Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Τι ζητά η Ελλάδα στη Σύνοδο – Ενημέρωση από Παπανδρέου, κόντρα Βενιζέλου - ΝΔ

Λύση «πακέτο» που θα καθιστά το χρέος διαχειρίσιμο, ώστε η Ελλάδα να μπορέσει να βγει ξανά στις αγορές σε 2-3 χρόνια είναι η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης με την οποία προσέρχεται στη Σύνοδο Κορυφής . Για την πρόταση αυτή, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τηλεφωνικά τους αρχηγούς της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, του ΛΑΟΣ, Γιώργο Καρατζαφέρη και του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα. Τα αποτελέσματα των συνομιλιών δεν έφεραν καμία αλλαγή στο πολιτικό τοπίο ως προς τις θέσεις των κομμάτων, ενώ σε παράλληλη πορεία, αναπτύχθηκε ένας νέος γύρος αντεγκλήσεων μεταξύ του υπουργού Οικονομικών και της ΝΔ για την άρνηση στήριξής της προς την κυβέρνηση με βαρύτατους χαρακτηρισμούς εκατέρωθεν και κυρίως την προσωπική κατηγορία του κ. Βενιζέλου προς τον κ. Σαμαρά «γιατί κόπτεται τόσο πολύ υπέρ των συμφερόντων των ιδιωτών;»…
Αναλυτικότερα:
Επικοινωνία με πολιτικούς αρχηγούς
Η πρόταση του πρωθυπουργού περιλαμβάνει χρονική επιμήκυνση του χρέους και επαναγορά του για να μειωθεί ουσιαστικά χαμηλότερο επιτόκιο, εξασφάλιση ρευστότητας και προστασίας για το τραπεζικό σύστημα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, το πλέον δύσκολο σημείο της διαπραγμάτευσης, είναι η συμμετοχή ιδιωτών στο πακέτο στήριξης και το οποίο όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου στους πολιτικούς αρχηγούς, αποτελεί «κόκκινη γραμμή» για τη Γερμανία.
Στην τηλεφωνική συνομιλία του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της ΝΔ, ο κ. Σαμαράς επανέλαβε την αντίθεσή του στη συμμετοχή ιδιωτών στο πακέτο στήριξης και στην «επιλεκτική χρεοκοπία».
Σε 20λεπτη συνομιλία με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, ο κ. Καρατζαφέρης, επίσης εξέφρασε τη διαφωνία του στη συμμετοχή ιδιωτών .
Η Γ.Γραμματέας του ΚΚΕ κ. Παπαρήγα, ζήτησε κατάργηση του χρέους και έξοδο της χώρας από την ΕΕ.
Ο πρόεδρος της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ κ.Τσίπρας, τάχθηκε υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου, της διαγραφής μέρους τους χρέους και της μεταφοράς μέρους του χρέους στην Ευρωπαϊκή Κεντρική
Τράπεζα.
Κόντρα ΝΔ- Βενιζέλου

«Το χειρότερο σενάριο της Πέμπτης θα είναι να μην υπάρξει λύση», γιατί «και η χειρότερη λύση είναι λύση», φέρεται να δήλωσε για τη Σύνοδο Κορυφής στο ΚΤΕ Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ , ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, φέρεται να επιτέθηκε στη ΝΔ, χαρακτηρίζοντας «παρανοϊκή» και «μικροκομματική» τη στάση του κ. Σαμαρά με το να λέει «όχι στη συμμετοχή ιδιωτών» στην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, την ώρα που εκείνη δίνει μια μάχη στο ΔΝΤ για τη στήριξη της Ελλάδας. Τον κατηγόρησε ότι «ποντάρει στην καταστροφή» και εισέπραξε τη δριμεία απάντηση της ΝΔ…
Ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Γιάννης Μιχελάκης, δήλωσε:
«Ο κ. Βενιζέλος, επιρρεπής σε παραληρήματα παραπληροφόρησης, αλλά και θιασώτης της στρατιωτικής πειθαρχίας, τις τελευταίες ημέρες, επιμένει να υβρίζει τη Νέα Δημοκρατία και τον Πρόεδρό της. Απαιτεί να μην έχουμε θέση για τα ζωτικά συμφέροντα της χώρας.
Απαιτεί πέρα από κάθε λογική να μην υπερασπιζόμαστε τα συμφέροντα της χώρας και να μην επισημαίνουμε στους ξένους συνομιλητές μας τους κινδύνους που συνεπάγεται η συμμετοχή των ιδιωτών στη διαχείριση του χρέους. Θέση την οποία διατυπώνουν και κορυφαίοι παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπογραμμίζοντας ότι αυτό θα οδηγούσε σε “επιλεκτική χρεοκοπία”.
Αυτή η συνεχής εκστρατεία λάσπης από τον κ. Βενιζέλο δημιουργεί σοβαρές απορίες. Όχι τόσο για την πρόθεσή του περί συναίνεσης -που προφανώς δεν την εννοεί και ποτέ δεν την πίστεψε- αλλά για το τι πραγματικά κρύβει η συνεχής προσπάθειά του να ωραιοποιήσει την “επιλεκτική χρεοκοπία”.
Σε κάθε περίπτωση, επαναλαμβάνουμε ότι δεν πρόκειται να σιωπήσουμε. Ούτε θα αποδεχθούμε την αδιέξοδη πολιτική, που εφαρμόζει ο ίδιος και η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ».

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος ανταπάντησε στη ΝΔ:
«Ο κ. Σαμαράς επιμένει να κινδυνολογεί και να επενδύει στην καταστροφή της χώρας χρησιμοποιώντας κατά τρόπο προκλητικά δημαγωγικό έναν ελληνικό όρο που έχει επινοήσει, προκειμένου να μεταφράσει έναν τεχνικό χρηματοοικονομικό όρο και συμπεριφέρεται λες και η Κυβέρνηση επιδιώκει, επιθυμεί ή έχει συμφωνήσει μία λύση που μπορεί να χαρακτηριστεί αρνητικά, έστω και προσωρινά, από τους οίκους αξιολόγησης.
Αν έμπαινε στον κόπο να διαβάσει, χωρίς να παραποιεί, τα όσα έχω πει, θα μπορούσε να βοηθήσει την εθνική αυτή προσπάθεια.

Απορίας άξιο, όμως, είναι κάτι άλλο:
Γιατί ο κ. Σαμαράς κόπτεται τόσο πολύ υπέρ των συμφερόντων των ιδιωτών, δηλαδή του διεθνούς τραπεζικού συστήματος και δεν θέλει να επωμιστούν οι ιδιώτες ένα μέρος τους βάρους του χρέους, παρότι ιστορικά έχουν κερδίσει τόσο πολύ από την διαχείρισή του;
Τι είναι αυτό που τον ενοχλεί όταν ξέρει ότι υπάρχουν υπό διαπραγμάτευση σχήματα που διασφαλίζουν τη συμμετοχή των ιδιωτών στο βάρος του χρέους χωρίς κινδύνους και επισφάλειες για την Ελλάδα;
Οφείλει μία απάντηση στους πολίτες ο κ. Σαμαράς για το θέμα αυτό».
ekllogika

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «τριπλό» χτύπημα Ανδρουλάκη στον Μητσοτάκη για Σαμαρά, Δένδια και ελληνοτουρκικά

Σκληρός απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη τόσο για την εξωτερική πολιτική όσο και για τις εσωκομματικές διαφωνίες που προκαλούν τα ελληνοτουρ...