Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Γ. Στίγκλιτς: Πολιτικό το πρόβλημα της Ευρωζώνης

«Ο μόνος δρόμος για να ξεφύγει μια χώρα από τα ελλείμματά της είναι η ανάπτυξη»

Περισσότερο πολιτική και λιγότερο οικονομική χαρακτήρισε τη λύση που χρειάζεται για την έξοδο από την κρίση που πλήττει τις χώρες της Ευρωζώνης, ο διακεκριμένος νομπελίστας οικονομολόγος κ. Γιόζεφ Στίγκλιτς, σε εκδήλωση που διοργάνωσε απόψε το Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (Ι.Ο.Β.Ε), με θέμα «Η κρίση του χρέους στην Ευρωζώνη και προτεινόμενες λύσεις».

«Το πρόβλημα της Ευρωζώνης δεν είναι οικονομικό είναι πολιτικό. Ακόμα και τα κριτήρια του Μάαστριχ να τηρούντο, το πρόβλημα θα υπήρχε», σημείωσε και απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για το τί πρέπει να γίνει, τόνισε πως «η ίδια η Ευρώπη εν πρώτοις πρέπει να συζητήσει για το έλλειμμα δημοκρατίας που υπάρχει στους κόλπους της».
Σε ότι αφορά το τραπεζικό σύστημα, ο κ. Στίγκλιτς εξήρε το ρόλο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, προτείνοντας να «κινήσει τις επιχειρήσεις».

«Οι τράπεζες εδώ και τώρα πρέπει να διοχετεύσουν κεφάλαια στην αγορά, δίνοντας έμφαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, κάτι που δεν γίνεται ούτε στις ΗΠΑ», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Λίγο αργότερα, κατά την διάρκεια της ομιλίας του στο «Μέγαρο Καρατζά» της Εθνικής Τράπεζας, ο κ. Στίγκλιτς τόνισε την αναγκαιότητα και τα πλεονεκτήματα μιας πραγματικά Ενωμένης Ευρώπης, λέγοντας: «Η Ευρώπη έχει καλύτερο λόγο χρέους προς ΑΕΠ από την Αμερική και εάν θα δανειζόταν ενωμένα θα είχε πολύ καλύτερους όρους από την Αμερική».

«Η Αγγλία κάνει λάθος που ακολουθεί αντιαναπτυξιακή πολιτική και θα μπει σε ύφεση» συνέχισε για να καταλήξει: «Ο μόνος δρόμος για να ξεφύγει μια χώρα από τα ελλείμματά της είναι η ανάπτυξη
newsdeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΣΟΚ: Δεύτερη θέση, «έστω και με μία ψήφο»

Τη δεύτερη θέση, έστω και με μία ψήφο διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, θέλει ο Νίκος Ανδρουλάκης , ο οποίος όσο πλησιάζουμε προς τις ευρωεκλογές θα ...