Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Τρόικα: Επιστρέφει για τη... Σταύρωση



Μέσα Απριλίου... και βλέπουμε θα επανακάμψει στην Ελλάδα η τρόικα, η αποχώρηση της οποίας πρόσφατα συνοδεύτηκε με αρνητικά δημοσιεύματα στον διεθνή Τύπο. Μετά την τελευταία συνάντησή του με την τρόικα, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας ανέφερε ότι οι ξένοι τεχνοκράτες θα επανακάμψουν στη χώρα προς το τέλος Μαρτίου.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η τρόικα δεν πρόκειται να έρθει στην Αθήνα πριν από τα μέσα Απριλίου, γεγονός το οποίο σιγοντάρει ξανά ένα κλίμα ανησυχίας για την Ελλάδα.

Ταυτόχρονα το θέμα της Κύπρου απαιτεί όλο το διοικητικό δυναμικό της χώρας (που διεκπεραίωνε
θέματα και αιτήματα της τρόικας) να ασχολείται με το πρόβλημα που έχει προκληθεί στη Μεγαλόνησο, αλλά και με το πώς θα καταστεί εφικτό να αποφευχθούν οι επιπτώσεις στην ελληνική οικονομία.

Οι κυπριακές εξελίξεις επηρεάζουν σημαντικά τα ελλαδικά θέματα και προκαλούν πρόσθετα προβλήματα στις σχέσεις με την τρόικα. Ως γνωστόν, η τρόικα πρέπει να αποδεσμεύσει 2,8 δισ. ευρώ (αποτελούν μέρος της υπερδόσης που εγκρίθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο) και 6 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στις δόσεις για το πρώτο τρίμηνο του 2013. Οι τροϊκανοί επιστρέφουν τον Απρίλιο για να ξεκινήσουν εκ νέου τις διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση, καθώς πολλά από τα μέτωπα παραμένουν ανοιχτά. Ειδικότερα:

Απολύσεις στο Δημόσιο: Η κυβέρνηση επιμένει στη διαθεσιμότητα και κινητικότητα των υπαλλήλων εντός του έτους και στο να γίνουν απολύσεις μόνο επίορκων και όσων «περισσέψουν» από συγχωνεύσεις-καταργήσεις υπηρεσιών την επόμενη χρονιά. Οι πιστωτές ζητούν απολύσεις εδώ και τώρα στο Δημόσιο, αρχίζοντας από τους επίορκους υπαλλήλους. Η κυβέρνηση προσπαθεί να τις αποφύγει, παρουσιάζοντας ανεδαφικά (κατά τους τροϊκανούς) σχέδια για δήθεν διαθεσιμότητα ή κινητικότητα εργαζομένων. Οι τροϊκανοί έχουν διαμηνύσει στον Γιάννη Στουρνάρα ότι χωρίς απολύσεις η εκταμίευση της επόμενης δόσης είναι αδύνατη.

Ειδικό τέλος ακίνητων: Η τρόικα ζητεί να διατηρηθεί το χαράτσι της ΔΕΗ για ακόμη έναν ακόμη και προβάλλει ως αιτία τη χαμηλή αποδοτικότητα των ελεγκτικών μηχανισμών.

Ρυθμίσεις χρεών: Ο αριθμός των δόσεων για τις οφειλές στην Εφορία και στα ασφαλιστικά ταμεία παραμένει στον αέρα, καθώς υπάρχουν ενστάσεις ως προς την επιβάρυνση των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών. Το σχέδιο που εξετάζεται για τα χρέη προς τα ασφαλιστικά ταμεία προβλέπει 36 δόσεις για την αποπληρωμή χρεών προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία. Ομως οι 36 δόσεις θα αφορούν όσους ενταχθούν τον ερχόμενο Ιούνιο. Για κάθε μήνα που περνά, ο ανώτατος αριθμός των δόσεων θα μειώνεται αναλόγως. Η ένταξη στη ρύθμιση θα γίνεται ύστερα από εξονυχιστικούς ελέγχους της περιουσιακής κατάστασης του οφειλέτη.

«Κόκκινα» δάνεια: Η τρόικα επιμένει ότι είναι σχεδόν χαριστική η ρύθμιση που προτείνει η κυβέρνηση για τα «κόκκινα» δάνεια, ισχυριζόμενη ότι, αν εφαρμοστεί, θα χρειαστούν και επιπλέον κεφάλαια για ανακεφαλαιοποίηση. Η τρόικα, κατά πληροφορίες, συμφωνεί ως προς το εισοδηματικό κριτήριο των 25.000 ευρώ, ενώ για το επιτόκιο η ελληνική πλευρά ζητεί να είναι 1,5% σταθερό. Για την περίοδο χάριτος οι διαπραγματεύσεις φέρεται να καταλήγουν στα τέσσερα έτη, αλλά με αξιολόγηση κάθε χρόνο. Ανοιχτό παραμένει το θέμα της προστασίας της πρώτης κατοικίας, με την ελληνική πλευρά να προτείνει την προστασία της για κατοικία αντικειμενικής αξίας έως 180.000 ευρώ και σύνολο περιουσίας έως 300.000 ευρώ.
Dimokratia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Πολιτική θεολογία και Συνταγματική ηθική»

Η «πολιτική θεολογία» είναι μια διαδεδομένη αλλά αμφίσημη έννοια που χρησιμοποιείται με διαφορετικό περιεχόμενο αφενός σε θύραθεν συμφραζόμε...