Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Διεθνής Αμνηστία: Να διερευνηθεί η συμπεριφορά της ΕΛ.ΑΣ. κατά των πολιτών που αντιτίθενται στις εξορύξεις χρυσού



    Θεσσαλονίκη: Το αίτημα της απελευθέρωσης του τόπου τους από την αστυνομοκρατία και τα επιχειρηματικά συμφέροντα που τον καταστρέφουν πρόβαλαν οι κάτοικοι της Ιερισσού κατά τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου, ενώ χθες η Διεθνής Αμνηστία παρενέβη τονίζοντας την ανάγκη να διερευνηθεί η συμπεριφορά της αστυνομίας απέναντι στους κατοίκους που αντιτίθενται σε επιχειρήσεις εξόρυξης χρυσοί.
    Η Διεθνής Αμνηστία καλεί τις ελληνικές αρχές να διεξαγάγουν έγκαιρη, αμερόληπτη και
    αποτελεσματική έρευνα των ισχυρισμών για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την αστυνομία και τις καταγγελίες ότι χρησιμοποιήθηκαν «ερεθιστικές ουσίες εναντίον διαδηλωτών στην Ιερισσό με δυσανάλογο μη αναγκαίο τρόπο και προκαλώντας έτσι τραυματισμούς, ότι συγκεντρώθηκαν δείγματα DNA από κατοίκους με ακατάλληλο τρόπο και ότι τα άτομα που ανακρίθηκαν από την αστυνομία, προφανώς ως ύποπτοι για πιθανή εμπλοκή σε εμπρησμό στον τόπο εργασιών της εταιρείας εξόρυξης Hellas Gold, στερήθηκαν πρόσβαση σε δικηγόρο πριν ή κατά τη διάρκεια της εξέτασης».
    Η Διεθνής Αμνηστία, μεταξύ πολλών περιστατικών αστυνομικής αυθαιρεσίας που ζητάει να εξεταστούν, αναφέρει και την προσαγωγή των δύο ανήλικων μαθητριών, στις οποίες «σύμφωνα με αναφορές, δεν επιτράπηκε πρόσβαση σε δικηγόρο και/ή η παρουσία των γονιών τους κατά τη διάρκεια της εξέτασης», και εκφράζει τη βαθιά της ανησυχία για τους «ισχυρισμούς που αφορούν τον τρόπο απόκτησης των δειγμάτων DNA». «Η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Προστασία των Ατόμων αναφορικά με την Αυτόματη Επεξεργασία Προσωπικών Δεδομένων, στην οποία συμμετέχει η Ελλάδα, δηλώνει, μεταξύ άλλων, ότι «τα προσωπικά δεδομένα που υποβάλλονται σε αυτόματη επεξεργασία πρέπει να αποκτώνται και να υφίστανται επεξεργασία δίκαια και νόμιμα» σημειώνει.
    Καταγράφει, επίσης, ως άκρως ανησυχητικό και το γεγονός της ρίψης χημικών από τα ΜΑΤ μέσα σε σχολείο και καλεί τις ελληνικές αρχές να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσουν ότι οι αστυνομικοί δεν χρησιμοποιούν μη αναγκαία και δυσανάλογη βία, σε περιπτώσεις όπως κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων ή άλλου είδους συναθροίσεων. «Η αστυνόμευση και ο εξοπλισμός ασφαλείας -όπως οι λαστιχένιες σφαίρες, τα δακρυγόνα και οι χειροβομβίδες κρότοι λάμψης, που συχνά περιγράφονται ως λιγότερο 'θανατηφόρα όπλα'- μπορεί να προκαλέσουν σοβαρό τραυματισμό, ακόμα και τον θάνατο. Οι χημικές ερεθιστικές ουσίες, όπως το δακρυγόνο, δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται όταν οι άνθρωποι είναι περιορισμένοι σε έναν χώρο και όχι με τρόπο που μπορεί να προκαλέσει διαρκή βλάβη (όπως από πολύ κοντινή απόσταση ή άμεσα κατά πρόσωπο των ανθρώπων)», σημειώνει, ενώ αναφέρει και τα περιστατικά αστυνομικής βίας που είχαν καταγραφεί τον Αύγουστο του 2012, όταν τα ΜΑΤ διέλυσαν τη μεγάλη διαδήλωση με μια «φονική», όπως είχε χαρακτηρισθεί, επίθεση κατά των διαδηλωτών.

    Παρελάσεις διαμαρτυρίας
    Όλες τις προηγούμενες ημέρες, οι κάτοικοι των χωριών της Β.Α. Χαλκιδικής με μαζικές κινητοποιήσεις δήλωσαν για μια ακόμη φορά την αποφασιστικότητά τους να μην επιτρέψουν στην "Ελληνικός Χρυσός" να επεκτείνει τη δραστηριότητά της στον Κάκαβο, ενώ οι μαθητές μετέτρεψαν την παρέλαση σε διαμαρτυρία φορώντας, στην συντριπτική τους πλειοψηφία, είτε μαύρα περιβραχιόνια είτε μαύρα μπλουζάκια που ανέγραφαν «Χημικά στα σχολεία;» και «Χαλκιδική SOS». Περνώντας μπροστά από την εξέδρα των επισήμων σήκωναν τις γροθιές τους θέλοντας να δείξουν την αποφασιστικότητά τους να εναντιωθούν τόσο στην αστυνομική βία που βίωσαν όσο και στην περιβαλλοντοκτόνο εξόρυξη. Οι μαθητές καταχειροκροτήθηκαν από τον κόσμο.
    Επίσης χιλιάδες κάτοικοι της Β.Α. Χαλκιδικής, όλων των ηλικιών, όλων των πολιτικών αποχρώσεων και κοινωνικών στρωμάτων, συγκεντρώθηκαν στη Μεγάλη Παναγιά και πραγματοποίησαν πορεία στον Κάκαβο, προς το Χοντρό Δέντρο και τις Κεραίες. "Τα χρυσωρυχεία δεν θα γίνουν. Θα νικήσουμε" έλεγε το πανό που κρατούσαν στην κεφαλή της πορείας. Την Κυριακή, στον Σταυρό Θεσσαλονίκης, συγκεντρώθηκαν χιλιάδες κάτοικοι του Στρυμονικού κόλπου και δήλωσαν και αυτοί την αντίθεσή τους στα σχέδια της "Ελληνικός Χρυσός" στη Β.Α. Χαλκιδική. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο δήμαρχος Βόλβης Δημήτρης Γαλαμάτης, πρώην βουλευτής και στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας.
    Avgi.gr

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Άρχισε η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων – Αυτόματη η διαδικασία για μισθωτούς και συνταξιούχους

    Τις φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2023 άρχισε να «υποδέχεται» από χθες το βράδυ και μέχρι τις 26 Ιουλίου το taxi...