Σάββατο 30 Μαρτίου 2013

Τρία «αγκάθια» στο δρόμο για τη δόση


Ανησυχία και προβληματισμός επικρατεί στην κυβέρνηση για την υστέρηση των κρατικών εσόδων, για την αργοπορία στην πληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών στις επιχειρήσεις αλλά και για την «καυτή ατζέντα» της Τρόικα που επιστρέφει στην Αθήνα.

Στην κυβέρνηση έχει σημάνει συναγερμός και είναι ενδεικτικό ότι δεν έλειψαν η ένταση και ο εκνευρισμός στη μαραθώνια σύσκεψη –διαρκείας 4,5 ωρών- που συγκάλεσε εκτάκτως την Πέμπτη ο πρωθυπουργός με το οικονομικό επιτελείο στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα, με τη συμμετοχή του υπουργού Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση και σύσσωμου του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.


Ο πρωθυπουργός θέλει να έχουν κλείσει όλες οι εκκρεμότητες μέχρι την επανάληψη των ελέγχων της Τρόικας. Η κυβέρνηση ανησυχεί για τις διαθέσεις που θα έχει το κλιμάκιο των ελεγκτών μετά τα όσα συνέβησαν στην Κύπρο. Επ αυτού υπάρχουν δύο εκτιμήσεις. Σύμφωνα με την αισιόδοξη εκτίμηση η Τρόικα θα είναι διαλλακτική για να μην οξύνει το πολιτικό κλίμα μετά την μη λύση που δόθηκε στο πρόβλημα της Κύπρου και για να μην προκαλέσει κοινωνικές αναταράξεις. Οι πλέον αισιόδοξοι λένε ότι η επόμενη επίσκεψη θα λήξει ακόμη και μέσα σε μία με δύο ημέρες. Η απαισιόδοξη εκτίμηση προβλέπει ότι η Τρόικα θα δείξει αυστηρότητα θέλοντας να δείξει ότι καμία χαλάρωση στην πολιτική λιτότητας δεν θα γίνει ανεκτή. Σύμφωνα με την ίδια εκτίμηση η Γερμανία θα θελήσει να επιβεβαιώσει και με την Ελλάδα το μήνυμα που έστειλε παντού με την Κύπρο. Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ για την ανησυχία Σαμαρά
Ανώτατη κυβερνητική πηγή ανέφερε μετά το τέλος της σύσκεψης ανέφερε πως η σύσκεψη έγινε για τρία ζητήματα: εκτέλεση προϋπολογισμού, ληξιπρόθεσμα που πρέπει να πηγαίνουν στην πραγματική οικονομία και η προετοιμασία ενόψει της επιστροφής της Τρόικα.

«Εμείς δίνουμε το χρήμα αλλά πρέπει να πάει στην αγορά» τόνισε η ίδια πηγή, αποδίδοντας τις πιέσεις του πρωθυπουργού για επιτάχυνση των πληρωμών στις χειμαζόμενες επιχειρήσεις.

Ανώτατος κυβερνητικός παράγοντας δεν έκρυψε την ανησυχία του και για τις επιπτώσεις της κυπριακής κρίσης στην Ελλάδα: «Είναι πολύ νωρίς για να εκτιμήσουμε τις επιπτώσεις. Υπάρχει γενικότερα αρνητική ψυχολογία σε όλη την Ευρώπη», ανέφερε χαρακτηριστικά. Υποστήριξε πάντως πως δεν υπάρχει πρόβλημα με τις τράπεζες.

Η έλευση της Τρόικα προκαλεί πυρετό καθώς ανοιχτά παραμένουν πολλά ζητήματα που έπρεπε κανονικά να είχαν κλείσει από την προηγούμενη επίσκεψη των ξένων στην Αθήνα, ενώ διαρκώς ανακύπτουν και νέα.

Πέρα από τα «αγκάθια» των αλλαγών στη φορολογία ακινήτων και των μεγάλων ανατροπών στο Δημόσιο -για τις οποίες ο αρμόδιος υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντώνης Μανιτάκης απουσίαζε από μία ακόμη ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό- η κυβέρνηση βρίσκεται αντιμέτωπη με νέες απαιτήσεις και ανησυχίες της Τρόικας.

Υπ’αριθμόν ένα πρόβλημα που ανέκυψε τις ημέρες αυτές είναι το δημοσιονομικό «κενό» στον φετινό Προϋπολογισμό, που η Τρόικα φοβάται πως μπορεί να ξεπεράσει και το 1 δισ. ευρώ.

Άγχος υπάρχει στην κυβέρνηση και για το θέμα της «μαύρης τρύπας» στα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ φόβους προκαλεί και τυχόν «μετάσταση» του προωλήματος των κυπριακών τραπεζών στην ελληνική αγορά, που απειλεί να επιτείνει την ύφεση και την ανεργία, «ψαλιδίζοντας» τα έσοδα από εισφορές.

Ερωτηματικό παραμένει και το πρόσθετο δημοσιονομικό κόστος που τυχόν θα προκληθεί για τις υπό ανακεφαλαίωση ελληνικές τράπεζες, μετά τις εξελίξεις στην Κύπρο

Στον αέρα βρίσκονται όμως και όλες οι μεγάλες εκκρεμότητες που άφησε η Τρόικα φεύγοντας από την Αθήνα πριν δύο εβδομάδες.

  • Ανοιχτό παραμένει το θέμα της κατάργησης ή μη του ΕΕΤΗΔΕ που εισπράττεται μέσω λογαριασμών της ΔΕΗ και η αντικατάστασή του με τον νέο φόρο ακινήτων.

  • Στον αέρα βρίσκεται όμως και το νέο σύστημα καθορισμού του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα.

Πισωγύρισμα διαπιστώνεται όμως και στο θέμα της ρύθμισης χρεών σε ταμεία και εφορία, θέμα το οποίο τελικώς θα κριθεί και με παρέμβαση του πρωθυπουργού. Πιο κοντά στην τελική συμφωνία φαίνεται να βρίσκεται το θέμα των δόσεων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών προς τις τράπεζες.

Λόγω των δυσκολιών αυτών, αβέβαιη φαντάζει και η διαπραγμάτευση για τις μειώσεις ή την κατάργηση αναποτελεσματικών και άδικων φόρων. Ήδη έχει τεθεί το αίτημα για την μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση από 23% στο 13% ενώ αναζητείται φόρμουλα και για την μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης.
proto thema online      

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...