Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Λεπτό προς λεπτό οι δραματικές εξελίξεις στην Κύπρο - Απόφαση σταθμός της Βουλής - Καταψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το κούρεμα


Λεπτό προς λεπτό οι δραματικές εξελίξεις στην Κύπρο - Απόφαση σταθμός της Βουλής - Καταψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το κούρεμα
Δεκάδες τηλεοπτικά συνεργεία και εκατοντάδες δημοσιογράφοι έχουν φτάσει στο νησί και μεταδίδουν τις εξελίξεις.

Λίγο πριν αναχωρήσει για τη Μόσχα παραιτήθηκε ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Μ. Σαρρής. Ο πρόεδρος δεν έκανε αποδεκτή την παραίτησή του. Ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρουι δέψευσε μέσω του πρακτορείου Reuters, ότι υπέβαλε την παραίτησή του. Ο υπουργός πέταξε προς τη Μόσχα μεταφέροντας πρόταση για αγορά από τη Ρωσία έναντι 1 ευρώ των τραπεζών Λαϊκή και Τράπεζα Κύπρου. Μαζί του πήγαν και πολλοί επιχειρηματίες που έχουν επιχειρηματικές σχέσεις με τη Ρωσία. Τα γεγονότα της Τρίτης
Το απόγευμα πραγματοποιήθηκε τηλεφωνική συνομιλία Αναστασιάδη-Μέρκελ στην οποία ο κύπριος πρόεδρος την ενημέρωσε για την πιθανή καταψήφιση της προτασης του κουρέματος από τη Βουλή. Η καγκελάριος ρώτησε που θα βρει η Κύπρος τα χρήματα και ο κ. Αναστασιάδης απα΄ντησε ότι έχει άλλα σχέδια τα οποία προσπαθεί να τα συντάξει και τα δουν στη Γερμανία. Επίσης της τόνισε ότι παρά τις προσπάθειές του οι βουλευτές δεν πείθονται να ψηφίσουν το κούρεμα

Καθώς η κυβέρνηση παραδέχεται ότι δεν εξασφαλίζει την πλειοψηφία αποφάσισε να απέχουν οι βουλευτές του ΔΗΣΥ έτσι ώστε το νομοσχέδιο να καταψηφιστεί με μεγάλη πλειοψηφία και να σταλεί μήνυμα στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο.

Το CNN σε ανταποκρισή του από τη Λευκωσία δίνει συγχαρητήρια στην Κύπρο για το ηχηρό όχι στην τρόικα υποστηρίζοντας ότι η καυτή πατάτα βρίσκεται στα χέρια της.

Με τα μέχρι τώρα δεδομένα 36 από τους 56 βουλευτές δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν όχι, ενώ ακόμα και από τους 19 βουλευτές του ΔΗΣΥ υπήρχε αμφιβολία αν θα το ψήφιζαν όλοι.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μια βουλευτής του ΔΗΣΥ η κυρία Στέλλα Κυριακίδη απουσιάζει στην Αργεντινή, (έχει πάει να παντρέψει τον υιό της) δεν έχει επιστρέψει ακόμα.

Η κυβέρνηση φαίνεται να αποδέχεται τα ως τώρα δεδομένα, μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες ειδοποίησε και τους εταίρους στην Ευρωζώνη ότι τέτοιου είδους νομοσχέδιο παρά τις χθεσινοβραδινές αποφάσεις βελτίωσης του έκτακτου Eurogroup δύσκολα θα ψηφιστεί.

Ο πρόεδρος της Κύπρου κ. Ν. Αναστασιάδης δήλωσε ότι θα σεβαστεί οποιοδήποτε αποτέλεσμα αλλά διατύπωσε την εκτίμηση ότι η Βουλή θα απορρίψει το νομοσχέδιο για κούρεμα καταθέσεων. Μιλώντας στη σουηδική τηλεόραση, είπε ότι η Βουλή θα τοποθετηθεί αρνητικά διότι θεωρεί και πιστεύει ότι είναι άδικο και πλήττει τα συμφέροντα της Κύπρου γενικότερα.

Ερωτηθείς πως θα χειριστεί την κατάσταση, είπε ότι η κυβέρνηση έχει τα σχέδιά της, δηλαδή «σχέδιο β'» αλλά δεν το ανακοινώνει..

Σε μία απεγνωσμένη προσπάθεια ο πρόεδρος Αναστασιάδης έχει συγκαλέσει από τις 5 το απόγευμα σύσκεψη πολιτικών αρχηγών, ενώ έγινε γνωστό ότι η προεδρία βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τα γραφεία της Καγκελαρίου Μέρκελ και του υπουργού Οικονομικών της Γερμανία κ. Σόιμπλε με σκοπό να αυξηθεί το ποσό της βοήθειας προς την Κύπρο ώστε να μπορέσουν να μετριαστούν τα μέτρα.

Ακόμα και την τελευταία στιγμή υπήρχαν βουλευτές του ΔΗΣΥ που ζητούσαν την αναβολή της συζήτησης στη Βουλή.

Δραματική έκκληση από τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας για υπερψήφιση του νομοσχεδίου όπως συμφωνήθηκε από την τρόικα, λέγοντας ότι σε περίπτωση καταψήφισης θα υπάρξει κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος κάτι που υποστηρίξει και η ΕΚΤ.

Μεγάλη διαδήλωση πραγματοποιείται αυτή την ώρα έξω από όλα τα κόμματα ακόμα και το ΔΗΣΥ. Οι διαδηλωτές φωνάζουν συνθήματα όπως Μέρκελ έξω από τη χώρας μας, Είμαστε άνθρωποι όχι αριθμοί, Οχι στην τρόικα, Λέμε το πρώτο οχι για την Ευρώπη.

Η κατάσταση είναι όντως δραματική καθώς η κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος και μαζί με αυτό ολόκληρης της οικονομίας της Κύπρου δεν φαντάζει πλέον ένας μακρινός εφιάλτης αλλά ένα πραγματικό γεγονός.

Το ναι στο κούρεμα των καταθέσεων αποτελεί μία οδυνηρή λύση και μια μεγάλη μαχαιριά σε ένα μικρό κράτος και σε μία λιλιπούτεια οικονομίας που αναπνέω από τον τομέα των υπηρεσιών.

Και όλα αυτά μέσα σε μία διεθνή κατακραυγή κατά τις απόφασης που βάζει χέρι στις καταθέσεις όχι μόνο των μικρών αλλά και των ξένων, κυρίως Ρώσων αλλά και Βρετανών και Αμερικανών.

Η ζημιά είτε με την έγκριση είτε όχι της Βουλής έχει γίνει, και έχει κοστίσει ανυπολόγιστα στην οικονομία και στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, αφού δεν είναι λίγες οι πληροφορίες που έρχονται ότι όταν ανοίξουν οι Τράπεζες και τα συνεργατικά πιστωτικά ιδρύματα στην Κύπρο, οι κύπριοι καταθέτες (43 δισ. ευρώ, οι Ρώσοι (40 δισ. ευρώ) και οι άλλοι ξένοι θα σηκώσουν τα λεφτά τους από τις Τράπεζες.

Εάν υπάρξει απόρριψη του κουρέματος, κάτι που είναι και το πιο πιθανό, θα τερματιστεί αμέσως η ρευστότητα προς τη Λαϊκή Τράπεζα συμπαρασύροντας μαζί ολόκληρο το τραπεζικό σύστημα, ενώ φόβοι υπάρχουν για ντόμινο σε όλο το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ευρωζώνης.

Το πιο ανησυχητικό εδώ στη Λευκωσία είναι ότι η Κύπρος νιώθει μόνη (πιο μόνη και από την εισβολή του Αττίλα το 1974) αφού η αδελφική της χώρα η Ελλάδα ζει εξίσου τραγικές στιγμές με την οικονομία της.

Από το πρωί της Τρίτης πραγματοποιείται ευρεία σύσκεψη με τη συμμετοχή της τρόικας στο κυπριακό υπουργείο Οικονομικών για την τελική διαμόρφωση του νομοσχεδίου για το ποσοστό του κουρέματος των καταθέσεων το οποίο θα εισαχθεί προς ψήφιση στη Βουλή. Στη σύσκεψη μετέχει ο διοικητής και ο υποδιοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου και βεβαίως η κυρία Ντέλια Βελκουρέσκου του ΔΝΤ πό το άγρυπνο βλέμμα της οποίας συντάσσεται το νομοσχέδιο. Πληροφρίες αναφέρουν ότι τελικά δεν θα υπάρχει κούρεμα στις καταθέσεις έως 20.000 ευρώ, από 20-100.000 θα είναι 6,75% και πάνω από 100.000 το κούρεμα θα είναι κλιμακωτό έως 9,9%.

Τα βλέμματα πάντως στην Κύπρο είναι στραμμένα προς τη Μόσχα καθώς σήμερα αναμένεται να υπάρξει τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου Αναστασιάδη με των ρώσο πρόεδρο Πούτιν σε μια προσπάθεια να εξηγήσει ο κύπριος πρόεδρος στους οργισμένους Ρώσους την απόφαση για το κούρεμα των καταθέσεων και τη διάσωση της Κύπρου.

Η καγκελάριος της Γερμανίας επιχείρησε σήμερα Τρίτη να σταματήσει οποιαδήποτε προσπάθεια για βοήθεια της Κύπρου από τη Ρωσία. Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε ότι: «υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία τη Δευτέρα το βράδυ μεταξύ της Καγκελαρίου και του προέδρου της Κύπρου στην οποία η κυρία Μέρκελ επέμεινε ότι οι διαπραγματεύσεις για το σχέδιο διάσωσης πρέπει να διεξαχθούν αποκλειστικά από την τρόικα».

Οι Ρώσοι και η Γκαζπρομ

Παρά τις διαψεύσεις τόσο από την Προεδρία της Κύπρου όσο και από την Γκαζπρομ περί εμπλοκής της Ρωσίας στη σωτηρία της κυπριακής οικονομίας μέσω της εταιρείας αυτής πηγές στη Λευκωσία επιμένουν.

Μάλιστα το Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΗΚΟ) πιστεύει ότι πρέπει να αποφευχθεί μέχρι την τελευταία ώρα το μνημόνιοδια της εμπλοκής της Ρωσίας είτε αυτό σημαίνει να δοθεί ο τερματικός σταθμός φυσικού αερίου στην Επισκοπή είτε οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ είτε ακόμη και διευκολύνσεις για τον ρώσικο στόλο στη Μεσόγειο.

Από πλευράς Ρωσίας πάντως οι δηλώσεις ήταν εχθρικές εναντίον της ΕΕ και ειδικότερα εναντίον της Κύπρου.

Ο Ρώσος Πρόεδρος εξήγγειλε αλλαγή της στάσης της χώρας του έναντι της Κύπρου αφήνοντας τα πάντα ανοιχτά ενώ ο υπουργός Οικονομικών κ. Σιλουάνοφ δήλωσε ότι πλέον η Ρωσία δεν δεσμεύεται ότι θα παρατείνει την αποπληρωμή του κυπριακού δανείου των 2,5 δισ. ευρώ που λήγει το 2016.

Ούτε βέβαια μπαίνει σε συζήτηση για περαιτέρω δανειοδότηση της κυπριακής οικονομίας.

Πηγές; μάλιστα από τη ρωσική πρεσβεία στη Λευκωσία δήλωναν σε κυπριακά ΜΜΕ ότι «το κλίμα στις σχέσεις Κύπρου - Ρωσίας δεν είναι αυτό που επιθυμούμε», κάτι που φάνηκε μέσα και από τις μαζικές προσγειώσεις ιδιωτικών τζετ ρώσων μεγιστάνων στο αεροδρόμιο της Λάρνακα που ενδιαφέρονται να σώσουν τα «ριάλιά» τους.

Τι τελικά συμβαίνει με τη Ρωσία; Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Ρώσοι δεν θέλουν να εμπλακούν αυτή την ώρα που παίρνονται οι αποφάσεις για το μέλλον του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου. Βρίσκονται σε στάση αναμονής για την επόμενη ημέρα όπου οποιαδήποτε βοήθεια θα είναι καλοδεχούμενη ακόμα και με δυσμενέστερους όρους για την Κύπρο. Δηλαδή τα ανταλλάγματα για τη βοήθεια θα είναι πολύ μεγαλύτερα από οποιαδήποτε άλλη φορά.
TO BHMA online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Πολιτική θεολογία και Συνταγματική ηθική»

Η «πολιτική θεολογία» είναι μια διαδεδομένη αλλά αμφίσημη έννοια που χρησιμοποιείται με διαφορετικό περιεχόμενο αφενός σε θύραθεν συμφραζόμε...