Σάββατο 23 Μαρτίου 2013

Eurogroup: Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε νέο σχέδιο σωτηρίας









Eurogroup%3A+%CE%95%CE%AF%CE%BC%CE%B1%CF%83%CF%84%CE%B5+%CE%AD%CF%84%CE%BF%CE%B9%CE%BC%CE%BF%CE%B9+%CE%BD%CE%B1+%CF%83%CF%85%CE%B6%CE%B7%CF%84%CE%AE%CF%83%CE%BF%CF%85%CE%BC%CE%B5+%CE%BD%CE%AD%CE%BF+%CF%83%CF%87%CE%AD%CE%B4%CE%B9%CE%BF+%CF%83%CF%89%CF%84%CE%B7%CF%81%CE%AF%CE%B1%CF%82
Ολοκληρώθηκε η Έκτακτη τηλεδιάσκεψη για το ζήτημα της Κύπρου.
Στην ανακοίνωσή της η Ευρωομάδα αναφέρει πως είναι έτοιμη να συζητήσει με τις κυπριακές αρχές ένα σχέδιο νέας πρότασης, που αναμένει από τις αρχές της Κύπρου να υποβάλουν το ταχύτερο δυνατό.

Η Ευρωομάδα στη συνέχεια, με βάση την ανάλυση της τρόικας που πρέπει να ληφθεί υπόψη, θα είναι έτοιμη να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις σχετικά με το πρόγραμμα προσαρμογής, με παράλληλο σεβασμό των παραμέτρων που ορίστηκαν νωρίτερα από το Eurogroup. Μετά την ολοκλήρωση αυτών των διαπραγματεύσεων, οι κυπριακές αρχές θα πρέπει να αρχίσουν να
νομοθετούν τα στοιχεία μιας τέτοιας συμφωνίας.

Η Ευρωομάδα επιβεβαιώνει τη σημασία της πλήρους εγγύησης των καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Tο ενδεχόμενο να επιβληθούν περιορισμοί στις κινήσεις κεφαλαίων ώστε να προστατευτεί η ΕΕ από τον κίνδυνο κατάρρευσης της κυπριακής οικονομίας, αλλά και να «συζητηθεί ανοικτά το ενδεχόμενο (η Κύπρος) να βγει από την ευρωζώνη» τέθηκε στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη του Eurogroup Working Group —στο οποίο συμμετέχουν οι υφυπουργοί των 17 κρατών-μελών της ευρωζώνης, αντιπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Ολόκληρη η ανακοίνωση του Eurogroup έχει ως εξής:
Το Eurogroup είναι έτοιμο να συζητήσει με τις κυπριακές αρχές το προσχέδιο της νέας πρότασης, την οποία αναμένουμε από τις κυπριακές αρχές να παράσχουν όσο το δυνατόν γρηγορότερα».
Ακολούθως το Eurogroup, επί τη βάσει της ανάλυσης της τρόικας που είναι αναγκαίο να ακολουθήσει, είναι έτοιμο να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις σε ένα πρόγραμμα προσαρμογής, σεβόμενο τις παραμέτρους που όρισε νωρίτερα το Eurogroup. Μετά την κατάληξη των εν λόγω διαπραγματεύσεων, θα πρέπει να ξεκινήσει η νομοθέτηση της συγκεκριμένης συμφωνίας.

Tο Εurogroup επαναβεβαιώνει τη σημασία της πλήρους διασφάλισης καταθέσεων κάτω των 100.000 ευρώ στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Τα μέλη της ευρωζώνης συνεχίζουν να παραμένουν έτοιμα να βοηθήσουν τον κυπριακό λαό στις μεταρρυθμιστικές του προσοπάθειες και να διασφγαλίσουν τη σταθερότητα της ευρωζώνης ως συνόλου.
Euro Working Group: Το ενδεχόμενο εξόδου απο το ευρώ
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, όπως προκύπτει απο τα πρακτικά ένας από τους συμμετέχοντες λέει πως τα συναισθήματα είναι «πολύ έντονα», κάτι το οποίο καθιστά δύσκολο να δοθούν λογικές λύσεις, και αναφέρθηκε στην ανάγκη να «συζητηθεί ανοικτά το ενδεχόμενο (η Κύπρος) να βγει από την ευρωζώνη».

Γεγονός που εκνεύρισε τα μέλη του Euro Working Group ήταν και η απουσία εκπροσώπου της Κύπρου. Αρκετοί από τους συμμετέχοντες είπαν ότι αποτελούσε αιτία προβληματισμού και ένδειξη της σύγχυσης για την κατάσταση.

«Η (κυπριακή) βουλή προφανώς είναι πολύ φορτισμένη και δεν θα αποφασίσει για τίποτε, εάν η Κύπρος δεν αισθάνεται ότι μπορεί να λάβει μέρος ακόμα και σε αυτή την τηλεδιάσκεψη, αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα για εμάς», είπε ο εκπρόσωπος της Γαλλίας, σύμφωνα με τα πρακτικά. «Δεν το έχουμε ξαναδεί ποτέ αυτό», πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος της Γερμανίας στη συνομιλία επισήμανε ότι χρειάζεται περισσότερη πληροφόρηση σχετικά με τις εκροές κεφαλαίων από την Κύπρο στη Ρωσία και στην Βρετανία και έδωσε έμφαση στο ότι «είμαστε ενωμένοι» στην προσπάθεια «να βρεθεί μία λύση άμεσα».

Ο αξιωματούχος αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των δύο μεγαλύτερων τραπεζών της Κύπρου, που αμφότερες βρίσκονται κοντά στην κατάρρευση, ενώ επίσης αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο η Κύπρος να εγκαταλείψει την ευρωζώνη.

Ο ίδιος αξιωματούχος είπε ότι, σε περίπτωση εξόδου, χρειάζεται να ληφθούν μέτρα ώστε να «θωρακιστεί» η υπόλοιπη ευρωζώνη από τις συνέπειες και να διασφαλιστεί ότι δεν θα μεταδοθεί η κρίση στην Ελλάδα.

Ένα ζήτημα το οποίο τέθηκε επανειλημμένα κατά την διάρκεια της τηλεδιάσκεψης είναι ο κίνδυνος μεγάλων εκροών κεφαλαίων όταν ανοίξουν ξανά οι τράπεζες στην Κύπρο, ενδεχομένως την Τρίτη.

Τελεσίγραφο της ΕΚΤ στην Κύπρο
Περιθώριο πέντε ημερολογιακών ημερών προκειμένου να αποδεχθεί ή να βρει βιώσιμη λύση για τον τραπεζικό της τομέα δίνει στην Κϋπρο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Στις κυπριακές αρχές εναπόκειται να υποβάλουν νέες προτάσεις με εναλλακτικές λύσεις και εμείς είμαστε έτοιμοι να τις εξετάσουμε στη βάση της απόφασης του Γιουρογκρούπ, δήλωσε σήμερα στις Βρυξέλλες ο επικεφαλής της Ευρωζώνης Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Σε ανταλλαγή απόψεων με τα μέλη της επιτροπής οικονομικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ο Ντάισελμπλουμ υποστήριξε ότι το Γιουρογκρούπ είναι πεπεισμένο ότι πρέπει να υπάρξει ειδική μεταχείριση για τους μικρούς καταθέτες με πλήρη εγγύηση των 100.000 ευρώ.

Αναφερόμενος στη σημερινή απόφαση της ΕΚΤ για διατήρηση της παροχής ρευστότητας προς τις κυπριακές τράπεζες μέχρι τη Δευτέρα, ο Ντάισελμπλουμ είπε ότι αυτή η πρωτοβουλία, με την οποία συμφώνησε, δεν συνιστά απειλή της ΕΚΤ, η οποία "κάνει ό,τι μπορεί περισσότερο στο πλαίσιο της εντολής της" . "Η παροχή ρευστότητας μπορεί να δίνεται μόνο στις τράπεζες που είναι φερέγγυες", τόνισε και πρόσθεσε ότι, όταν μια τράπεζα βρίσκεται σε δυσκολία, θα πρέπει να υπάρχει μια προοπτική στο άμεσο μέλλον για ένα πρόγραμμα ανακεφαλοποίησης, ώστε αυτές οι τράπεζες να βρεθούν σε "ασφαλείς λιμένες".

Η ΕΚΤ δρα μέσα στα πλαίσια της εντολής της, είναι ανεξάρτητη και αυτή πρέπει να κρίνει αν μπορεί να συνεχίσει με την παροχή έκτακτης ρευστότητας, δήλωσε ο πρόεδρος του Γιουρογκρούπ.

Ο Ντάισελμπλουμ επανέλαβε ακόμη ότι, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους και αυτό να μην υπερβαίνει το 100% του ΑΕΠ, η συνεισφορά της ευρωζώνης δεν πρέπει να ξεπεράσει τα 10 δισεκ. ευρώ για να μπορεί να αποπληρωθεί και τόνισε επίσης την ανάγκη για υγιή και αναδιαρθρωμένο χρηματοπιστωτικό τομέα στην Κύπρο.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ευρωζώνης, το Γιουρογκρούπ συμφώνησε ότι το βάρος της προσπάθειας έπρεπε να το επιμεριστούν και εκείνοι που δεν έχουν μόνιμη κατοικία στην Κύπρο αλλά και οι μεγάλες καταθέσεις . Ο Ντεϊσελμπλούμ εξέφρασε την ελπίδα να βρεθεί μια καλύτερη ισορροπία με δίκαιη κατανομή των βαρών, τονίζοντας ότι σίγουρα υπάρχει συστημικός κίνδυνος από την Κύπρο και η ανησυχία των τελευταίων ημερών το απέδεξε, όπως είπε.

Αναφερόμενος στη Ρωσία, είπε ότι η Μόσχα έχει δώσει 2,5 δισεκ. ευρώ στην Κύπρο και τόνισε ότι υπήρξαν συζητήσεις με τους Ρώσους για την επιμήκυνση του δανείου και τη μείωση του επιτοκίου. Ωστόσο, όπως αποσαφήνισε, για το ενδεχόμενο παροχής πρόσθετου δανείου αλλά και για περισσότερες επενδύσεις στις τράπεζες οι Ρώσοι είπαν ότι δεν είναι διατεθειμένοι να προχωρήσουν σε παρόμοιες κινήσεις. Κατέστησε πάντως σαφές ότι, ακόμη κι αν οι Ρώσοι έλεγαν ότι μπορούν να δανείσουν περισσότερα χρήματα, αυτό δεν θα ωφελούσε τη βιωσιμότητα του χρέους.

Ο πρόεδρος του Γιουρογκρούπ σημείωσε ακόμη ότι η εγγύηση των καταθέσεων είναι απόλυτη και δεν υπάρχει πρόθεση να θιγεί, καθώς είναι ευρωπαϊκή συμφωνία. Βέβαια, υποστήριξε ότι μια εφάπαξ εισφορά στην περίπτωση της Κύπρου είναι αναπόφευκτη, λαμβάνοντας την ιδιαίτερη κατάσταση της οικονομίας της χώρας. "Στην προσπάθεια εξισορρόπησης του πακέτου για ένα νέο μέλλον στην Κύπρο ήταν αναπόφευκτο ότι θα υπήρχε μια συμβολή των καταθετών", δήλωσε ο Γ. Ντεϊσελμπλούμ αναλαμβάνοντας την ευθύνη για την απόφαση να υπάρξει κούρεμα των καταθέσεων.

Σύμφωνα ακόμη με τον πρόεδρο του Γιουρογκρούπ, η τραπεζική αργία και το όριο στις αναλήψεις δεν αποτελεί παραβίαση, είναι εντός των νομικών πλαισίων και επιτρέπεται όταν υπάρχει τραπεζική κρίση.
Περιθώριο πέντε ημερολογιακών ημερών προκειμένου να αποδεχθεί ή να βρει βιώσιμη λύση για τον τραπεζικό της τομέα δίνει στην Κϋπρο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Το Διοικητικό Συμβουλιο ανακοίνωσε τη διατήρηση της παροχής ρευστότητας προς τον κυπριακό χρηματοπιστωτικό τομέα έως τη Δευτέρα 25 Μαρτίου. Μετά την παρέλευση της ημερομηνίας αυτής, πιθανή επανένερξη του μηχανισμού θα είναι δυνατή ουσιαστικά μόνο κατόπιν Μνημονίου.

Στην ανακοίνωσή της η ΕΚΤ, επι λέξει, αναφέρει:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωποϊκής Κεντρικής Τράπεζας αποφάσισε να διατηρήσει το υφιστάμενο επίπεδο του μηχανισμού Εκτακτης Παροχής Ρευστότητας (ELA) έως την Δευτέρα 25ης Μαρτίου.

Κατόπιν αυτής, (επανέναρξη) του ΕLA μπορεί εξεταστεί εφόσον υπάρξει πρόγραμμα ΕΕ/Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο θα διασφαλίζει τη φερεγγυότητα των τραπεζών».
metarithmisi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρχισε η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων – Αυτόματη η διαδικασία για μισθωτούς και συνταξιούχους

Τις φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2023 άρχισε να «υποδέχεται» από χθες το βράδυ και μέχρι τις 26 Ιουλίου το taxi...