Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Επαφές Βενιζέλου στις ΗΠΑ με Λαγκάρντ και Γκάιτνερ

Ταξίδι – αστραπή στις ΗΠΑ πραγματοποιεί ο έλληνας υπουργός Οικονομικών. Ο κ. Βενιζέλος θα συναντηθεί τη Δευτέρα με την επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, με την οποία θα συζητήσει το ύψος της συμμετοχής του ΔΝΤ στο νέο πακέτο προς τη χώρα μας, ένα ποσό που για την ώρα δεν ξεπερνά τα 5 δισ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι μετά τη σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών η κ. Λαγκάρντ είχε τονίζει ότι δεν μπορεί να αποφασιστεί νέα βοήθεια εάν δεν το ζητήσει μία χώρα. Και όπως τόνισε, «η Ελλάδα δεν έχει κάνει τέτοιο αίτημα».

Η ξεκάθαρη πρόθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου είναι να συμμετάσχει ενεργά σε αυτό το πρόγραμμα που ξεκίνησε με στόχο την επαναφορά της ανάπτυξης στην Ελλάδα, την επιστροφή της χώρας στις αγορές και την σημαντική βελτίωση της βιωσιμότητας του χρέους.

Επίσης, ο κ. Βενιζέλος θα συναντηθεί με τον Υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ, καθώς και με τον πρόεδρο της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων Τζον Κέρι, με στόχο να εξασφαλιστεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εθελοντική συμμετοχή των αμερικανικών κεφαλαίων στην επαναγορά των ελληνικών ομολόγων από την αγορά.

Ο κ. Βενιζέλος πάντως έχει και έναν άλλο λόγο να είναι ικανοποιημένος πηγαίνοντας στην Αμερική: Βλέπει πλέον ότι οι κύριοι παίκτες της αγοράς, που πόνταραν στην χρεοκοπία της Ελλάδας, κατέληξαν να έχουν δυνητικές απώλειες κερδών μέχρι και 30 δισ. από τα CDS που τελικά δεν ενεργοποιήθηκαν.

Οι πονοκέφαλοι όμως δεν έχουν τελειώσει για το Υπουργείο Οικονομικών, που θα πρέπει τώρα να προχωρήσει ταχύτατα στις εισπράξεις φόρων, αλλά κυρίως και στις αποκρατικοποιήσεις, αν θέλει να πετύχει τον απόλυτο στόχο της μείωσης του χρέους, που φτάνει στα 107 δισ. Δηλαδή στο 1/3 των
σημερινών οφειλών της χώρας μας.
ΣΚΑΙ.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρχισε η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων – Αυτόματη η διαδικασία για μισθωτούς και συνταξιούχους

Τις φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2023 άρχισε να «υποδέχεται» από χθες το βράδυ και μέχρι τις 26 Ιουλίου το taxi...