Τετάρτη, 27 Μαρτίου 2013

Πορτογαλία: Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης λιτότητας


Πορτογαλία: Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης λιτότητας

Πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης του δεξιού πρωθυπουργού Πέντρου Πάσους Κοέλιου αποφάσισε να καταθέσει το αντιπολιτευόμενο Σοσιαλιστικό Κόμμα, κίνηση που καταδεικνύει τη βαθιά πολιτική διάσταση και την αγανάκτηση που επικρατεί στην κοινωνία για την πολιτική αυστηρής λιτότητας.

Η πρόταση έχει λιγοστές, έως καμία, πιθανότητες, να υπερψηφισθεί στο Κοινοβούλιο, συμβολίζει όμως το κύμα δυσαρέσκειας στην Πορτογαλία της κρίσης.

Η δεξιά κυβερνητική συμμαχία διαθέτει άνετη πλειοψηφία, γεγονός που της έχει επιτρέψει να ξεπεράσει χωρίς προβλήματα άλλες τρεις προτάσεις μομφής, τις οποίες είχαν καταθέσει τα κόμματα της άκρας αριστεράς.


Η πολιτική επιτροπή του Σοσιαλιστικού Κόμματος ενέκρινε ομόφωνα την πρόταση, η οποία δεν έχει αποφασισθεί ακόμη πότε θα κατατεθεί.

Η πρώτη αυτή πρόταση μομφής που καταθέτουν οι Σοσιαλιστές αποδεικνύει ότι τερματίζεται η έστω και κατ' ελάχιστον πολιτική συναίνεση που επεδείκνυαν σε ορισμένα από τα μέτρα, τα οποία εφαρμόζονται κατ' επιταγή της δανειακής σύμβασης για την παροχή 78 δισεκ. ευρώ από την τρόικα (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ).

Την εποχή που συνήφθη η δανειακή σύμβαση στην κυβέρνηση βρίσκονταν οι Σοσιαλιστές, οι οποίοι όμως πλέον κατηγορούν την κυβέρνηση για «λιτότητα υπέρ το δέον», η οποία κατά τους ίδιους ευθύνεται για την ύφεση και την ανεργία, που έχουν προκαλέσει μία «εθνική τραγωδία».

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, η οικονομία αναμένεται να συρρικνωθεί το τρέχον έτος κατά 2,3%, ενώ η ανεργία προβλέπεται να αυξηθεί στο 18,2%, από 16,9% σήμερα.

«Η στρατηγική σας έχει αποτύχει. Η πολιτική σας έχει αποτύχει και θα πρέπει να καταψηφισθείτε», δήλωσε στη διάρκεια κοινοβουλευτικής αντιπαράθεσης ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών Αντόνιου Ζουζέ Σεγκούρου, ενώ ο πρωθυπουργός του αντέτεινε πως «όσοι σκέφτονται πως η κυβέρνηση πρόκειται να υποχωρήσει στην πρώτη δυσκολία απατώνται οικτρά, διότι αυτή η κυβέρνηση έχει χαρακτήρα».
TO BHMA online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Π. Πέρκα: Η βία δεν ήταν ποτέ και δεν θα είναι ποτέ στην ατζέντα της αριστεράς

Η Βουλευτής Φλώρινας και Αναπληρώτρια Τομεάρχης Μεταφορών της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, Θεοπίστη (Πέτη) Πέρκα συμμετείχε στις 10.7.2020 στην εκπομπή ...