Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Οι ελληνικές αντιδράσεις για το κυπριακό "πακέτο"



Συγκρατημένες ήταν οι αντιδράσεις της ελληνικής κυβέρνησης μετά τη συμφωνία για τη διάσωση της Κύπρου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Σ. Κεδίκογλου δήλωσε ότι «η συμφωνία που επιτεύχθηκε για την Κύπρο τα ξημερώματα είναι επώδυνη, αλλά σταματάει την πορεία προς το χάος που θα έφερνε η άτακτη χρεοκοπία και η έξοδος από την Ευρωζώνη. Όμως, το πιο σημαντικό τώρα είναι: πώς θα βοηθήσουμε την Κύπρο να σταθεί ξανά στα πόδια της. Δεν είναι ώρα για διχαστικά συνθήματα. Ούτε για ανεύθυνες κραυγές. Τώρα κοιτάζουμε μπροστά. Η Κύπρος έκανε το "θαύμα" πολλές φορές. Θα το κάνει ξανά! Έχει τη δυνατότητα να αξιοποιήσει τη μοναδική θέση της και τους πλουτοπαραγωγικούς πόρους της, ώστε να επιστρέψει σύντομα στην ευημερία και την ανάπτυξη. Ο Ελληνισμός ολόκληρος τη στηρίζει. Και δεν
θα αφήσει κανένα να εκμεταλλευτεί την πρόσκαιρη αδυναμία της».
Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, ο Ευ. Βενιζέλος σημείωσε ότι «η Ευρωζώνη, μέσα στην οποία επικρατούν οι γνωστοί συσχετισμοί που έχουν στο επίκεντρό τους τη Γερμανία, επέλεξε την Κύπρο ως πεδίο "τιμωρίας και συνετισμού". Οι λόγοι δεν είναι χρηματοοικονομικοί και δημοσιονομικοί, αλλά πρωτίστως συμβολικοί και η επιλογή αυτή έγινε παρά το κόστος που μπορεί να έχει για το ευρωπαϊκό χρηματοοικονομικό σύστημα. Οι κυπριακές πολιτικές δυνάμεις θα κάνουν μόνες τους την αποτίμηση των χειρισμών, όχι μόνο της τελικής φάσης, αλλά όλης της κρίσιμης περιόδου. Εμείς στην Ελλάδα, πιστεύω ότι έχουμε ήδη βγάλει τα συμπεράσματά μας για το ποια είναι η υπεύθυνη, ασφαλής, προοδευτική και πραγματικά πατριωτική στάση και ποια είναι τα όρια της δημαγωγίας, του λαϊκισμού και της εθνοκαπηλείας. Ο ελληνικός λαός ζει τα τελευταία χρόνια την οδυνηρή εμπειρία της κρίσης, της ύφεσης και της ανεργίας. Ξέρει όμως πολύ καλά ότι καλύτερη και ασφαλέστερη εναλλακτική λύση, ούτε υπήρχε, ούτε υπάρχει. Η εθνική στρατηγική που επικύρωσε ο ελληνικός λαός τον περασμένο Ιούνιο οδηγεί στην εθνική ανάκαμψη με τρεις προϋπόθεσεις: αλήθεια, ενότητα, δουλειά».
Η ΔΗΜΑΡ υπογράμμισε ότι «οι εξελίξεις στην Κύπρο καταγράφουν την ανάγκη για συνολική αντιμετώπιση της κρίσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος και του χρέους στην Ευρώπη. Το χρέος της Ευρωζώνης αν δεν αντιμετωπισθεί από κοινού θα πνίξει την οικονομία των χωρών της, θα υπονομεύσει το Ευρωπαϊκό όραμα και θα τροφοδοτήσει φυγόκεντρες επιλογές. Η σύνδεση της εξυγίανσης του τραπεζικού συστήματος και των δημοσίων οικονομικών με την αναπτυξιακή διαδικασία, μέσα από μια πανευρωπαϊκή οικονομική πολιτική που θα την ενισχύει, είναι η μόνη λύση που μπορεί να αποτρέψει επιδείνωση της κρίσης. Η προώθηση της οικονομικής και πολιτικής ενοποίησης με δημοκρατική ομοσπονδιακή συγκρότηση είναι η απάντηση στη σημερινή επικυριαρχία της επιβολής των αποφάσεων των ισχυρών στην Ε.Ε. Αυτή πρέπει να είναι η διεκδίκηση για την Ευρώπη και όχι ο δημαγωγικός λόγος που προσπαθεί να εμφανίσει το ναυάγιο της πολιτικής της μονομερούς καταγγελίας ως αδιάλλακτη αγωνιστική δράση».
Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε ότι «η Κύπρος κάτω από το βάρος εκβιασμών και απειλών οδηγήθηκε χθες βράδυ στο Γιούρογκρουπ σε έναν οδυνηρό συμβιβασμό. Η Κύπρος θα μπορούσε να αποφύγει αυτήν την εξέλιξη αν αυτοί που διαχειρίστηκαν το περήφανο ΟΧΙ του Κυπριακού λαού, δεν ήταν οι ίδιοι άνθρωποι που είχαν υποστηρίξει το ΝΑΙ την περασμένη Παρασκευή. Και κυρίως αν η Κύπρος δεν έμενε απελπιστικά μόνη στο Γιούρογκρουπ. Με τη στάση τους στην υπόθεση της Κύπρου οι χώρες του Νότου πυροβόλησαν τα πόδια τους. Το γενικευμένο κούρεμα στις καταθέσεις, μετά το δεδομένο της Κύπρου, πολύ σύντομα θα αποτελεί επιλογή και για τα δικά τους προγράμματα διάσωσης. Ιδιαίτερα δε η Ελλάδα, με τη στάση της άνοιξε τη κερκόπορτα της ολικής καταστροφής. Η ελληνική κυβέρνηση όχι μόνο δεν έδωσε στήριγμα στη Κύπρο, αλλά ταυτίστηκε απόλυτα με τους εκβιασμούς των δανειστών. Είναι φανερό ότι η ελληνική τρόικα έχει ταυτίσει τα δικά της πολιτικά συμφέροντα με αυτά των δανειστών. Γι’ αυτό όχι μόνο δεν σκέφτηκε ποτέ να βοηθήσει τη Κύπρο, αλλά μεθόδευσε την παραδειγματική της τιμωρία, προκειμένου να αποδείξει στον ελληνικό λαό ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από αυτόν της υποταγής, που η ίδια έχει επιλέξει. Αρνήθηκε να δώσει στη Κύπρο, 2 μόνο δισ. από τα 50 της ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών, όταν το ελληνικό PSI κόστισε 4,5 δισ. στις κυπριακές τράπεζες. Αρνήθηκε ακόμα και τη δυνατότητα να παρέχει προσωρινή ρευστότητα μέσω του ELA, ώστε να ακυρωθεί το εκβιαστικό χρονοδιάγραμμα του Γιούρογκρουπ και να δοθεί χρονικό περιθώριο διαπραγμάτευσης στην κυπριακή πλευρά. Μάλιστα, οι ηθικοί και φυσικοί αυτουργοί του καταστροφικού PSI για την Ελλάδα και την Κύπρο, μας εγκάλεσαν για ανόητη επιλογή. Προφανώς, η δική τους νοημοσύνη δεν χωρά επιλογές σωτηρίας μιας χώρας και ενός λαού από τη λαίλαπα του νεοφιλελευθερισμού, παρά μόνο επιλογές υποταγής».
City press

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρχισε η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων – Αυτόματη η διαδικασία για μισθωτούς και συνταξιούχους

Τις φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2023 άρχισε να «υποδέχεται» από χθες το βράδυ και μέχρι τις 26 Ιουλίου το taxi...