Υπόσχεση για πολιτική στήριξη, αλλά και για διαμεσολάβηση και ανάληψη συγκεκριμένων πρωτοβουλιών ώστε να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα συγκεκριμένοι Γερμανοί επενδυτές, έλαβε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος από την ηγεσία του γερμανικού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος SPD, με την οποία συναντήθηκε στο Βερολίνο.
Μετά τη συνάντησή του με τον υποψήφιο καγκελάριο των Σοσιαλδημοκρατών Πέερ Στάινμπρουκ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αναφερόμενος σε τοποθέτηση του συνομιλητή του περί «οριστικής θέσης της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωζώνη» έκανε λόγο για πολύ σημαντικό μήνυμα, το οποίο, όπως είπε, «διευκολύνει την επάνοδό μας στις αγορές, διευκολύνει την επάνοδο της ελληνικής οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης».
Ο κ. Βενιζέλος, είπε ότι πρώτο καθήκον όλων των Ευρωπαίων είναι «να βοηθήσουμε την πολιτική σταθερότητα και την κοινωνική συνοχή στην Ελλάδα, να δώσουμε απάντηση στις αγωνίες της ελληνικής κοινωνίας, να αντικρούσουμε τον εκφασισμό της κοινωνίας και την άνοδο της ακροδεξιάς και των φιλοναζιστικών δυνάμεων».
Σε ό,τι έχει να κάνει με τα αποτελέσματα της συνάντησης, ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για πολύ θετικά και συγκεκριμένα μηνύματα. «Γιατί, όχι απλώς έχουμε πολιτική στήριξη, αλλά έχουμε και την υπόσχεση ότι θα αναλάβουν πολύ συγκεκριμένες πρωτοβουλίες στο οικονομικό πεδίο, για να έχουμε παρουσία γερμανική στην ελληνική πραγματική οικονομία, με επενδύσεις και αναπτυξιακή στήριξη» επισήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε ότι ανέπτυξε στους αξιωματούχους των Σοσιαλδημοκρατών «πόσο κρίσιμος είναι ο ρόλος του ΠΑΣΟΚ ως εγγυητή της πολιτικής σταθερότητας και της εφαρμογής της μόνης εφικτής και ασφαλούς εθνικής στρατηγικής».
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη θέση που έχει διατυπώσει το SPD εναντίον ενδεχόμενης παροχής οικονομικής στήριξης στην Κύπρο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε πως εξήγησε στους συνομιλητές του ότι «η παρουσία της Κύπρου στην ΟΝΕ είναι οριστική και αμετάκλητη θεσμικά και οτιδήποτε συμβαίνει, σε οποιαδήποτε χώρα, όσο μικρή και εάν είναι αυτή, έχει συστημικές επιπτώσεις». Ο κ. Βενιζέλος τόνισε ακόμη ότι ειδικά για την Κύπρο πρέπει να ληφθούν υπ' όψιν γεωπολιτικοί και διεθνοπολιτικοί παράγοντες και η προσέγγιση θα πρέπει να είναι πιο σύνθετη. «Πρέπει να λάβουμε υπ' όψιν μας το ανοιχτό πολιτικό ζήτημα της Κύπρου, αλλά και τις σχέσεις με δύο χώρες, οι οποίες παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στη Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή, που είναι αφενός μεν η Τουρκία αφετέρου δε το Ισραήλ» είπε χαρακτηριστικά.
eklogika
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου