Κυριακή 10 Ιουλίου 2011

Η στατηγική της Ευρώπης

Τώρα που απελευθερώθηκε η πέμπτη δόση του δανείου, η Ελλάδα αποφεύγει την απειλή της άμεσης χρεοκοπίας και δρομολογήθηκε η έγκριση του νέου πακέτου στήριξης, ανακύπτει ένα ερώτημα: έχει η Ευρώπη συγκεκριμένη στρατηγική απέναντι στην Ελλάδα ή απλώς αντιδρά «βλέποντας και κάνοντας», με την ελπίδα ότι κάτι μπορεί να συμβεί για να αποφευχθούν τα χειρότερα;
Η άποψή μου είναι ότι η Ευρώπη φαίνεται να έχει κάποια στρατηγική (αν και όχι την καλύτερη) που περιλαμβάνει τρία στοιχεία:

πρώτον, δίνει χρόνο στην Ελλάδα ώς το 2013-14 για να δείξει ότι μπορεί να τιθασεύσει την κρίση (έλλειμμα, χρέος κ.λπ.) και να επιστρέψει σε καθεστώς «κανονικής» χώρας στην ευρωζώνη.

Δεύτερον, στο διάστημα αυτό θέλει να διασφαλίσει ότι οι άλλες προβληματικές χώρες (Πορτογαλία, Ιρλανδία, ενδεχομένως Ισπανία) θα αποδεσμευτούν πλήρως από το σύνδρομο της κρίσης και την ενδεχόμενη μόλυνσή τους από οτιδήποτε θα μπορούσε να συμβεί στην Ελλάδα, κάτι που φαίνεται ότι επιτυγχάνεται.

Τρίτον, να απαλλάξει το τραπεζικό της σύστημα από την υψηλή έκθεσή του στο ελληνικό χρέος και τις συνέπειές του από οτιδήποτε συμβεί, κάτι που επίσης φαίνεται να επιτυγχάνεται.

Από τα τρία αυτά στοιχεία, το αβέβαιο επομένως είναι αυτό που συνδέεται με την Ελλάδα. Εάν η χώρα δείξει ότι το 2013-14 επιτυγχάνει, τότε κλείνει ο κύκλος της αβεβαιότητας και διασφαλίζεται η θέση της στο σύστημα.

Εάν όμως δείξει ότι παραμένει αθεράπευτη περίπτωση, τότε όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά χωρίς τον
φόβο μόλυνσης, κ.λπ.

Επομένως τα πάντα βρίσκονται στα χέρια μας και μόνο. Το συνειδητοποιούμε;
politismos politis

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η σημασία της αναδιάρθρωσης του χρέους το 2012 - Η συμβολή του Τσαρλς Νταλάρα

Η αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους που συντελέστηκε το 2011 - 2012 εξακολουθεί να είναι επίκαιρη, κρίσιμη και ενεργός. Οι διεθνείς...