Κυριακή 24 Ιουλίου 2011

Κουβέλης: Το μνημόνιο απέτυχε, αλλά το αντιμνημονιακό μέτωπο από μόνο του δεν αρκεi

«Υπάρχουν δυνάμεις της αριστεράς που εισηγούνται την αναχώρηση της χώρας από την ευρωπαϊκή πραγματικότητα και την επιστροφή στο περιχαρακωμένο εθνικό κράτος και τη δραχμή. Δεν αρκεί συνεπώς η αντιμνημονιακή αναφορά. Δεν μπορεί να αποτελέσει το συνεκτικό στοιχείο για τη δημιουργία ενός μετώπου», τόνισε ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης, απαντώντας για την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Εξάλλου, τάχθηκε κατά των ακραίων κινητοποιήσεων που πλήττουν τον τουρισμό και δεν απέκλεισε συνεργασίες με το Άρμα Πολιτών και κεντροαριστερές δυνάμεις.
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Πρώτο Θέμα" ο κ. Κουβέλης, αναφερόμενος στα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής εκτίμησε ότι «συνιστούν ένα συμβιβασμό που δίνει μια ανάσα στη χώρα, με θετικά στοιχεία την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, τη μείωση των επιτοκίων και τη δεκαετή περίοδο χάριτος. Αρνητικό στοιχείο της απόφασης αποτελεί, για μια ακόμη φορά, η επανάληψη της δογματικής προσήλωσης της Ε.Ε. στον "κορσέ" του Συμφώνου Σταθερότητας και η υποχρέωση για έλλειμμα 3% έως το 2013 εν μέσω κρίσης. Γεγονός που εμποδίζει την αναγκαία για τις ευρωπαϊκές οικονομίες ευελιξία. Επίσης η αναφορά της απόφασης σε υποχρέωση της Ελλάδας να δίνει εμπράγματες εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου είναι αρνητική. Να σημειωθεί, πάντως, ότι η απόφαση του Eurogroup αποτελεί ουσιαστικά επιβεβαίωση της αποτυχίας του Μνημονίου».

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ χαρακτήρισε « πρωταρχική ανάγκη να διαμορφωθεί ένα κοινωνικό δίχτυ προστασίας για τα αδύναμα στρώματα της κοινωνίας και των ανέργων και να υπάρξει άμεσα δίκαιο φορολογικό σύστημα και μηχανισμοί πάταξης της φοροδιαφυγής και της παραοικονομίας».
Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δεν έχει συνεκτικό πρόγραμμα και λειτουργεί αποσπασματικά. Χαρακτηριστική η περίπτωση των ταξί. Δεν μπορεί να αλλάζουν οι αποφάσεις της σε μια νύχτα επειδή μετακινήθηκε σε άλλο υπουργείο ένας υπουργός. Οι παλινωδίες και οι αντιφάσεις της κυβερνητικής πολιτικής τροφοδοτούν την ένταση. Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να δώσει λύση διεξόδου στην κρίση που έχει δημιουργηθεί.
Το άνοιγμα του επαγγέλματος των ταξί πρέπει να γίνει με τις πληθυσμιακές αναλογίες και προϋποθέσεις που ισχύουν σε όλη την Ευρώπη.
Το δικαίωμα απεργίας είναι σεβαστό. Χρειάζεται, όμως, να σταματήσουν τόσο οι ακραίες μορφές κινητοποιήσεων που πλήττουν τον τουρισμό και την οικονομία της χώρας, σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο, όσο και οι μικροκομματικές τακτικές ψηφοθηρίας».

Σε ερώτηση σχετικά με «την "άφεση αμαρτιών" που έδωσε ο στενός συνεργάτης του προέδρου της ΝΔ Χρύσανθος Λαζαρίδης στον ΣΥΡΙΖΑ για τις βιαιότητες εις βάρος πολιτικών προσώπων», δεν απέκλεισε σκοπιμότητες, τονίζοντας ότι «στα γεγονότα του Δεκέμβρη του 2008 η τότε ηγεσία της ΝΔ είχε αποδώσει στο ΣΥΡΙΖΑ σχέση με τους κουκουλοφόρους, εγκαλώντας τον με σφοδρότητα ότι δεν καταδικάζει ουσιαστικά τις βιαιότητες και καταστροφές που έγιναν στο κέντρο της Αθήνας. Σήμερα κινείται στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση. Άλλοι καιροί, άλλη συμπεριφορά, άλλες σκοπιμότητες;»

Είπε ότι η «πρόταση του κ. Τσίπρα είναι επικοινωνιακή δεδομένου ότι οι διαφορές στο χώρο της αριστεράς είναι σαφείς και συγκεκριμένες». Για τη συνεργασία με το κόμμα του κ. Δημαρά δήλωσε:
« Η Δημοκρατική Αριστερά συζητά στο φως με όλες εκείνες τις δυνάμεις που κινούνται στο χώρο της ευρύτερης αριστεράς και της κεντροαριστεράς. Και με το Άρμα Πολιτών και με πρόσωπα-κινήσεις που αποδεσμεύονται από προηγούμενες κομματικές επιλογές τους και με δυνάμεις που προέρχονται από τον εκσυγχρονιστικό σοσιαλδημοκρατικό χώρο και με δυνάμεις του οικολογικού κινήματος. Δεν είμαστε φοβική αριστερά, ούτε κλειστή λέσχη»…. «Επιδιώκουμε τη διεύρυνση προς κάθε κατεύθυνση με βάση προγραμματικές ταυτίσεις».

Ερωτηθείς, υπογράμμισε τέλος ότι «το πολιτικό ενδιαφέρον του Στ. Μαλέλη για τη Δημοκρατική Αριστερά είναι σημαντικό για μας».
eklogika

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ψηφιακό το κομματικό κράτος

Το «σαρανταενατακατό» είναι ένα από τα καλαμπούρια που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο και μια μεγάλη παγίδα για τη Νέα Δημοκρατία. Το σχεδόν 41% ...