Τρίτη 26 Μαρτίου 2013

Βαρύ το κλίμα στην Κύπρο - Ευχαριστημένο το Βερολίνο


Βαρύ είναι το κλίμα στην Κύπρο μετά τις οδυνηρές αποφάσεις που έλαβαν Ευρωζώνη και ΔΝΤ για το πρόγραμμα διάσωσης ύψους 10 δισ. ευρώ. Αξιωματούχοι της χώρας κάνουν λόγω για αποφυγή του κινδύνου της άτακτης χρεοκοπίας, ωστόσο, οι όροι που επιβλήθηκαν αναμένεται να οδηγήσουν σε βαθιά ύφεση και αύξηση της ανεργίας. Από την πλευρά της, η Αθήνα διαμηνύει ότι θα στηρίξει την Κύπρο καθώς η συμφωνία «είναι επώδυνη». Πάντως το μήνυμα του προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια ήταν σκληρό αφού τόνισε ότι «Η απόφαση δεν είναι ανεκτή γιατί είναι επιλεκτική». Οργή από Ρωσία για την απόφαση, ευχαριστημένη η Γερμανία. 

Στη συνέντευξη Τύπου μετά τον μαραθώνιο διαβουλεύσεων στις Βρυξέλλες, ο κύπριος υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής δήλωσε ότι έκλεισε μια μακρά περίοδος αβεβαιότητας και ανασφάλειας για την κυπριακή οικονομία. «Δεν κερδίσαμε μόνο μια μάχη, αλλά έχουμε αποφύγει τον κίνδυνο μιας καταστροφικής εξόδου από την Ευρωζώνη» υποστήριξε ο κ. Σαρρής. «Θα υποστούμε θυσίες και θα περάσουμε δύσκολες στιγμές, αλλά η οικονομία έχει τη δυνατότητα για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής» πρόσθεσε.

Η Κύπρος απέφυγε τη χρεοκοπία, που θα ήταν καταστροφική γιατί θα σήμαινε και έξοδο από την Ευρωζώνη, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρίστος Στυλιανίδης. Ο ίδιος έκανε λόγο για «νέα αρχή, που δίνει τη δυνατότητα στην κυπριακή οικονομία να επανεκκινήσει».
Η  συμφωνία που επιτεύχθηκε στη σύνοδο του Eurogroup διασφαλίζει την αποφυγή  χρεοκοπίας  του Κύπρου και των συνεπειών  μας τέτοιας εξέλιξης για τη χώρα, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου. «Με τη συμφωνία έχει, επίσης, αποφευχθεί η άτακτη χρεοκοπία της  Λαϊκής Τράπεζας. Η Τράπεζα Κύπρου θα αναδιαρθρωθεί και κεφαλαιοποιηθεί πλήρως στη βάση σχετικής νομοθεσίας, θα αποκτήσει τα εξυπηρετούμενα δάνεια, άλλα στοιχεία ενεργητικού και τις ασφαλισμένες καταθέσεις της Λαϊκής Τράπεζας» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Αθήνα: Επώδυνη η συμφωνία – Θα στηρίξουμε την Κύπρο


Επώδυνη χαρακτήρισε τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup για την Κύπρο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σίμος Κεδίκογλου. Σημείωσε, ωστόσο, «ότι η συμφωνία σταματάει την πορεία προς το χάος που θα έφερνε η άτακτη χρεοκοπία και η έξοδος από την Ευρωζώνη» και υπογράμμισε ότι «ο Ελληνισμός ολόκληρος στηρίζει την Κύπρο και δεν θα αφήσει κανέναν να εκμεταλλευτεί την πρόσκαιρη αδυναμία της».

Ο κ. Κεδίκογλου, τόνισε ότι το πιο σημαντικό τώρα είναι «πώς θα βοηθήσουμε την Κύπρο να σταθεί ξανά στα πόδια της», επισημαίνοντας ότι «δεν είναι ώρα για διχαστικά συνθήματα, ούτε για ανεύθυνες κραυγές... Τώρα κοιτάζουμε μπροστά».

«Η Κύπρος έκανε το "θαύμα" πολλές φορές. Θα το κάνει ξανά! Έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει τη μοναδική θέση της και τους πλουτοπαραγωγικούς πόρους της, ώστε να επιστρέψει σύντομα στην ευημερία και την ανάπτυξη» κατάληξε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Οργισμένη αντίδραση Μεντβέντεφ

Οργισμένη ήταν η αντίδραση της Ρωσίας στο σχέδιο διάσωσης της Κύπρου που συμφωνήθηκε στο Eurogroup των Βρυξελλών, το οποίο, μεταξύ άλλων, θα επιφέρει βαριές απώλειες στους ξένους καταθέτες των κυπριακών τραπεζών, μεταξύ των οποίων είναι και πολλοί Ρώσοι.

«Κατά την άποψή μου, η κλοπή αυτού που έχει ήδη κλαπεί συνεχίζεται», δήλωσε ο πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ σε συνάντηση κυβερνητικών αξιωματούχων, σύμφωνα με ειδησεογραφικά πρακτορεία. Ωστόσο, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει δώσει εντολή στην κυβέρνησή του να διαπραγματευτεί μία αναδιάρθρωση του ρωσικού δανείου προς την Κύπρο, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπός του Ντμίτρι Πέσκοφ.
Ευχαριστημένη η Γερμανία
«Πολύ ικανοποιημένη» δήλωσε η Αγκελα Μέρκελ με την έκβαση των μαραθώνιων διαπραγματεύσεων για τη διάσωση της Κύπρου. Xαρακτήρισε «δίκαιη» τη συμφωνία για την Κύπρο, υπό την έννοια ότι διασφαλίζει ότι για την επίλυσή της θα απαιτηθεί να πληρώσουν εκείνοι που «συνεισέφεραν» στη δημιουργία της. «Είμαι πολύ ικανοποιημένη που χθες βράδυ βρέθηκε μία λύση που στάθηκε ικανή να αποτρέψει μια χρεοκοπία», είπε η Αγκελα Μέρκελ: «Πιστεύω ότι η συμφωνία που επετεύχθη ήταν η σωστή».

Δίκαιο χαρακτήρισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε το σχέδιο διάσωσης της Κύπρου εκτιμώντας ότι αυτό  θα επιτρέψει τη σταθεροποίηση της κατάστασης στη χώρα. «Το αποτέλεσμα (των διαπραγματεύσεων) είναι δίκαιο για όλες τις πλευρές» τόνισε ο Γερμανός υπουργός. Υπογράμμισε επιπλέον ότι κατά την άποψη της Γερμανίας το σχέδιο που συμφωνήθηκε είναι «πολύ καλύτερο» από εκείνο της προηγούμενης εβδομάδας που θα έπληττε τους μικροκαταθέτες και το οποίο απέρριψε το κυπριακό Κοινοβούλιο.

«Ευφυέστερη και δικαιότερη» χαρακτηρίζει την απόφαση για την Κύπρο σχόλιο στην ηλεκτρονική έκδοση της οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt. «Η Κύπρος αποφεύγει την επαπειλούμενη χρεοκοπία» σημειώνει η Süddeutsche Zeitung.

H Frankfurter Allgemeine Zeitung σημειώνει: «Οι μικροκαταθέτες μένουν απείραχτοι, σημαντικές απώλειες για τους μεγάλους πελάτες (των τραπεζών)». Η ηλεκτρονική έκδοση της εβδομαδιαίας εφημερίδας Die Zeit επισημαίνει ότι «υπάρχει σχέδιο διάσωσης και η κρατική χρεοκοπία αποφεύχθηκε» ενώ «η Κύπρος αποφεύγει τη χρεοκοπία την τελευταία στιγμή» γράφει η ιστοσελίδα της εφημερίδας Die Welt.

Η ιστοσελίδα του πρώτου προγράμματος της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης (ARD), σχολιάζοντας την έκβαση των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες επισημαίνει: «Η Κύπρος δεν πέφτει προς το παρόν στην χρεοκοπία και το οικονομικό χάος. Η (κυπριακή) κυβέρνηση πέτυχε σε σκληρές διαπραγματεύσεις με την Τρόικα στις Βρυξέλλες σχεδόν στο τελευταίο λεπτό μία συμφωνία, η οποία θα αποφέρει στη μεσογειακή χώρα ένα δάνειο 10 δις ευρώ από την ΕΕ και το ΔΝΤ. Η Λευκωσία θα καταβάλει μόνη επιπλέον 5,8 δις κυρίως μέσω της αναδιάρθρωσης του τραπεζικού τομέα» σημειώνει το ARD.

Εξαίρεση στο θετικό κλίμα του γερμανικού Τύπου, το περιοδικό Der Spiegel που αναφέρεται στην επόμενη μέρα της συμφωνίας στις Βρυξέλλες με περισσότερες αναρτήσεις στην ηλεκτρονική του έκδοση. «Φόβος για το αύριο» τιτλοφορείται μία από αυτές, στην οποία σημειώνεται: «Το πακέτο διάσωσης εγκρίθηκε, αλλά στην πρωτεύουσα της Κύπρου κυριαρχεί απογοήτευση. Πολλοί φοβούνται ενδεχόμενη κατάρρευση της οικονομίας, ανάλογη της Ελλάδας και αισθάνονται εξαπατημένοι από την Ευρώπη».
tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ανησυχία για τις τιμές πετρελαίου - Ευοίωνες οι προοπτικές για φυσικό αέριο και ρεύμα

Σε ομιλία που έκανε την Τρίτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τα συμπεράσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα...