Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Κρίση και διαφοροποιήσεις σφραγίζουν το 35ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ



    Η επέκταση της ευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης, οι ραγδαίες και απρόβλεπτες πολιτικές και οικονομικές εξελίξεις στην Κύπρο, αλλά και αυτές που πιθανότατα βρίσκονται προ των πυλών στον ευρωπαϊκό Νότο με τη συνέχιση των αδιέξοδων πολιτικών λιτότητας αναμένεται να βρεθούν στο επίκεντρο του πλέον κρίσιμου τις τελευταίες δεκαετίες συνεδρίου της ΓΣΕΕ, που ξεκινάει σήμερα στην Αλεξανδρούπολη και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή με την εκλογή των νέων οργάνων της Συνομοσπονδίας.
    Είναι χαρακτηριστικό ότι το συνέδριο χαρακτηρίζεται (ακόμα και από την απερχόμενη πλειοψηφία) "ιστορικό συνέδριο τομής, το οποίο θα καθορίσει την πορεία των συνδικάτων και θα επαναπροσδιορίσει τις πολιτικές, τις δράσεις και τις παρεμβάσεις του, απέναντι στις πολιτικές της κυβέρνησης, της τρόικας, της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του νεοφιλελευθερισμού που σαρώνουν
    τη χώρα μας και την Ευρώπη". Να σημειωθεί ότι στο συνέδριομετέχουν περίπου 430 σύνεδροι, οι οποίοι καλύπτουν 130 δευτεροβάθμιες οργανώσεις (ομοσπονδίες, εργατικά κέντρα) και κάθε σύνεδρος εκπροσωπεί περίπου 1.000 εργαζόμενους σε πρωτοβάθμιο επίπεδο. Η μείωση των συνέδρων (σε σχέση με το προηγούμενο) οφείλεται στο γεγονός ότι λόγω της ανεργίας, των εθελούσιων εξόδων και των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων έχουν μειωθεί και οι συνδικαλιζόμενοι εργαζόμενοι.

    Δρομολογεί εξελίξεις η διάσπαση της ΠΑΣΚΕ
    Σε εσωτερικό, παραταξιακό επίπεδο σφραγίζεται από τις φυγόκεντρες τάσεις που προκαλεί η εφαρμογή των μνημονιακών πολιτικών και την αποτυχία της απερχόμενης πλειοψηφίας να οργανώσει αποτελεσματικά τους αγώνες των εργαζομένων.
    Στην ΠΑΣΚΕ κεντρικά πολιτικά συνδικαλιστικά στελέχη (Στ. Σαλουφάκου, Ν. Φωτόπουλος. Ν. Ορφανός κ.ά.) παρουσιάζοντας την περασμένη εβδομάδα νέα πολιτικοσυνδικαλιστική πλατφόρμα, διαχώρισαν τη θέση τους από την ηγεσία της παράταξης, οδηγώντας την έτσι στην πρώτη μετά το 1985 κρίση και διάσπαση. Έτσι η νέα συνδικαλιστική παράταξη ΕΜΕΙΣ (Ενωτικό Μέτωπο Εργατικών Ισχυρών Συνδικάτων), που ίδρυσαν οι αποχωρούντες, οι οποίοι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους διαθέτουν 38 συνέδρους (σε σύνολο 165 που διέθετε αρχικά η ΠΑΣΚΕ), αναμένεται να προκαλέσει σοβαρές ανακατατάξεις στους μέχρι σήμερα συσχετισμούς και τροφοδοτώντας με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την επόμενη μέρα του συνεδρίου.

    Ποιες έδρες "παίζονται"...
    Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες, ίσως εμφανιστεί και τρίτο ψηφοδέλτιο από την ΠΑΣΚΕ, στο οποίο συντάσσονται άλλοι συνδικαλιστές που αποχωρούν, μεταξύ των οποίων και ο Αν. Κολλάς, πρώην συνδικαλιστής στις συγκοινωνίες και υπεύθυνος του τομέα της Συνομοσπονδίας για την Υγιεινή και Ασφάλεια στην Εργασία.
    Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, η ΠΑΣΚΕ θα περιοριστεί στις 15 - 16 έδρες στη νέα διοίκηση, η ΔΑΚΕ, που επίσης αντιμετωπίζει εσωτερικά προβλήματα, θα παραμείνει στάσιμη στις 11 έδρες, το ΠΑΜΕ επίσης θα κρατήσει τις 9 έδρες που διαθέτει, το ΕΜΕΙΣ διεκδικεί 3 - 4 έδρες, ενώ αύξηση των εδρών της (4 ή 5 από 3) αναμένεται να έχει η Αυτόνομη Παρέμβαση.
    Την έναρξη του συνεδρίου θα κηρύξει η γενική γραμματέας της Διεθνούς Συνδικαλιστικής Συνομοσπονδίας Sharan Burrow, ενώ θα παραβρεθεί επίσης και θα χαιρετήσει η γενική γραμματέας της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων Bernadette Segol. Θα παραβρεθούν επίσης ο πρόεδρος της ΣΕΣ και γενικός γραμματέας των Κoμισιόνες Ομπρέρας Ignacio Fernandez TOXO. Στο συνέδριο θα παραβρεθούν συνολικά 26 αντιπροσωπείες από 12 χώρες, μεταξύ αυτών της Κύπρου, της Γερμανίας, της Πορτογαλίας, της Ισπανίας και της Βραζιλίας.
    Avgi.gr

    Δεν υπάρχουν σχόλια:

    Δημοσίευση σχολίου

    Άρχισε η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων – Αυτόματη η διαδικασία για μισθωτούς και συνταξιούχους

    Τις φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2023 άρχισε να «υποδέχεται» από χθες το βράδυ και μέχρι τις 26 Ιουλίου το taxi...