«Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για τους καταθέτες και τους πελάτες των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα». Αυτό διαβεβαιώνουν οι ελληνικές αρχές ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι το Υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος έχουν επεξεργαστεί σχέδιο για την μονομερή ανάληψη του ελέγχου των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα στην περίπτωση που η Κύπρος δεν κατορθώσει να λάβει γρήγορα τις απαραίτητες αποφάσεις για την σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος.
«Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο», υπογραμμίζουν, «τα κυπριακά υποκαταστήματα στην Ελλάδα θα περάσουν γρήγορα στον έλεγχο ελληνικής τράπεζας διασφαλίζοντας τους καταθέτες». Πηγές της ΤτΕ
αναφέρουν ότι μετά το χθεσινό έκτακτο Eurogroup που πραγματοποιήθηκε για την Κύπρο φαίνεται ότι οι δυο πλευρές βρίσκονται σε καλό δρόμο για την επίτευξη συμφωνίας κάτι που θα ανοίξει το δρόμο για την μεταβίβαση των υποκαταστημάτων σε εγχώρια τράπεζα.
Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς έχουν καταθέσει, σύμφωνα με πληροφορίες, τις πιο ολοκληρωμένες προτάσεις και το πιθανότερο είναι σε μια από αυτές να καταλήξουν τα δάνεια (20 δισ. ευρώ) και οι καταθέσεις (14 δισ. ευρώ) των υποκαταστημάτων της Τράπεζας Κύπρου, της Cyprus Popular Bank και της Ελληνικής Τράπεζας στη χώρα μας.
Ωστόσο αν η κυπριακή κυβέρνηση καθυστερήσει η επιλέξει τη σύγκρουση με την ευρωζώνη τότε η ελληνική πλευρά θα λάβει άμεση δράση για την διασφάλιση της σταθερότητας του τραπεζικού συστήματος. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές κυβέρνηση και κεντρική τράπεζα έχουν την εξουσία να αναλάβουν τον έλεγχο ξένης τράπεζας εφόσον κρίνουν ότι αυτή δεν είναι φερέγγυα και θέτει σε κίνδυνο τη ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος.
Όπως εκτιμούν, αν τα κυπριακά υποκαταστήματα περάσουν σε ελληνικό έλεγχο η ανησυχία και ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης θα περιοριστούν δραστικά. Σύμφωνα με πληροφορίες η ΕΚΤ έχει δεσμευτεί ότι να παράσχει στην Ελλάδα όλη την αναγκαία ρευστότητα ώστε να μη υπάρξει κανένας τριγμός στην Ελλάδα ανεξάρτητα των εξελίξεων στην Κύπρο.
Matrix 24