Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

«Δεν υπάρχει σάλιο»


thumb

Σωθήκαμε; Αν ακούσουμε την κυβέρνηση και τα (περισσότερα) media, η διάσωσή μας είναι πια μια βεβαιότητα. Μήπως χρεοκοπήσαμε; Αν ακούσουμε τους οίκους αξιολόγησης και κάποιους γκουρού της διεθνούς οικονομίας, μπορούμε να κόψουμε φλέβες. Υπάρχει ωστόσο μια απλή και ασφαλής μέθοδος για να βγάλει κανείς συμπέρασμα. Αρκεί να κοιτάξει το πορτοφόλι του...
Το πορτοφόλι του Ελληνα εργαζόμενου, συνταξιούχου, μικρομεσαίου (πρόκειται για τη συντριτπική πλειοψηφία του πληθυσμού) αποτυπώνει την κατάσταση που επικρατεί στην πραγματική οικονομία για την οποία τόσος λόγος γίνεται. Και η κατάσταση περιγράφεται με τρεις λέξεις: Δεν υπάρχει σάλιο.Από το σημείο αυτό και έπειτα όλες οι αναλύσεις και απόψεις ελάχιστη σημασία έχουν για την καθημερινότητά μας.
Μεγάλη σημασία έχει, ωστόσο, ο πόλεμος που συγκαλύπτουν αυτές οι αντικρουόμενες εκτιμήσεις περί μιας σαφούς και δεδομένης κατάστασης. Θα πρέπει να συμφωνήσει κανείς ότι δεν είναι και τόσο φυσιολογικό κάποιοι να υποστηρίζουν ότι οι Ευρωπαίοι με τια αποφάσεις τους διέσωσαν την Ελλάδα (και την ευρωζώνη) και κάποιοι άλλοι να υποστηρίζουν ακριβώς το αντίθετο.
Επειδή τα όσα ακούγονται (από τα megala media) περί της βεβαιότητας της διάσωσης της Ελλάδας, περισσεύουν, ας σταθούμε σε κάποιους επιφανείς (πρόσωπα και οργανισμούς) που υποστηρίζουν ακριβώς το αντιθέτο.
Κατ αρχήν οι (περιβόητοι) οίκοι αξιολόγησης. Χτες ένας ακόμη η Standard & Poor's υποβάθμισε κατά δύο βαθμίδες, στην κατηγορία CC από CCC, την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας, κατατάσσοντάς την στην κατηγορία «υψηλού κινδύνου χρεοκοπίας» θεωρώντας ότι τα προτεινόμενα σχέδια για το ελληνικό χρέος αντιστοιχούν σε καθεστώς επιλεκτικής χρεοκοπίας.
Σημασία θα πρέπει να δώσει κανείς και στις απόψεις/ αναλύσεις του οικονομολόγου Νουριέλ
Ρουμπινί ο οποίος επαναλαμβάνει τα σενάρια εξόδου της Ελλάδας και της Πορτογαλίας από την ευρωζώνη, παρά τις αποφάσεις που ελήφθησαν στη Σύνοδο Κορυφής. «Εκτιμώ , είπε στην Zeit,, ότι υπάρχουν 30% πιθανότητες οι δύο χώρες να βγουν από την ευρωζώνη»

Η γνώμη του Ρουμπινί έχει αξία και για ένα ακόμη λόγο: Εχει προβλέψει / στοιχηματίσει στο αποτέλεσμα της μάχης μεταξύ «αγορών» - ευρωζώνης υποστηρίζοντας ότι τελικά η ευρωζώνη θα διαλυθεί. Υπό αυτήν την έννοια το νέο σχέδιο για τη διάσωση της Ελλάδας καθώς και η διεύρυνση των μέσων που έχει στη διάθεσή του το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Στήριξης για την ενίσχυση κρατών μελών της ευρωζώνης με προβλήματα χρέους ,δεν θα αποδώσουν. «Οι Ευρωπαίοι ιθύνοντες διαβεβαιώνουν ότι αυτή η επιχείρηση διάσωσης θα παραμείνει μια αποκλειστική εξαίρεση (για την Ελλάδα), αλλά αυτό αποτελεί ψευδαίσθηση. Η Ιρλανδία και η Πορτογαλία έχουν αντίστοιχα (προβλήματα) ρευστότητας» υπογράμμισε ο γκουρού των αγορών χαρακτηρίζοντας ως ανεπαρκή τα προγράμματα στήριξης και των δύο αυτών χωρών.
Σημασία για να αποτιμήσει κανείς πως εξελίσσεται η μάχη έχουν και οι δηλώσεις του υπουργού οικονομικών της Γερμανίας. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε υποστήριξε ότι προκειμένου η ευρωζώνη να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την επίθεση των αγορών θα πρέπει να περιοριστεί η κυριαρχία των προβληματικών κρατών της Ευρωζώνης . «Η (ευρωπαϊκή) ολοκλήρωση πρέπει να προχωρήσει, και κράτη με προβλήματα που λαμβάνουν βοήθεια πρέπει σε αντάλλαγμα να παραχωρούν μέρος της κυριαρχίας τους στην ΕΕ» υποστηρίζει.
Η επιλογή αυτή είναι «σε κάθε περίπτωση καλύτερη από το να εκδιωχθούν υπερχρεωμένα κράτη από την ευρωζώνη».
Τι μας είπε ο Βόλφγκανγκ ; αν θέλετε να σωθείτε αφήστε μας ασκήσουμε την οικονομική/ δημοσιονομική πολιτική σας. Σε διαφορετική περίπτωση «να μας γράφετε»...
Είναι άραγε τόσο απλό για μια χώρα να παραδώσει αυτά που ζητά ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε; Κάτι τέτοιο συμβαίνει-- κατά κανόνα-- μετά από χαμένο πόλεμο. Τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα για την Ελλάδα αν λάβει κανείς υπόψη του ότι για τη... διάσωσή της διαγκονίζονται περισσότεροι του ενός «σωτήρες». Από τη μια το γερμανικό ράιχ. Από την άλλη η αμερικανική αυτοκρατορία.
Δε χρειάζεται ιδιαίτερη γνώση για να κατανοήσει κανείς τι παθαίνει το βατράχι που βρίσκεται εκεί που παλεύουν οι ελέφαντες. Αλωστε, κοιτώντας ο καθένας από μας τη τσέπη του, μπορεί εύκολα να το καταλάβει...
to pontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «τριπλό» χτύπημα Ανδρουλάκη στον Μητσοτάκη για Σαμαρά, Δένδια και ελληνοτουρκικά

Σκληρός απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη τόσο για την εξωτερική πολιτική όσο και για τις εσωκομματικές διαφωνίες που προκαλούν τα ελληνοτουρ...