Περιστέρης) για ΔΕΣΦΑ, που στη φάση των μη δεσμευτικών προσφορών φέρονται να προσφέρουν 450 και 350 εκατομμύρια ευρώ αντίστοιχα.
Για τη ΔΕΠΑ η Gazprom φέρεται να προτείνει τίμημα που υπερβαίνει το ένα δισ. ευρώ και δεν αποκλείεται να αυξηθεί ενώ για τον ΔΕΣΦΑ η Socar 450 εκατομμύρια ευρώ. Κοντά στα 2 δισ. ευρώ φέρεται να προσφέρει η Sintex και για τις δύο εταιρείες, πρόταση που δύσκολα θα σταθεί καθώς υπάρχουν προβλήματα με τις Βρυξέλλες, που δεν θέλουν τον έλεγχο ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ από την ίδια εταιρεία. Οι συζητήσεις στο παρασκήνιο οργιάζουν για τον "πόλεμο" συμφερόντων, ενώ η παράταση δύο εβδομάδων που δόθηκε για την κατάθεση δεσμευτικών προσφορών από τους ενδιαφερόμενους φαίνεται να σχετίζεται περισσότερο με την κορύφωση αυτών των διεργασιών και λιγότερο με την αλλαγή στην ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ.

ΣΠΥΡΟΣ ΠΟΛΛΑΛΗΣ, πρόεδρος της "ΕΛΛΗΝΙΚΟ Α.Ε."

"Δεν πρόκειται να παραιτηθώ"
Αν η ενέργεια είναι το κατεξοχήν θέμα γεωπολιτικών συγκρούσεων και επιλογών, το θέμα της αξιοποίησης του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού είναι ενδεικτικό της βαθμιαίας μετατόπισης της κυβέρνησης σε ένα θέμα που είχε αρχικά χαρακτηριστεί "θέμα αρχής". Ενώ δηλαδή αρχικά γινόταν λόγος για παραχώρηση βάσει του θεσμού της επιφανείας, παραχώρηση δηλαδή της χρήσης, διολίσθησε στην άποψη της μεταβίβασης της πλήρους κυριότητας στον "χρυσό" επενδυτή από το Κατάρ.
Η προσφυγή των Δήμων Ελληνικού - Αργυρούπολης και Αλίμου στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατά της μεταβίβασης του χώρου στο ΤΑΙΠΕΔ εκτιμάται ότι θα εκδικαστεί σε περίπου έναν χρόνο, πράγμα, που σημαίνει ότι αν δεν υπάρξει εμπλοκή, δύσκολα θα σταματήσει η εκποίηση του χώρου στους ενδιαφερόμενους επενδυτές. Η απαίτηση του υπουργείου Οικονομικών όμως να μεταβιβαστεί και το υπόλοιπο 30% της απολύτου κυριότητας στο ΤΑΙΠΕΔ -έχει ήδη μεταβιβαστεί το 70% της κυριότητας και το 100% του δικαιώματος επιφανείας- φαίνεται πως συναντά την αντίδραση του Σπύρου Πολλάλη, καθηγητή του Χάρβαρντ και επικεφαλής της "Ελληνικό Α.Ε.".
Περιέργως μάλιστα μέσα στην εβδομάδα οργίαζαν φήμες περί παραίτησης του κ. Πολλάλη με υποβολιμαίο δημοσίευμα, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τη μεταφορά του συνόλου της κυριότητας ώστε να αποτελέσει δέλεαρ για τους Καταριανούς επενδυτές προς τους οποίους έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση. Σύμφωνα με πληροφορίες της "Αυγής" ο καθηγητής Πολλάλης τονίζει σε στενούς του συνεργάτες: "Δεν πρόκειται να παραιτηθώ, Θα παραμείνω για να διασφαλίσω το δημόσιο συμφέρον" πράγμα που σημαίνει ότι ο ίδιος δεν επιθυμεί να μεταφερθεί και το υπόλοιπο 30% της απολύτου κυριότητος στο ΤΑΙΠΕΔ, όπως του ζητούσε η προηγούμενη διοίκηση του Ταμείου.
"Θα περιμένω να συναντηθώ με τη νέα διοίκηση" τον άκουσαν να λέει με νόημα στενοί του συνεργάτες. Σύμφωνα με πληροφορίες ο ίδιος επιμένει ότι το Δημόσιο πρέπει να κρατήσει το εναπομείναν 30% της κυριότητας και να έχει λόγο και ρόλο στις εξελίξεις.
Μένει να δούμε πώς θα εξελιχθεί αυτή η έρπουσα κόντρα, καθώς η νέα διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ εμφανίζεται να πρεσβεύει ακόμη πιο νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις από την προηγούμενη.
Avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαγραφή Σαλμά: Το μήνυμα Μητσοτάκη στους αντάρτες βουλευτές της ΝΔ και ο φόβος για ξήλωμα του γαλάζιου πουλόβερ

Για πολλούς στη Νέα Δημοκρατία η διαγραφή Σάλμα ήταν μια αναμενόμενη εξέλιξη λόγω της συμπεριφοράς που είχε τους τελευταίους μήνες απέναντι...