Κυριακή 24 Ιουλίου 2011

Η απόφαση των Βρυξελλών

Όπως είχαμε γραψει στο protagon και είχε αμφισβητήσει ο αγαπητός Μπόγδης και άλλοι, ο πρωθυπουργός Γ.Α.Παπανδρέου προετοίμαζε τουλάχιστον επί ένα εξάμηνο με μία στενή ομάδα το "κόψιμο" του χρέους που ανακοινώθηκε με την απόφαση των Βρυξελλών το βράδυ της Πέμπτης. Ο κ. Παπανδρέου, όπως και ο προκάτοχος του Ε.Βενιζέλου, ο Γ.Παπακωνσταντίνου, γνώριζαν οτι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο. Γνώριζαν όμως οτι έπρεπε να λένε οτι είναι βιώσιμο. Έτσι είναι η πολιτική. Όταν έχεις εθνικό νόμισμα δεν ανακοινώνεις της υποτίμησή του εκ των προτέρων. Ούτε και την αναδιάρθρωση του χρέους σου ανακοινώνεις, όταν δεν είσαι έτοιμος.
Το πρόβλημα ήταν ότι η Γερμανία, ενώ είχε δεχθεί μέσα στην άνοιξη την ανταλλαγή των ομολόγων και την εμπλοκή του μόνιμου μηχανισμού μετά το 2013, δεν είχε αποδεχθεί την ανάγκη να γίνει κάτι τέτοιο από το 2012, ούτε και είχε βρεθεί ακριβής φόρμουλα της συμμετοχής των ιδιωτών -κάτι που μετά βδελυγμίας απέρριπταν οι γαλλικές τράπεζες. Η ελληνική κυβέρνηση, δια στόματος Γ.Α.Παπανδρέου, είχε εγκαιρα σημειώσει την ανάγκη να μην θιγούν τα διαθέσιμα των ασφαλιστικών ταμείων και τήρησε αυτή τη γραμμή. Με τις τράπεζες όμως τα πράγματα είναι πιο πολύπλοκα.
Την περασμένη Παρασκευή ο Ε.Βενιζέλος κάλεσε τους επικεφαλής των ελληνικών τραπεζών στο υπουργείο του για να του καθορίσουν τις "κόκκινες γραμμές" τους και να τους "προθερμάνει" ότι θα συμμετάσχουν "θέλοντας και μη" στο "εθελοντικό πρόγραμμα συμμετοχής" των ιδιωτών. Η Εθνική και η Eurobank -που προετοιμάζουν κατά πληροφορίες τη συγχώνευσή τους παρά τις αντιρρήσεις βασικού μετόχου της Τράπεζας Πειραιώς- δεν προέβαλαν αντιστάσεις. Η Πειραιώς, η Alpha αλλά και το ΤΤ είχαν σοβαρές αντιρρήσεις να "κουρέψουν" τα ομόλογά τους. Και όχι άδικα. Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, για παράδειγμα, που έχει ομόλογα 6 δις με καταθέσεις 12 δις, ή θα αναγκαστεί να ψάξει κάπου 1,2 δις πρόσθετα κεφάλαια ή το κρατος θα πρέπει να του τα βρει για να το κάνει πιο ελκυστικό στον ιδιώτη επενδυτή. Το ΤΤ δεν πήρε τα ομόλογα γιατί τα ήθελε, αλλά γιατί του τα "φόρτωσαν" και δεν θα μπορέσει φυσικά να εισπράξει τα ασφάλιστρα κινδύνου.
Η κατάσταση δεν είναι μόνο πολύπλοκη στην Ελλάδα, αλλά και στην ίδια τη Γερμανία. Η Deutsche Bank πχ έχει ελληνικά ομόλογα 1,5 δις ευρώ αλλά τα εχει υποτιμήσει, αντίθετα με την δεύτερη μεγαλύτερη γερμανική τράπεζα Commerzbank που θα επιβαρύνει με την υποτίμησή τους τα αποτελέσματα του δευτέρου τετραμήνου. Οι επενδυτές της Τράπεζας, αυτοί που ανόητα οι πολιτικοί αποκαλούν κερδοσκόπους, το είχαν υπολογίσει και τις τελευταίες δύο εβδομάδες η αξία της μετοχής της είχε χάσει περίπου το ¼ της. Η Γαλλία από την πλευρά της, οι Τράπεζες της οποίας εχουν ομόλογα 44 δις στην Ελλάδα, σκέφτεται να τους αφήσει μεγάλα περιθώρια στον τρόπο με τον οποίο θα αποσβέσουν τις απώλειές τους απο τις αποφάσεις της Πέμπτης .
Ίδια προβλήματα θα παρουσιαστούν ή και παρουσιάζονται στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Η αμερικάνικη Chartis πούλησε μαζικά ελληνικά ομόλογα με απώλειες τον περασμένο χρόνο χάρη σε γενναιόδωρη ενίσχυση της μητρικής της εταιρείας, όπως έκανε και η γερμανική Allianz κάτι καλό για τους Ελληνες που εχουν ιδιωτικά ασφαλιστήρια συμβόλαια στις δύο αυτές εταιρείες. Η Allianz με τον αντασφαλιστικό κολοσσό Munich Re έχει επενδύσει σε ελληνικά ομόλογα 2,4 δις ευρώ, κάτι που
αντιστοιχεί στο 0.3 % των συνολικών διαθεσίμων τους! Συνεπώς ό,τι είναι σχετικά εύκολο για τους ξένους να το "καταπιούν", γίνεται πιο "δύσπεπτο" για τις μικρές -στο ευρωπαικό πλαίσιο- ελληνικές τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες.
protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΣΟΚ: Υπόμνημα στον Αρειο Πάγο για τη μη συμμετοχή των Σπαρτιατών στις ευρωεκλογές

Υπόμνημα στον Αρειο Πάγο, με το οποίο ζητά να αποκλειστούν οι Σπαρτιάτες στις προσεχείς ευρωεκλογές κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ . Σύμφωνα με το...