Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Με τέσσερις κόκκινες γραμμές στις αποσκευές

Με τέσσερις κόκκινες γραμμές μεταβαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου για συναντήσεις της τελευταίας στιγμής με παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε μια προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο και να υπάρξει αύριο λύση στο ελληνικό πρόβλημα. Οι τέσσερις κόκκινες γραμμές που μεταφέρει στις αποσκευές του ο κ. Παπανδρέου επικυρώθηκαν το μεσημέρι από ευρεία διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου.
Πρόκειται για:
1. Την προάσπιση του εθνικού συμφέροντος.
2. Τη βιωσιμότητα του χρέους.
3. Το χαμηλότερο κόστος εξυπηρέτησης των δανείων.
4. Την προστασία του χρηματοπιστωτικού συστήματος της χώρας.
Τις τέσσερις κόκκινες γραμμές μετέφερε ο Πρωθυπουργός στους πολιτικούς αρχηγούς κατά τις χθεσινοβραδινές τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε μαζί τους, με ζητούμενο και πάλι την εθνική συνεννόηση και τη διαμόρφωση έστω και την τελευταία στιγμή ενός εθνικού μετώπου. Αν και δεν έγιναν γνωστές πληροφορίες από επίσημες πηγές, φαίνεται ότι οι πολιτικοί αρχηγοί ζήτησαν από τον Πρωθυπουργό να μην αποδεχτεί την επιλεκτική χρεοκοπία, κάτι που πάντως δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης. Εχει τη σημασία του το γεγονός ότι αρμόδια κυβερνητική πηγή αρνήθηκε να διαψεύσει μια φράση του προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη μετά την τηλεφωνική συνομιλία με τον Πρωθυπουργό: Ο κ. Παπανδρέου φέρεται να είπε στον κ. Καρατζαφέρη ότι "αν δεν είναι ωφέλιμη η συμφωνία για μας, θα πάρω το αεροπλάνο και θα γυρίσω πίσω", υπονοώντας ότι θα αποχωρήσει από τις εργασίες της συνόδου.

"ΘΑ ΠΟΥΜΕ ΟΧΙ". Μέλος του Υπουργικού Συμβουλίου που μετείχε στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου χθες υποστήριζε το βράδυ ότι "αν δεν υπάρξει απόφαση που να μας συμφέρει, θα πούμε όχι". Και πρόσθεσε "ένα είναι βέβαιο, δεν πάμε με κατεβασμένα χέρια". Στο ίδιο πλαίσιο πρέπει να ενταχθεί και δήλωση του Ευάγγελου Βενιζέλου που αποτυπώνει το διαφαινόμενο αδιέξοδο των Βρυξελλών, ότι "ακόμη και η χειρότερη λύση είναι λύση".
Στη διάρκεια της σύσκεψης, οι υπουργοί εισέπραξαν την έντονη ανησυχία του Πρωθυπουργού κ. Παπανδρέου για το αποτέλεσμα της αυριανής συνόδου της Ε.Ε., ενώ το κλίμα βάρυνε ακόμη περισσότερο μετά τη διεξοδική ενημέρωση των μετεχόντων στη σύσκεψη από τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο.
Η εντύπωση που αποκόμισαν αρκετοί υπουργοί ήταν πως η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει σαφείς ενδείξεις για την επίτευξη μιας οριστικής λύσης, αλλά αντίθετα όλη η διαδικασία που εξελίσσεται παρασκηνιακά και θυμίζει έντονα μπρα - ντε - φερ φαίνεται να οδηγεί απλώς σε ένα "ισχυρό μήνυμα προς τις αγορές".
ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ. Η σύσκεψη, που χρωματίστηκε από μια αντιπαράθεση μεταξύ του Ε. Βενιζέλου και του υπουργού Υποδομών Γ. Ραγκούση, αλλά και μεταξύ Ε. Βενιζέλου και του υπουργού Υγείας Α. Λοβέρδου (αναφορικά με τους χειρισμούς Βενιζέλου και το πόσο αποτελεσματικά διαπραγματεύεται στις Βρυξέλλες), συγκλήθηκε για να γίνει πιο σφιχτό το κυβερνητικό σχήμα ενόψει του δύσκολου Αυγούστου και μέχρι τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης. Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε από τους υπουργούς να λειτουργήσουν περισσότερο συνθετικά και συλλογικά και να αποφεύγουν μεμονωμένες πρωτοβουλίες.
Στο μεταξύ η κυβέρνηση που φαίνεται να στριμώχνεται άσχημα σε σχέση με την αυριανή σύνοδο και την πιθανότητα να μην υπάρξει λύση, επιτέθηκε χθες στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Σαμαρά που επιμένει στη μη συμμετοχή και ιδιωτών στον νέο δανεισμό της χώρας.
ta nea online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το 2032 και η σύγκλιση με την Ευρώπη

Πριν από 30 χρόνια ξεκινούσε η μεγάλη πορεία της σύγκλισής μας με την Ευρώπη, που κορυφώθηκε με την ένταξή μας στο κοινό νόμισμα και σηματοδ...