Πέμπτη, 28 Μαρτίου 2013

Μαζική φυγή κεφαλαίων από την ευρωζώνη!


BlackRock-buliding

Την ανησυχία για την εξέλιξη της πορείας της οικονομίας της ευρωζώνης επιτείνει η στάση του μεγαλύτερου παγκοσμίως διαχειριστή περιουσίας, του αμερικανικού κολοσσού BlackRock. Η BlackRock αποσύρεται από επενδύσεις σε ευρωπαϊκά ομόλογα, ενώ μειώνει σταδιακά και τις τοποθετήσεις σε Ιταλία και Ισπανία.
Πριν από μισό περίπου χρόνο η εταιρεία είχε προχωρήσει σε μεγάλες επενδύσεις σε ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα, ιδιαίτερα μετά τη δήλωση του Προέδρου της ΕΚΤ Mario Draghi, ότι εν ανάγκη θα αγορασθεί απεριόριστος αριθμός τους προκειμένου να στηριχθούν οι σε κρίση ευρισκόμενες χώρες.
Έκτοτε επακολούθησε απογοήτευση, σύμφωνα με τον Rick Riedler, Διευθυντή της BlackRock, ο οποίος δηλώνει «πολύ λιγότερο ενθουσιασμένος σε σχέση με τρεις έως έξι μήνες πριν». Αφορμή της ανησυχίας του είναι η απουσία ανάπτυξης στις οικονομίες της ευρωζώνης.

Όπως προειδοποίησε μάλιστα μιλώντας στην Wall Street Journal, αν η κατάσταση αυτή συνεχισθεί, «θα μειώσουμε την θέση μας στην ευρωζώνη, κυρίως στην Ιταλία και την Ισπανία».
Το μεγάλο πρόβλημα στην ευρωζώνη ο Riedler το εντοπίζει στην αδυναμία των τραπεζών να χορηγήσουν φθηνά δάνεια στις επιχειρήσεις.
Η ανακοίνωση αυτή της BlackRock, σε συνδυασμό με τις αναταράξεις από τα «απόνερα» της Κύπρου, εκτιμάται από αναλυτές ότι μπορεί κάλλιστα να επιταχύνει τη φυγή κεφαλαίων από τη ζώνη του ευρώ και να οδηγήσει τα κρατικά ομόλογα εκ νέου στην κατάρρευση.
ysterografa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Κεραυνοί» ΜεΡΑ25 κατά της κυβέρνησης για το προσφυγικό: «Ανίκανη, άβουλη και μοιραία»

«Ανίκανη, άβουλη και μοιραία, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη μόνο σε ένα πράγμα φαίνεται αποφασισμένη: να επιβάλει μια απάνθρωπη λύσ...