Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Μπόφινγκερ: Η δέσμευση καταθέσεων είναι η «χειρότερη λύση» για το ευρώ


Κάθε πελάτης των κυπριακών τραπεζών, ανεξάρτητα από εθνικότητα και ύψος καταθέσεων, θα κληθεί να δώσει τα χρήματα που βρίσκονται στο λογαριασμό του προς όφελος της χώρας. Ο Μπόφινγκερ θεωρεί ότι αυτή η στρατηγική είναι η χειρότερη δυνατή και πρόκειται να κλονίσει την εμπιστοσύνη των καταθετών σε όλη την Ευρώπη. «Οι πολίτες της Ευρώπης θα φοβούνται πλέον για τα χρήματά τους», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο Γερμανός οικονομολόγος αναφέρει ότι μετά τους Κυπρίους που έσπευσαν στις τράπεζες για να αποσύρουν τα χρήματά τους, αναμένεται να ακολουθήσουν κάτοικοι κι άλλων χωρών που χτυπήθηκαν από την οικονομική κρίση. «Οι Ισπανοί, οι Ιταλοί και οι Πορτογάλοι μπορεί να μην
τρέξουν στις τράπεζες σήμερα ή αύριο, αλλά όταν μεγαλώσει η κρίση σε μια χώρα της ευρωζώνης, οι πελάτες των τραπεζών θα θυμηθούν την Κύπρο. Θα αποσύρουν τα χρήματά τους από τις τράπεζες και με αυτή τους την κίνηση θα εντείνουν την κρίση».

Ο Μπόφινγκερ, επίσης, σημειώνει ότι κινήσεις όπως η απόφαση της κυβέρνησης της Κύπρου να μειώσει το φόρο των καταθέσεων από 6,76% σε 3%, δε θα έχουν κανένα αποτέλεσμα.

Οι χώρες της ευρωζώνης που αναζητούν λύσεις για την Κύπρο, θεωρούν τη συμμετοχή των καταθετών της χώρας ως αναγκαίο κακό, καθώς όποια οικονομική βοήθεια δοθεί στην Κύπρο από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας θα προστεθεί στο, ήδη μεγάλο, εθνικό χρέος της Κύπρου. Ο Μπόφινγκερ διαφωνεί με αυτή την άποψη λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν αποτελεί λύση το να κλονίζεις την εμπιστοσύνη των καταθετών σε όλη την Ευρώπη. Αυτοί που προσπαθούν να σώσουν το ευρώ θα έπρεπε να συνεισφέρουν ουσιαστικά».

«Σε τελική ανάλυση θα ήταν καλύτερο να αναλαμβάνεις πρωτοβουλίες και να συνεισφέρεις ένα δισ. ευρώ για να σωθούν οι μικροκαταθέτες στην Κύπρο από το να διακινδυνεύεις την κατάρρευση του ευρώ», συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον Μπόφινγκερ η Κύπρος αποτελεί μια ειδική περίπτωση και έτσι πρέπει να αντιμετωπιστεί. Θεωρεί ότι η καμία χώρα της Νότιας Ευρώπης δεν έχει τόσο υπερφορτωμένο επιχειρηματικό τομέα όσο η Κύπρος και ως εκ τούτου το μέλλον της είναι συνδεδεμένο με το μέλλον του ευρώ. Κι αυτή είναι η διαφορά της με άλλες ευρωπαϊκές χώρες που βρίσκονται σε κρίση, όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ισπανία. «Η Κύπρος δάνεισε 22 δις. ευρώ σε ελληνικές επιχειρήσεις και νοικοκυριά και υπέστη μεγάλες απώλειες, ως αποτέλεσμα της αναδιάρθρωσης των ελληνικών ομολόγων».

Σε ερώτηση του Spiegel για το πως θα γίνει εφικτό να δοθούν χρήματα χωρίς αντάλλαγμα σε μια χώρα και πως θα εξηγήσει κάποιος, όπως ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βολφγκανγκ Σόιμπλε στο κοινοβούλιο ότι ουσιαστικά χαρίζει τα χρήματα των Γερμανών φορολογουμένων σε μια χώρα, θύμα της κρίσης ο Γερμανός οικονομολόγος απάντησε: « Το κύριο θέμα δεν είναι η Κύπρος. Είναι η διασφάλιση της σταθερότητας του ευρώ. Κι αυτό αφορά άμεσα τη Γερμανία».

«Μετά τις εκλογές στην Ιταλία, η κατάσταση στη νομισματική ένωση είναι εξαιρετικά ασταθής. Το τέλος του κοινού νομίσματος θα αποτελούσε καταστροφή για την γερμανική βιομηχανία. Η ερώτηση που πρέπει να γίνει είναι απλή. Πως μπορεί το ευρώ να σταθεροποιηθεί όσο πιο οικονομικά γίνεται; Αν οι καταθέτες σε όλη την Ευρώπη αποσύρουν τα χρήματα από τους λογαριασμούς τους η διάσωση του ευρώ θα καταστεί πολύ πιο ακριβή από το να μαζευτούν χρήματα για να σωθούν οι μικροκαταθέτες στην Κύπρο», εξήγησε ο Μπόφινγκερ.

Η συμμετοχή των Κυπρίων καταθετών εξυπηρετεί άλλον ένα σκοπό. Στις τράπεζες της χώρας υπάρχουν υπέρογκες καταθέσεις από πλούσιους Ρώσους, οι οποίες φημολογείται ότι προέρχονται κυρίως από ξέπλυμα χρήματος, αναφέρει το Spiegel.
Η λύση που προτείνει ο Μπόφινγκερ είναι ο διαχωρισμός των καταθέσεων ανάλογα με το μέγεθός τους. «Καταθέτες που έχουν στο λογαριασμό τους ως 100.000 ευρώ θα πρέπει να κρατήσουν τα χρήματά τους. Αντίθετα, όσο πλουσιότεροι οι καταθέτες, τόσο περισσότερα θα πρέπει να πληρώσουν. Για παράδειγμα, θα μπορούσε να δεσμευτεί το 20% από το ποσό καταθέσεων ύψους 1 εκ. ευρώ και άνω. Στα 10 εκ. αυτό το ποσοστό θα ανέβαινε στο 30%. Θα μπορούσε, επίσης, να σκεφτεί κάποιος το ενδεχόμενο, αν είναι νόμιμο, να φορολογηθούν περισσότερο καταθέτες εκτός ΕΕ. Όπως οι Ρώσοι», ανέφερε κλείνοντας ο Γερμανός οικονομολόγος.
tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ανησυχία για τις τιμές πετρελαίου - Ευοίωνες οι προοπτικές για φυσικό αέριο και ρεύμα

Σε ομιλία που έκανε την Τρίτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για τα συμπεράσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής, η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα...