Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

«Οι Παλαιστίνιοι δικαιούνται κράτος»


«Οι Παλαιστίνιοι δικαιούνται κράτος»

«Βάλτε τον εαυτό σας στη θέση τους - κοιτάξτε τον κόσμο με τα μάτια τους. Δεν είναι δίκαιο να μην μπορεί ένα παιδί Παλαιστινίων να μεγαλώσει σε ένα δικό του κράτος, να ζει με την παρουσία ενός ξένου στρατού που ελέγχει καθημερινά τις μετακινήσεις των γονιών του. Δεν είναι δίκαιο όταν η βία των εποίκων εναντίον των Παλαιστινίων μένει ατιμώρητη. Δεν είναι δίκαιο να εμποδίζονται Παλαιστίνιοι να καλλιεργήσουν τη γη τους· να περιορίζεται η δυνατότητα μετακίνησης ενός φοιτητή στη Δυτική Οχθη· να εκτοπίζονται παλαιστινιακές οικογένειες από τα σπίτια τους. Ούτε η κατοχή ούτε η εκδίωξη είναι η απάντηση. Οπως ακριβώς οι Εβραίοι έχτισαν ένα κράτος στην πατρίδα τους, έτσι και οι Παλαιστίνιοι έχουν δικαίωμα να είναι ένας
ελεύθερος λαός στη δική τους γη».
Είναι ένα χαρακτηριστικό απόσπασμα από τη χθεσινή ομιλία του Μπαράκ Ομπάμα στο Συνεδριακό Κέντρο της Ιερουσαλήμ, σε μια αίθουσα γεμάτη κυρίως από ισραηλινούς φοιτητές, λίγο μετά τη συνάντησή του στη Ραμάλα με τον παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς. Κατά τη δεύτερη ημέρα της πρώτης επίσημης επίσκεψής του στο Ισραήλ και στα παλαιστινιακά εδάφη, ο αμερικανός Πρόεδρος θέλησε να πείσει πως πέραν - ή ίσως ακριβώς λόγω - της «αιώνιας συμμαχίας» της με το Ισραήλ και της «πάγιας δέσμευσής» της ως προς την ασφάλειά του, η Ουάσιγκτον στηρίζει και «το δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού στην αυτοδιάθεση και τη δικαιοσύνη».
Κατά τη κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Αμπάς, με περίπου 150 Παλαιστινίους να διαδηλώνουν εναντίον του σε ασφαλή απόσταση και αρκετούς παλαιστίνιους αξιωματούχους να παρακολουθούν μάλλον σκυθρωποί, ο Ομπάμα είπε πως «κατέστησε σαφές» στον ισραηλινό Πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι η συνεχιζόμενη εποικιστική δραστηριότητα δεν εξυπηρετεί τον σκοπό της ειρήνης. Παράλληλα, όμως, πίεσε τον Αμπάς να μη θέτει το πάγωμά της ως προϋπόθεση για την επανάληψη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων - παρότι συμμεριζόταν και ο ίδιος την άποψη αυτή κατά την πρώτη τετραετή θητεία του. «Η ειρήνη είναι απαραίτητη...» είπε λίγο αργότερα στους ισραηλινούς φοιτητές, σε μια παθιασμένη, ευφυή ομιλία που απευθυνόταν στη λογική και στο συναίσθημα ταυτόχρονα. «Διότι κανένα τείχος δεν είναι αρκετά ψηλό και κανένας Σιδερένιος Θόλος δεν είναι αρκετά ισχυρός για να εμποδίσει κάθε εχθρό». Ενόσω ο Ομπάμα βρισκόταν ακόμα στη Ραμάλα, δύο ρουκέτες από τη Γάζα έπεσαν στο Σντερότ του Νοτίου Ισραήλ. Την ευθύνη ανέλαβε μια μικρή οργάνωση σαλαφιστών.
Οπως σημείωνε ο Ανταμ Σέρουερ στην «Γκάρντιαν», ο Ομπάμα για να συνηγορήσει υπέρ ενός παλαιστινιακού κράτους χρησιμοποίησε στην ομιλία του στην Ιερουσαλήμ τα ίδια βασικά επιχειρήματα με εκείνα που χρησιμοποίησε για να προασπιστεί το δικαίωμα άμυνας του Ισραήλ. «Είναι κάτι που βγάζει νόημα και βοήθησε το γεγονός ότι υπήρχε εκεί ένα καλοβαλμένο, νεανικό κοινό που χειροκροτούσε κάθε του λέξη. Οι σκληροπυρηνικοί και των δύο πλευρών θα καταγγείλουν ασφαλώς κομμάτια της ομιλίας του· η τακτική τού Ομπάμα είναι να τους αφήσει να αλληλοεξουδετερωθούν. Πόση αξία έχει όμως μια ομιλία, όσον αφορά στα αποτελέσματα; Ο Ομπάμα φρόντισε να επισημάνει πως η απόφαση για την ειρήνη δεν εναπόκειται σε εκείνον». Ο αμερικανός Πρόεδρος που επιστρέφει σήμερα στην Ουάσιγκτον κράτησε εξαρχής χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών, διευκρινίζοντας πως επισκέφθηκε το Ισραήλ και τη Ραμάλα κυρίως «για να ακούσει». Οπως είπε όμως, ο νέος υπουργός Εξωτερικών του Τζακ Κέρι θα αφιερώσει όσο χρόνο και ενέργεια χρειάζεται στην προσπάθεια γεφύρωσης του χάσματος ανάμεσα στις δύο πλευρές.
TA NEA online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Πολιτική θεολογία και Συνταγματική ηθική»

Η «πολιτική θεολογία» είναι μια διαδεδομένη αλλά αμφίσημη έννοια που χρησιμοποιείται με διαφορετικό περιεχόμενο αφενός σε θύραθεν συμφραζόμε...