«Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να επιβάλλει και θα επιβάλλει αυτή την συμφωνία, δεν υπάρχει εναλλακτική λύση πέρα από τη συνεργασία των τριών κομμάτων. Δεν παίζουμε με το ζήτημα των πρόωρων εκλογών» τόνισε ο κ. Βενιζέλος.
Ο ίδιος επισήμανε ότι «το ΠΑΣΟΚ, μετά από όσα πέρασε τα τελευταία χρόνια, δεν θέλει να χαρίσει αυτή την κυβέρνηση στη ΝΔ, αυτή η κυβέρνηση δεν είναι κυβέρνηση της ΝΔ».
Τόνισε δε με νόημα ότι «κάποιοι υποδύονται ότι δεν καταλαβαίνουν ότι η ΝΔ προτιμά να έχει ψήφο θετική ή ανοχής του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή και μονοπώλιο αποφάσεων»…
Είπε δε ότι το συνέδριο στέλνει μηνύματα παντού, στους κυβερνητικούς εταίρους για την
προγραμματική συμφωνία, αλλά και στους Ευρωπαίους εταίρους, επαναλαμβάνοντας «όχι άλλα
μέτρα» και τονίζοντας τη ανάγκη διασφάλισης της κοινωνικής συνοχής. Επιπλέον έκανε λόγο για τη «δυναμική του κουρέματος» που εμπεριέχεται στη συμφωνία του 2012. « Έρχεται η στιγμή αυτή» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.
«Το ΠΑΣΟΚ πιστεύει στην ανοιχτή πλουραλιστική κοινωνία. Είναι ένα κόμμα ριζοσπαστικό με ολοκληρωμένη πρόταση για την ανάπτυξη και την απασχόληση, είναι ένα κόμμα ευρωπαϊκό με άποψη για το μέλλον της Ευρώπης. Είναι έμπρακτα πατριωτικό, είναι λαϊκό αλλά όχι λαϊκίστικο» είπε και υπογράμμισε ότι οι σύνεδροι εκπροσωπούν όλους τους ψηφοφόρους, «όλους αυτούς που θέλουν να επιστρέψουν σε αυτό».
Σε αυτό το σημείο έκανε και πάλι άνοιγμα στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, κατηγορώντας το ωστόσο για πολιτικό νεοπλουτισμό.
Ο κ. Βενιζέλος επανήλθε στην πρότασή του για κοινή κάθοδο στις εκλογές με τη ΔΗΜΑΡ και κινήσεις του χώρου της Κεντροαριστεράς, τονίζοντας ότι αυτό θα δώσει μια πολιτική δυναμική η οποία θα είναι ευεργετική για τον τόπο και δίνει τη δυνατότητα ανάδειξης της συμμαχίας αυτής σε πρώτη δύναμη. Τόνισε επίσης ότι είναι πολύ σημαντικό να υπάρχουν στην κυβέρνηση συνεργασίας δύο πόλοι, αντί των τριών που υπάρχουν σήμερα: Ένας κεντροδεξιός πόλος κι ένας κεντροαριστερός.
«Ταυτόχρονα με όλα αυτά», τόνισε ο κ. Βενιζέλος, «το ΠΑΣΟΚ προχωρά σε όλες τις απαραίτητες κινήσεις για τη συγκρότηση της μεγάλης παράταξης της Κεντροαριστεράς».
Αναφερόμενος στη φυσιογνωμία του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι πάντα σοσιαλιστικό, δημοκρατικό, πολιτικά φιλελεύθερο, μεταρρυθμιστικό, ευρωπαϊκό, εθνικά υπεύθυνο, οικολογικά ευαίσθητο, έμπρακτα πατριωτικό και λαϊκό. Αλλά, όπως τόνισε, το ΠΑΣΟΚ πρέπει να ξεπεράσει τον σημερινό του εαυτό.
Έστειλε ωστόσο μηνύματα στο εσωτερικό του κόμματός του λέγοντας ότι δυσκολεύεται να κατανοήσει την αλλαγή στάσης στελεχών τους που είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στο κόμμα ή στην κυβέρνηση τα προηγούμενα χρόνια.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάλεσε τα μέλη του κόμματός του να ερευνήσουν τα πάντα για την τριετία της κρίσης όπως το «πως έγινε η αναδιάταξη πολιτικών και κοινωνικών συσχετισμών και πότε επήλθε η διάρρηξη της σχέσης εμπιστοσύνης με τη βάση του κόμματος», την οποία είπε ότι «δεν τη χαρίζουμε πουθενά, δεν τη χαρίζουμε στο ΣΥΡΙΖΑ, τους καλούμε να γυρίσουν στο σπίτι τους».
Σε ό,τι αφορά στον ίδιο και την παρουσία του στην ηγεσία του Κινήματος, είπε ότι δεν απολαμβάνει την ιδιότητα του αρχηγού κόμματος και προέδρου του ΠΑΣΟΚ αλλά αγωνίζεται για ένα συλλογικό ΠΑΣΟΚ το οποίο ο ίδιος μπορεί να εγγυηθεί, όπως μπορεί να εγγυηθεί και τη συλλογική προσπάθεια.
Η διαδικασία συνεχίζεται προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για το καταστατικό και για τον τρόπο εκλογής αύριο των μελών της κεντρικής επιτροπής.
Matrix 24