Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Χαράτσι και τριπλός ΦΑΠ (και) το 2013


Και το χαράτσι μέσω της ΔΕΗ παραμένει και η τριπλή ΦΑΠ(Α) στα ακίνητα θα συνεχίσει να καταβάλλεται και να έρχεται. Αυτά είναι τα... μαύρα μαντάτα για όσους έχουν την ατυχία να έχουν ακίνητο στον καιρό του Μνημονίου. Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου αμέσως μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής (την περασμένη Παρασκευή) επιβεβαίωσε ότι η επιβάρυνση των ιδιοκτητών ακινήτων από το ΕΕΤΗΔΕ, γνωστό και ως «χαράτσι» της ΔΕΗ, θα συνεχιστεί και το 2013. Ο κ. Σαμαράς επιχείρησε να ισορροπήσει τις αναμενόμενες αντιδράσεις από την απόφασή του υποστηρίζοντας ότι «οι άνθρωποι για τη χρήση του 2013 θα πληρώσουν λιγότερο». Βέβαια, ο πρωθυπουργός δεν ανακοίνωσε πόσο θα είναι το
«λιγότερο» ενώ πρόσθεσε: «Αυτό που συζητάμε και ψάχνουμε είναι το πώς θα πληρώσουν φέτος για να μαζευτούν αυτά τα χρήματα και να μην υπάρχει κάποια υστέρηση εσόδων. Το αν, δηλαδή, εισπραχθεί και φέτος από τη ΔΕΗ ή από αλλού».

Παράλληλα, ο κ. Σαμαράς επιβεβαίωσε επίσης ότι η επιβολή του ενιαίου φόρου ακινήτων μετατίθεται για την 1η Ιανουαρίου 2014. «Είχαμε πει ότι θα μειωθεί η επιβάρυνση, ότι θα καταργηθούν όλοι οι άλλοι φόροι της τελευταίας τριετίας και ότι θα θεσπιστεί ένας ενιαίος φόρος για την περιουσία. Αυτό θα ισχύσει από 1/1/2014», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα, οι ιδιοκτήτες ακινήτων περιμένουν το τριπλό χαράτσι του ΦΑΠ, μια και υπολείπεται μία δόση (για άλλους και δύο) του ΦΑΠ του 2010, ενώ Μάρτιο και Απρίλιο έρχονται και τα σημειώματα για την καταβολή του ΦΑΠ του 2011 και του 2012.

Ο ΦΑΠ του 2011 αφορά περίπου 500.000 ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν στην κατοχή τους ακίνητα άνω των 200.000 ευρώ. Το υπουργείο Οικονομικών υπολογίζει ότι θα εισπράξει μέσω του ΦΑΠ περί τα 600.000.000 ευρώ.

Επίσης, ο πρωθυπουργός από τις Βρυξέλλες εξήγγειλε πρόγραμμα απόκτησης εργασιακής πείρας για 45.000 νέους έως 29 ετών που θα εφαρμοστεί άμεσα, καθώς και τον επανασχεδιασμό των κονδυλίων του τρέχοντας αλλά και του επόμενου ΕΣΠΑ σε δράσεις υπέρ των νέων. Προανήγγειλε επίσης την εκπόνηση ενός προγράμματος για την ενίσχυση των οικογενειών που δεν έχουν ούτε ένα εργαζόμενο μέλος.

Επιπλέον, σε ερώτημα για το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, απάντησε, μεταξύ άλλων: «Ο ανασχηματισμός δεν είναι στις άμεσες δικές μου προθέσεις».
dimokratia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρχισε η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων – Αυτόματη η διαδικασία για μισθωτούς και συνταξιούχους

Τις φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2023 άρχισε να «υποδέχεται» από χθες το βράδυ και μέχρι τις 26 Ιουλίου το taxi...