Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Στόχος η κυβέρνηση της Αριστεράς και ο σοσιαλισμός του 21ου αιώνα


Η Νεολαία Συνασπισμού κέρδισε το δύσκολο στοίχημα της εμπλοκής σε όλες τις “μικρές” και “μεγάλες” μάχες της νεολαίας εν μέσω κρίσης, υπογραμμίζει ο απερχόμενος γραμματέας της Νεολαίας Συνασπισμού, Νάσος Ηλιόπουλος, στη συνέντευξη που παραχώρησε στην "Αυγή", με αφορμή το 7ο Συνέδριο της οργάνωσης, το οποίο ξεκινάει απόψε, στο Αμφιθέατρο του 9,84 στο Γκάζι, με την ομιλία του. Ο δίμηνος προσυνεδριακός διάλογος περιέλαβε όλα τα ερωτήματα που τέθηκαν κατά την προηγούμενη περίοδο, τα οποία φωτίστηκαν και από τις πρωτοφανείς συνθήκες της κρίσης. Το συνέδριο, το οποίο θα συνεχιστεί την Παρασκευή στο αμφιθέατρο “Αντωνιάδου” του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, θα χαιρετίσει σήμερα ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, Αλέξης Τσίπρας.




* Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της ελληνικής νεολαίας στην τρέχουσα συγκυρία; Ποιες μεταβολές έχεις επισημάνει εν μέσω κρίσης;

Το βασικό χαρακτηριστικό που ενοποιεί σήμερα τη νέα γενιά είναι η έλλειψη προοπτικής. Βρισκόμαστε μπροστά σε μία συνολική επίθεση στους όρους ζωής και της νεολαίας. Αμφισβητείται το δικαίωμα στη μόρφωση, στη δουλειά, στην πρόσβαση στο αγαθό του πολιτισμού. Ερχόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι με μία σειρά αποκλεισμών. Οι νέοι εργαζόμενοι κινούνται σε μία γκρίζα ζώνη μεταξύ επισφάλειας και ανεργίας. Η ανασφάλιστη εργασία αποτελεί τον κανόνα. Υπάρχει μια συνολική αδυναμία σχεδιασμού ζωής σε ένα πλαίσιο που να υπερβαίνει την απλή διαχείριση της καθημερινότητας. Η ανεργία έχει μετατραπεί σε έναν πολύ ισχυρό μηχανισμό που διαλύει τα όνειρα των νέων ανθρώπων, με σημαντικές αρνητικές ψυχολογικές επιπτώσεις. Η νεολαία σήμερα αντιμετωπίζεται σαν πλεονάζον προσωπικό σε μία επιχείρηση υπό εκκαθάριση. Η έκρηξη της μετανάστευσης αποτελεί και δείκτη των παραπάνω αδιεξόδων.

Η ανατροπή της επίθεσης στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις αποτελεί ζωτική ανάγκη. Διαφορετικά το αποτέλεσμα θα είναι η δημιουργία μιας γενιάς που με μαζικούς όρους θα χαθεί στην αμάθεια, στην παραβατικότητα και στον κοινωνικό κανιβαλισμό που αναπτύσσεται από τις νεοναζιστικές συμμορίες. Πέρα όμως από την επίθεση, έχει αρχίσει να αναπτύσσεται μέσα στη νεολαία ένα ριζοσπαστικό ρεύμα που παλεύει οργανωμένα μέσα στους κοινωνικούς αγώνες, σε δομές αλληλεγγύης, στις γειτονιές. Υπάρχουν αντικειμενικά οι όροι σήμερα μέσα στους νέους ανθρώπους να κερδίσει σημαντικό έδαφος η κουλτούρα της συλλογικότητας, της αλληλεγγύης και της οργανωμένης πάλης.



* Πώς αξιολογείς την παρέμβαση της Νεολαίας Συνασπισμού μέσα στη συγκυρία της οικονομικής κρίσης;

Η επίθεση, και ο αρνητικός συσχετισμός μέσα στον οποίο κληθήκαμε να απαντήσουμε, ξεπερνούσε και ξεπερνάει κατά πολύ τις δυνάμεις μιας οργάνωσης νεολαίας. Πιστεύω όμως ότι αυτά τα τρία χρόνια καταφέραμε να έχουμε μια σημαντική παρουσία και συνεισφορά σε όλες τις κρίσιμες μάχες. Στις μεγάλες απεργιακές συγκεντρώσεις, στις πλατείες, στα κινήματα ανυπακοής στις γειτονιές, στους αγώνες για τα δικαιώματα των μεταναστών, στον αγώνα των κατοίκων της Χαλκιδικής. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι ότι μέσα στην κρίση δεν ακολουθήσαμε την πεπατημένη. Δεν φοβηθήκαμε να πειραματιστούμε με μοναδικό κριτήριο την συλλογικότητα και την αλληλεγγύη και πάντα με μία γραμμή που υπηρετεί τους αγώνες με στόχο να κερδίσουν. Δεν φοβηθήκαμε την εμπλοκή μας σε αγώνες που «μας διάλεξαν και δεν τους διαλέξαμε». Από την πρώτη στιγμή αναδείξαμε την ανάγκη ανάπτυξης δομών αλληλεγγύης όχι απλά σαν ένα μέσο άμυνας, αλλά σαν μια πρακτική που αποτελεί σχολείο για την κοινωνία που θέλουμε να οικοδομήσουμε μέσα από τη συλλογικότητα και τη δημοκρατία με στόχο την ικανοποίηση των κοινωνικών αναγκών και όχι του κέρδους.



* Ως γραμματέας της οργάνωσης, πώς αποτιμάς τη διαδρομή της Νεολαίας Συνασπισμού από το προηγούμενο συνέδριο έως σήμερα; Ποια στοιχεία βελτιώθηκαν και τι χρειάζεται να αλλάξει;

Η διαδρομή μιας αριστερής οργάνωσης νεολαίας σε πρώτο χρόνο δεν μπορεί παρά να αποτιμάται με βάση το κατά πόσο υπήρξε χρήσιμη στους κοινωνικούς αγώνες. Ειδικά όταν ο κεντρικός στόχος του προηγούμενου συνεδρίου μας ήταν η λειτουργία μας σε πολιτικό και οργανωτικό επίπεδο με όρους μιας «Αριστεράς του αποτελέσματος». Σίγουρα λοιπόν με βάση και τα προηγούμενα υπάρχει θετικό πρόσημο στην διαδρομή μας. Εξίσου σημαντικά όμως παραμένουν και τα ελλείμματά μας. Απέχουμε πολύ από την δυνατότητα αλλά και απαίτηση της συγκυρίας για μία μαζική ριζοσπαστική οργάνωση νεολαίας. Μια οργάνωση που θα παρεμβαίνει στο σύνολο των χώρων όπου ζει, μαθαίνει, εργάζεται και διασκεδάζει η νεολαία. Μια οργάνωση που θα έχει ζητήματα όπως ο πολιτισμός και ο αθλητισμός οργανικά ενταγμένα στην καθημερινότητα της και δεν θα τα υποτιμά. Μια οργάνωση που θα καταφέρνει να εμπνέει τη συμμετοχή, να σπάει τη λογική της ανάθεσης και να καταφέρνει, μέσα από την οργανωμένη συλλογική ζωή, να δημιουργεί δομές και διαδικασίες που θα επιτρέπουν στον σύνολο των μελών να χαράσσουν, να υλοποιούν και να αποτιμούν τη δράση της.

Έχουμε ακόμα πολλά να μάθουμε μέσα από την ουσιαστική εμπλοκή μας με τα καθημερινά αδιέξοδα που οξύνει η καπιταλιστική κρίση στο πώς μπορούμε να οικοδομήσουμε σχέσεις συμμετοχής, συλλογικότητας, αγωνιστικού πνεύματος. Στο πώς, σε τελευταία ανάλυση, μπορούμε να είμαστε αποτελεσματικοί στο να αλλάζουμε την πραγματικότητα.



Πώς βλέπεις τον ρόλο της Νεολαίας ΣΥΝ σε μια περίοδο που ο ΣΥΡΙΖΑ διεκδικεί την κυβέρνηση της χώρας;

Η δυνατότητα ανατροπής του σημερινού προγράμματος βίαιης υποτίμησης των αναγκών και των όρων ζωής μας περνάει μέσα από μία σειρά σκληρών ταξικών συγκρούσεων. Εκεί θα κριθούμε το επόμενο διάστημα. Στο κατά πόσο θα μπορέσουμε να υπηρετούμε μια πραγματικά ριζοσπαστική πολιτική πρακτική. Μία πρακτική δηλαδή που θα δημιουργεί τους όρους συμμετοχής ευρύτερων κομματιών της νεολαίας, που θα τους δίνει τη δυνατότητα να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους και να σχεδιάσουν με όρους ικανοποίησης των κοινωνικών αναγκών. Η οργανική μας εμπλοκή σε όλους τους μικρούς και μεγάλους καθημερινούς αγώνες αποτελεί για εμάς σήμερα περισσότερο από ποτέ ανάγκη έτσι ώστε να συμβάλουμε στην υπόθεση της κυβέρνησης της Αριστεράς. Μία εμπλοκή που θα συνδέει οργανικά το αίτημα για κυβέρνηση της Αριστεράς με τη δική μας αυτόνομη νεολαιίστικη στρατηγική και στο κομμάτι χάραξης ενός προγράμματος για τα δικαιώματα της νέας γενιάς. Ενός προγράμματος που δεν θα αποτελέσει έναν δεκάλογο αιτημάτων, αλλά μια ζωντανή διαδικασία συζήτησης και αγώνων πάνω στα σημερινά οξυμμένα αδιέξοδα των νέων ανθρώπων. Μια διαδικασία δηλαδή μέσα από την οποία θα συμβάλουμε με ζωντανούς όρους τόσο στην πάλη για την κυβέρνηση της Αριστεράς όσο και στο προγραμματικό περιεχόμενό της. Μια διαδικασία που θα αλλάξει και εμάς τους ίδιους.



* Λίγους μήνες μετά την Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ, πώς διαμορφώνεται η κατάσταση στο επίπεδο της νεολαίας;

Οι πρώτες διαδικασίες νέων ΣΥΡΙΖΑ σε επίπεδο βάσης είναι υπαρκτές, ενώ σε μια σειρά από πόλεις είχαμε και τη διεξαγωγή φεστιβάλ μέσα από μία ανοιχτή διαδικασία συμμετοχής και συνδιαμόρφωσης. Από τη δική μας την μεριά η επόμενη μέρα του συνεδρίου θα μας βρει με το να ρίχνουμε το σύνολο των δυνάμεων μας στις διαδικασίες των νέων ΣΥΡΙΖΑ. Στόχος μας είναι η δημιουργία μιας οργάνωσης νεολαίας που δεν θα αποτελεί άθροισμα των επί μέρους συνιστωσών, αλλά θα τις ξεπερνάει κατά πολύ. Δηλαδή δεν αναφερόμαστε απλά σε μία ενιαία, αλλά ουσιαστικά σε μία νέα οργάνωση. Μια οργάνωση που θα σχεδιάζει με βάση τις ανάγκες, τα όνειρα και τα ενδιαφέροντα των νέων ανθρώπων. Μια οργάνωση που θα μας μαθαίνει καθημερινά την αξία της συλλογικότητας, της συμμετοχής και της οργανωμένης πάλης. Που δεν θα φοβηθεί τη μαζική είσοδο νέων ανθρώπων που μέχρι τώρα δεν είχαν επιλέξει τον δρόμο της συλλογικής ζωής. Μια οργάνωση που, μέσα από τις διαδικασίες της και τη δημοκρατική της ζωή, θα αλλάζει και εμάς τους ίδιους και θα συμβάλει στην ηγεμονία μιας αγωνιστικής κουλτούρας μέσα στη νεολαία ακριβώς όπως έκαναν στο παρελθόν τα λαμπρά παραδείγματα της ΕΠΟΝ και των «Λαμπράκηδων». Μια οργάνωση που θα δώσει το σύνολο των δυνάμεών της για την ανατροπή της σύγχρονης βαρβαρότητας που βιώνουμε, για την κυβέρνηση της Αριστεράς και τον σοσιαλισμό του 21ου αιώνα.
Left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ανησυχία για τις τιμές πετρελαίου - Ευοίωνες οι προοπτικές για φυσικό αέριο και ρεύμα

Σε ομιλία που έκανε την Τρίτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τα συμπεράσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα...