Σάββατο 2 Μαρτίου 2013

ΠΑΣΟΚ: Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο


photo: Real Cowboys Drive Cadillacs@Flickr

Δυο φορές ο Ε.Βενιζέλος, αναφέρθηκε στην "αναζήτηση του χαμένου χρόνου του ΠΑΣΟΚ". Προφανώς δανεισμένο το σύνθημα του, από τον Μαρσελ Προύστ και το βιβλίο του "Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο". Ωστόσο, διαβάζοντας το βιβλίο του Γάλλου συγγραφέα, είναι σαν να μπαίνεις σ’ έναν διαφορετικό κόσμο αντίληψης και ανάγνωσης της πραγματικότητας. Και κάτι τέτοιο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν το έδειξε στην εναρκτήρια ομιλία του στο συνέδριο του κόμματός του. Δεν μίλησε με διαφορετική γλώσσα, δεν προϊδέασε για κάτι θεαματικά διαφορετικό απ' όσα ήδη γνωρίζαμε.
Είναι αλήθεια, πως ο κ. Βενιζέλος επιδίωξε την ισορροπία προσπαθώντας να γεφυρώσει την κριτική (που όφειλε να κάνει) με την ιστορική διαδρομή του κόμματος (που επίσης όφειλε να κάνει). Άλλες
φορές το πέτυχε, άλλες όχι. Ομολογουμένως, δεν ήταν εύκολο αυτό που επιχείρησε.

Και αυτό φάνηκε, όταν αναφέρθηκε τιμητικά σε ιστορικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ που δεν βρίσκονται στην ζωή (Ανδρέα Παπανδρέου, Μελίνα Μερκούρη, Γιώργο Γεννηματά, Αντ.Τρίτση, Αν.Πεπονή), αλλά απέφυγε προσωπικές ευθείες αναφορές στους εν ζωή πρώην ηγέτες του κινήματος (Κ.Σημίτη και Γ.Παπανδρέου). Και μπορεί να μην τους ανέφερε ονομαστικά, το έκανε όμως έμμεσα και για τους δυο με αρνητικό πρόσωπο.

Τον Κ.Σημίτη (που όπως αναμενόταν δεν εμφανίσθηκε στο συνέδριο), τον ανέφερε έμμεσα όταν μίλησε για την χαλάρωση που έδειξε η χώρα μετά την είσοδο στην ΟΝΕ. Τον προκάτοχό του Γ.Παπανδρέου (που επίσης δεν εμφανίσθηκε χθες) τον "κάρφωσε" λέγοντας πως όταν ανέλαβε την πρωθυπουργία το 2009 είχε έλλειψη της αίσθησης της οικονομικής κρίσης και άγνοια του κινδύνου.

Και η απουσία των δυο πρώην αρχηγών του κόμματος όμως, δεν έμειναν ασχολίαστες από τον Ε.Βενιζέλο "Κάποιοι, μίλησαν για ηχηρές απουσίες, εμείς μιλάμε για την δική σας ηχηρή παρουσία", είπε επιδοκιμαζόμενος από τους συνέδρους.

Τα "εγώ" σίγουρα δεν απουσίαζαν απο την ομιλία του, το αντίθετο θα ήταν έκπληξη. "Εγώ", που ειχα προτείνει το πρώτο μνημόνιο να ψηφισθεί από αυξημένη πλειοψηφία. "Εγώ" που θυσίασα το προσωπικό μου κεφάλαιο αναλαμβάνοντας το υπουργείο Οικονομικών την κρίσιμη περίοδο, "εγώ" που έλεγα από τότε τα λάθη του μνημονίου που μας επέβαλλαν οι δανειστές, "εγώ", "εγώ"...

Να μην τον αδικήσουμε όμως. Δεν δίστασε να μιλήσει και για το "γενετικό υλικό" της κοινωνίας στο Ελληνικό κράτος. Και το ανέφερε ως μια από τις αιτίες της κρίσης.

Ο Κ.Βενιζέλος, όπως αναμενόταν ζήτησε συνεργασία με τις άλλες δυνάμεις της αριστεράς για κοινή εκλογική κάθοδο, αλλά ήταν σαφές ότι εννοούσε την ΔΗΜ.ΑΡ. Την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ την ανέφερε απλά επικριτικά. Αλλά δεν έκανε το ίδιο και για τους ψηφοφόρους του, τους οποίους κάλεσε "να επιστρέψουν στο σπίτι τους, το ΠΑΣΟΚ".
protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου