Κυριακή 24 Ιουλίου 2011

«Να πληρώσουν όσοι κρύβουν τα εισοδήματά τους!»

"Ήρθε η ώρα να πληρώσουν όσοι κρύβουν τα εισοδήματά τους" τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, κατά τη δεξίωση για την 37η επέτειο αποκατάστασης της Δημοκρατίας.

Ο κ. Παπούλιας, απευθυνόμενος στους παρευρισκόμενους εκπροσώπους του αντιδικτατορικού αγώνα, σημείωσε ότι η χώρα τους χρωστάει πολλά, αλλά και ότι η δική τους γενιά, αν και δοκιμάστηκε σκληρά, είχε μπροστά της«ορίζοντα».

"Δεν συμβαίνει το ίδιο σήμερα. Η νέα γενιά, που μεγάλωσε σε συνθήκες σχετικής ή μεγαλύτερης ευημερίας, είναι η πρώτη που θα περάσει χειρότερα από την προηγούμενη. Γιατί κουβαλάει στην πλάτη της το δυσβάσταχτο χρέος. Οφείλουμε σε αυτή τη γενιά να κάνουμε το αδύνατο δυνατό, για να διασφαλίσουμε ότι τα πέτρινα χρόνια της θα είναι όσο γίνεται λιγότερα" σημείωσε ο Πρόεδρος και περιέγραψε πώς οι διεκδικήσεις του αντιδικτατορικού αγώνα παραμένουν επίκαιρες.

"Για «ψωμί» σε μια οικονομία που επιτρέπει σε όλους τους πολίτες αξιοπρεπή διαβίωση. Για«παιδεία» σε μια ανοιχτή κοινωνία με κανόνες αξιοκρατίας και δυνατότητα αξιοποίησης της δημιουργικότητας των πολιτών της. Για «ελευθερία» σε μια χώρα που δεν ζει με δάνειες δυνάμεις".

Αναφερόμενος στις αποφάσεις της έκτακτης Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι "έγινε, με μεγάλη καθυστέρηση, ένα βήμα προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, αλλά ο δρόμος είναι μακρύς" και ανέδειξε την εμπέδωση κανόνων οικονομικής δημοκρατίας ως εθνικό διακύβευμα.

"Ήρθε η ώρα να πληρώσουν όσοι κρύβουν τα εισοδήματά τους. Είτε είναι μεγαλοφοροφυγάδες με βαρείς λογαριασμούς σε τράπεζες του εξωτερικού είτε αποτελούν κομμάτι της αφορολόγητης μεσαίας τάξης.Δεν δέχομαι ότι είναι ανίκητη η παραοικονομία. Ας συμφωνήσουμε όλοι ότι η φοροδιαφυγή είναι η πλέον αντικοινωνική συμπεριφορά, δημιουργεί όρους διάρρηξης της κοινωνικής συνοχής, υπονομεύει το εθνικό μέλλον" δήλωσε με έμφαση και αναφέρθηκε στην ανάγκη να υποστηριχθούν οι διατάξεις για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος με άρση του τραπεζικού απορρήτου, όταν διαπιστώνεται δυσαναλογία περιουσιακών στοιχείων και δηλωθέντων εισοδημάτων.

Ο κ. Παπούλιας τόνισε ακόμη την σημασία αντιμετώπισης της ανεργίας και της πάταξης της γραφειοκρατίας, προκειμένου να προσελκύσουμε ξένες επενδύσεις και να αναπτύξουμε υγιή επιχειρηματικότητα, ώστε "να μην μείνουμε στο έλεος του αέναου δανεισμού", ενώ έκανε ιδιαίτερη μνεία στη μετατροπή της οικονομικής κρίσης σε κρίση της πολιτικής και των θεσμών.

"Κάποιοι επιδιώκουν να γίνει και κρίση της Δημοκρατίας", είπε και υπογράμμισε ότι "σε ένα κράτος που λειτουργεί, με ένα πολιτικό σύστημα με αυτοσεβασμό, τα αποτελέσματα στη μάχη για κοινωνική δικαιοσύνη αποτρέπουν το εφιαλτικό ενδεχόμενο ανεξέλεγκτων κοινωνικών εντάσεων".

Σε αυτό το πλαίσιο, κάλεσε τους πολιτικούς να μιλούν περισσότερο, να παρεμβαίνουν, να μην
αφήνουν "όλον το δημόσιο χώρο σε όσους μιλούν πολύ χωρίς λόγο ή για δικούς τους λόγους".

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε ακόμη τον αποτροπιασμό και την αλληλεγγύη του για την τρομοκρατική επίθεση στη Νορβηγία, που μας θυμίζει, όπως τόνισε, "πόσο σκοτάδι μπορεί να κρύβει η ανθρώπινη φύση και πού μπορεί να οδηγήσει η διαπαιδαγώγηση στο μίσος".
proto thema online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΣΟΚ: Δεύτερη θέση, «έστω και με μία ψήφο»

Τη δεύτερη θέση, έστω και με μία ψήφο διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, θέλει ο Νίκος Ανδρουλάκης , ο οποίος όσο πλησιάζουμε προς τις ευρωεκλογές θα ...