Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Η ευρωπαϊκή ουτοπία


Η ουτοπία διατυπώθηκε ως όρος, για πρώτη φορά, το 1518 στο ομότιτλο βιβλίο του Άγγλου Σερ Τόμας Μορ, που μιλούσε για μια φανταστική κοινωνία, σε κάποιο νησί του Ατλαντικού, με ένα τέλειο κοινωνικό σύστημα. Χρησιμοποιείται, ως γνωστόν, σε πολλούς τομείς. Κυρίως, όμως, στην πολιτική και την οικονομία, προκειμένου να περιγράψει ιδανικές καταστάσεις που είναι αδύνατον ή πολύ δύσκολο να υλοποιηθούν. Όπως συμβαίνει, δηλαδή, με την οικονομική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που έχει καταντήσει ένα «πουκάμισο» ή, μάλλον, τσέπη αδειανή, για εκατομμύρια πολιτών, στη λαίλαπα της κρίσης. Αυτήν ακριβώς τη λέξη επέλεξε ο σκιτσογράφος Μιχάλης Κουντούρης ως τίτλο για ένα άλμπουμ με γελοιογραφίες του, που μόλις κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις CartoonArk.



Το «UTOPIA» αποτελεί μια ανελέητη σάτιρα για ένα νόμισμα -και μια πολιτική- που έχει προκαλέσει τεράστιες αντιθέσεις. Στις σελίδες του ανθολογούνται σκίτσα με θέμα την Ευρωπαϊκή Ενωση, την πορεία, αλλά και την εικόνα της, έτσι όπως έχει δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια. Τα σκίτσα αυτά έχουν δημοσιευτεί, πρόσφατα, στην Εφημερίδα των Συντακτών και, παλαιότερα, σε άλλες ελληνικές εφημερίδες. Επίσης, έχουν αναδημοσιευτεί από μεγάλα διεθνή πρακτορεία (CagleCartoons,Courrier International) και έχουν αποσπάσει βραβεία σε διεθνείς εκθέσεις και φεστιβάλ, όπως στην Μπιενάλε EUROHUMOUR στην Ιταλία ή στο WorldPress Cartoon, στην Πορτογαλία.
Με αφορμή την κυκλοφορία του άλμπουμ, θα γίνει μια εκδήλωση -την Τετάρτη 20 Μαρτίου- στο Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης. Παράλληλα, στο χώρο του Ιδρύματος θα εκτεθούν 18 πρωτότυπα έργα του Μιχάλη Κουντούρη. Την εκδήλωση θα χαιρετήσει ο διευθυντής της Εφημερίδας των Συντακτών, Νικόλας Βουλέλης, ενώ για το βιβλίο θα μιλήσει ο art director Σπύρος Πολυκανδριώτης. Θα ακολουθήσει συζήτηση για την «Πορεία της Ευρώπης», με ομιλητές τον τέως πρόεδρο του ΣΥΝ και εμπνευστή της πολιτικής πρωτοβουλίας Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής, Αλέκο Αλαβάνο, τον καθηγητή Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών Πανεπιστημίου Αθηνών, Παναγιώτη Ιωακειμίδη, και τον καθηγητή Κοινωνιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών, Κωνσταντίνο Τσουκαλά. Τη συζήτηση οργανώνει η Εφημερίδα των Συντακτών.
protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ανησυχία για τις τιμές πετρελαίου - Ευοίωνες οι προοπτικές για φυσικό αέριο και ρεύμα

Σε ομιλία που έκανε την Τρίτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τα συμπεράσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα...