Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Ανατρεπτική πρόταση για το ελληνικό χρέος

Σύσταση ειδικού ταμείου 50 δισ. ευρώ πρότεινε ο Τσαρλς Νταλάρα

Αντί να πάρουν νέα ομόλογα οι τράπεζες, οι ασφαλιστικές και τα ταμεία που επιθυμούν να συμμετάσχουν σε εθελοντική μετακύλιση του ελληνικού χρέους, να βγουν και να αγοράσουν, μέσω ενός ενιαίου μηχανισμού, υφιστάμενα ελληνικά ομόλογα από τη δευτερογενή αγορά, ζητά ο Τσαρλς Νταλάρα.

Σε δηλώσεις του στο οικονομικό πρακτορείο Bloomberg, ο διευθυντής του IIF, πρότεινε τη σύσταση ειδικού Ταμείου με κεφάλαιο 50 δισ. ευρώ, το οποίο θα επαναγοράζει ελληνικά κρατικά ομόλογα από τη δευτερογενή αγορά.

Παρότι ο κ. Νταλάρα δεν το διευκρίνισε, εικάζεται ότι οι εθελοντές θα εισφέρουν στον ενιαίο μηχανισμό τουλάχιστον το 70% του κεφαλαίου που θα πληρωθούν από ελληνικά κρατικά ομόλογα της περιόδου 2011-14.

Για να συγκεντρωθούν 50 δισ. ευρώ θα πρέπει να συμμετάσχουν στην πρωτοβουλία τράπεζες, ασφαλιστικές και ταμεία που κατέχουν ομόλογα λήξης την παραπάνω περίοδο της τάξης των 70 δισ. ευρώ.

Μάλιστα, ο κ. Νταλάρα πρότεινε οι εθελοντές να προπληρώσουν τα κεφάλαια στο κοινό fund, ώστε να έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει σε εμπροσθοβαρείς αγορές εξασφαλίζοντας φθηνότερες τιμές και εκτίμησε δε ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να μειώσει το ελληνικό χρέος ως και κατά 20% επί του ΑΕΠ.

Η πρόταση Dallara αποτελεί παραλλαγή αυτής των επαναγορών ελληνικών κρατικών ομολόγων από τον προσωρινό μηχανισμό. Μόνο που αντί για τον EFSF, δημιουργείται από τους εθελοντές της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους ένας νέος μηχανισμός με κεφάλαιο που ελπίζουν να φτάσει ακόμη και τα 50 δισ. ευρώ.

Ένα τέτοιο πρόγραμμα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει μηχανισμό αποτίμησης και να στοχεύσει σε μια γκάμα ελληνικών ομολόγων με διάφορους ορίζοντες ωρίμανσης.

«Εάν αυτό συνδυαστεί με τα πρωτογενή πλεονάσματα που σχεδιάζει να εμφανίζει η Ελλάδα από το 2014 και μετά, σχηματίζεται ένα πιο διαχειρίσιμο προφίλ για το ελληνικό χρέος από το 2016 και μετά», σημειώνει σε δηλώσεις του στο Bloomberg.

Παράλληλα, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) δήλωσε ότι μία σειρά από επιλογές, συμπεριλαμβανομένων παραλλαγών της αρχικής γαλλικής πρότασης και επιλογών που αφορούν στην επαναγορά του ελληνικού χρέους, βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων που έχουν σήμερα στο Παρίσι εκπρόσωποι των τραπεζών για την αναχρηματοδότηση του ελληνικού χρέους.
newsdeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στις αγορές το Ελληνικό Δημόσιο με 30ετές ομόλογο

Σε νέα έκδοση ομολόγου 30ετούς διάρκειας προχωρά το Ελληνικό Δημόσιο , για πρώτη φορά μετά το 2021, με το μέγεθος της νέας έκδοσης να εκτιμ...