Κυριακή 17 Μαρτίου 2013

SOS για τη διαφθορά στην Κίνα


SOS για τη διαφθορά στην Κίνα

Η διευθύντρια πωλήσεων ενός προμηθευτή της Foton Daimler Automotive στο Πεκίνο είναι απελπισμένη. Δουλεύει εδώ και είκοσι χρόνια, αλλά όπως λέει στην ανταποκρίτρια των Φαϊνάνσιαλ Τάιμς όλο και περισσότεροι πρέπει πλέον να «λαδώνονται» προκειμένου να εξασφαλίζονται οι παραγγελίες.

«Στο παρελθόν, δίναμε στον υπεύθυνο αγορών έναν κόκκινο φάκελλο», λέει η διευθύντρια, ζητώντας για προφανείς λόγους να μην αποκαλυφθεί το όνομά της. «Τώρα, ακόμη κι οι εργάτες στη γραμμή παραγωγής μου τηλεφωνούν και με απειλούν ότι αν δεν τους δώσω προμήθεια, θα βρουν κάποιο πρόβλημα στο προϊόν. Η σαπίλα έχει φτάσει στη ρίζα».


Η γενική αίσθηση στην Κίνα είναι πράγματι ότι η διαφθορά δεν ήταν ποτέ τόσο εκτεταμένη και ότι έχει αρχίσει να κλονίζει τα θεμέλια της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας.

Ο Σι Τζινπίνγκ, που ανέλαβε και επισήμως χθες την προεδρία, έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία κατά της διαφθοράς από τότε που ανέλαβε επικεφαλής του Κομμουνιστικού Κόμματος, τον περασμένο Νοέμβριο. «Εχουμε ενδείξεις ότι η Διαρκής Επιτροπή του Εθνικού Λαϊκού Κονγκρέσου θα υιοθετήσει σύντομα ένα νόμο κατά της διαφθοράς», σημειώνει ο βουλευτής Ντένις Χαν, που εδώ και χρόνια ζητά να γίνει υποχρεωτικό το πόθεν έσχες των αξιωματούχων.

Το πρόβλημα δεν περιορίζεται όμως εκεί. Σύμφωνα με τη Διεθνή Διαφάνεια, η διαφθορά στον ιδιωτικό τομέα είναι ακόμη μεγαλύτερη. Και οποιαδήποτε αλλαγή χρειάζεται χρόνο, τουλάχιστον μια δεκαετία.
TA NEA online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διαγραφή Σαλμά: Το μήνυμα Μητσοτάκη στους αντάρτες βουλευτές της ΝΔ και ο φόβος για ξήλωμα του γαλάζιου πουλόβερ

Για πολλούς στη Νέα Δημοκρατία η διαγραφή Σάλμα ήταν μια αναμενόμενη εξέλιξη λόγω της συμπεριφοράς που είχε τους τελευταίους μήνες απέναντι...