Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2017

Ετοιμάζουν άγριο «ψαλίδι» για τα πολυτεκνικά επιδόματα

Της Μαίρης Λαμπαδίτη
Ένα επίδομα για όλους τους δικαιούχους το ύψος του οποίου θα αυξομειώνεται ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών και το εισόδημα, προβλέπει η νέα προνοιακή πολιτική που συμφωνήθηκε στις χθεσινές συναντήσεις της αναπληρώτριας υπουργού Θ. Φωτίου με τους δανειστές.
Η εσωτερική ανακατανομή των οικογενειακών παροχών δεν έχει κλειδώσει ακόμα ως προς την οριστικοποίηση του ύψους του επιδόματος. Σύμφωνα με αξιωματούχους της κυβέρνησης εξασφαλίστηκε επιπλέον κονδύλι ύψους 160 εκατ. ευρώ ( 810 εκατ. από 650εκατ) από τη μείωση των δαπανών των υπουργείων (spending review) για τα οικογενειακά επιδόματα ώστε να μην απαιτηθούν περικοπές.

Τα στελέχη του υπουργείου εργασίας αναφέρουν ότι στόχος είναι η ενίσχυση του 1ου και 2ου παιδιού με ταυτόχρονη στήριξη των πολύτεκνων.
Θα αυξηθεί δηλαδή το ποσό του επιδόματος που χορηγείται για το πρώτο και δεύτερο παιδί .Μένει ωστόσο να ξεκαθαριστεί αν θα προβλέπεται παράλληλα μείωση του επιδόματος για τρίτεκνους και πολύτεκνους η θέσπιση αυστηρότερων κριτηρίων που θα περιορίζουν τον αριθμό των δικαιούχων.
Σήμερα το επίδομα για κάθε παιδί ανέρχεται σε 40 ευρώ το τρίμηνο. Ένα από τα σενάρια που προτείνει η Παγκόσμια Τράπεζα είναι το επίδομα για το πρώτο και δεύτερο παιδί να είναι 60 ευρώ ενώ για τρία και περισσότερα 90 ευρώ. Δηλαδή μια οικογένεια με τέσσερα παιδιά θα λαμβάνει 90 αντί 160 ευρώ (40Χ4) που ελάμβανε με το σημερινό καθεστώς.
Παράλληλα έχουν μπει στο στόχαστρο και τα αναπηρικά επιδόματα. Η υπουργός εργασίας κ. Εφη Αχτσιόγλου καθώς και η αναπληρώτρια υπουργός κ. θεανώ Φωτίου έχουν κατά επανάληψη διαβεβαιώσει το αναπηρικό κίνημα ότι δεν πρόκειται να θιγούν τα αναπηρικά επιδόματα που λαμβάνουν περίπου 180.000 δικαιούχοι. Oι αρμόδιοι υπουργοί προσπαθούν επίσης να «αποκρούσουν» την επαναξιολόγηση της λειτουργικής αναπηρίας ( ικανότητα του ατόμου να ασκεί δραστηριότητες) που πρέπει να εφαρμοστεί σε πανεθνική κλίμακα μέχρι τα τέλη Ιουνίου 2018.
Τα επιδόματα, βάσει του σχεδίου αναδιάρθρωσης, θα χωριστούν σε τρεις κατηγορίες:
Α) σε αυτά που θα καταργηθούν καθώς έχουν διαπιστωθεί επικαλύψεις, δηλαδή για την ίδια αιτία χορηγούνται επιδόματα από διαφορετικούς φορείς.
Τα επιδόματα που θα καταργηθούν θα ενσωματωθούν με το ΚΕΑ.
Β) σε αυτά που θα αναδιαρθρωθούν με κριτήριο την καλύτερη στόχευση. Δηλαδή με την αυστηροποίηση των εισοδηματικών κριτηρίων θα περιοριστεί ο αριθμός των νοικοκυριών που σήμερα λαμβάνουν αυτά τα επιδόματα. Για παράδειγμα, αν αυστηροποιηθούν τα εισοδηματικά κριτήρια του φοιτητικού επιδόματος των 1000 ευρώ, τα υψηλότερα εισοδήματα θα χάσουν το επίδομα . Ένα μέρος από το κονδύλι που θα εξοικονομηθεί θα κατευθυνθεί στους δικαιούχους φοιτητές ,οι οποίοι λάβουν αυξημένη παροχή και ένα άλλο μέρος θα κατευθυνθεί στη χρηματοδότηση του ΚΕΑ.
Γ) Σε αυτά που θα μείνουν ανέπαφα. Το 2017 δεν « πειράχτηκε» το επίδομα αναπηρίας και ανεργίας. Ωστόσο έχει ψηφιστεί η μείωση του κονδυλίου για το επίδομα θέρμανσης.
http://www.newmoney.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...