Κυριακή 31 Ιουλίου 2011

Η Ευρώπη χαλάει τα σχέδια των γαλάζιων…


thumb

Και εκεί που ο πρόεδρος της Ν.Δ. ήταν έτοιμος για να ραφτεί και να σενιαριστεί προκειμένου να αναλάβει την πρωθυπουργία της χώρας, ήρθε το νέο «σχέδιο Μάρσαλ» της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του χάλασε τα σχέδια, δίνοντας ταυτόχρονα μια μικρή πνοή ζωής στην κυβέρνηση Παπανδρέου.
Σχεδόν ένα εικοσιτετράωρο έκαναν τα στελέχη της Συγγρού για να καταλάβουν τι συνέβη, προκειμένου να καταλήξουν στο πώς θα αντιδράσουν. Έπειτα από αλλεπάλληλες συζητήσεις θεώρησαν ότι το καλύτερο αντιπολιτευτικό επιχείρημα θα ήταν η επαναφορά του φόβου της χρεοκοπίας της χώρας μέσα από τη διαδικασία της επιλεκτικής χρεοκοπίας, μέχρι που είδαν ότι και αυτό το επιχείρημα δεν πιάνει. Έτσι αποφάσισαν να περιμένουν λίγα εικοσιτετράωρα προκειμένου να διαπιστώσουν πώς πέρασε επικοινωνιακά το θέμα στην κοινή γνώμη.
Τα πρώτα στοιχεία που έφτασαν στη Συγγρού έδειχναν ότι η κυβέρνηση κατάφερε να περάσει - προς το παρόν τουλάχιστον -επικοινωνιακά ότι «κάτι καλό συνέβη στις Βρυξέλλες». Υπήρχε βέβαια - κατά τη Ν.Δ. - και ένα σοβαρό ποσοστό πολιτών που δεν «μάσησε».

Εκτιμήσεις της Συγγρού
Με βάση λοιπόν αυτά τα δυο δεδομένα, στη Ν.Δ. άρχισαν να αναθαρρούν και να επανακτούν την ψυχραιμία τους. Μάλιστα κατέληξαν και στο συμπέρασμα ότι ο πρώτος μήνας του φθινοπώρου θα βρει την κυβέρνηση στην ιδία κακή κατάσταση που βρισκόταν πριν από το καλοκαίρι, και αυτό για τους εξής λόγους:
♦ Καταρχάς η κυβέρνηση δεν μπόρεσε λόγω αντικειμενικών συνθηκών να επικοινωνήσει όσο θα ήθελε την απόφαση των Βρυξελλών και τη σημασία που έχει για τη χώρα μας. Ο περισσότερος κόσμος λείπει σε διακοπές και την ίδια στιγμή όλα τα γεγονότα τα επισκιάζει η απεργία των ιδιοκτητών ταξί.
♦ Με την επιστροφή των Αθηναίων στο κλεινόν άστυ θα αποσταλούν και όλες οι έκτακτες εισφορές. Με δεδομένο ότι ο Σεπτέμβρης είναι ένας δύσκολος μήνας λόγω των σχολείων οι αντιδράσεις που θα υπάρξουν για τα μπιλιετάκια αναμένεται να είναι μεγάλες.
♦ Στη Ν.Δ. θεωρούν ότι πλέον αυτή η κυβέρνηση, ό,τι και να κάνει, έχει κλείσει τον κύκλο της. Όλες οι μετρήσεις δείχνουν ότι οι πολίτες δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση και δεν θεωρούν ότι μπορεί να κάνει κάτι σημαντικό προκειμένου να ανατρέψει την κακή κατάσταση.
♦ Τα εσωκομματικά προβλήματα της κυβέρνησης είναι ήδη παρά πολλά και τίποτα δεν δείχνει ότι πάνε προς εκτόνωση. Παρά την ελπίδα που είχε δημιουργηθεί τα πρώτα εικοσιτετράωρα μετά την απόφαση των Βρυξελλών ότι θα υπήρχε μια νέα δυναμική στο κυβερνητικό σχήμα, οι αντιδράσεις που έχει δημιουργήσει η τακτική Ραγκούση στο θέμα των ιδιοκτητών ταξί πιστοποιεί ότι το ρήγμα πια είναι πολύ βαθύ μέσα στο ΠΑΣΟΚ και στην κυβέρνηση.

♦ Ένα άλλο σημείο στο οποίο στέκονται τα στελέχη της Ν.Δ. είναι κατά πόσον ο Γ. Παπανδρέου επιθυμεί να παραμείνει στην πρωθυπουργία.
♦ Ο Σεπτέμβριος θα είναι ιδιαίτερα σημαντικός μήνας αφού η κυβέρνηση θα πρέπει να εμφανίσει στους δανειστές της τα αποτελέσματα από τα μέτρα που έχει πάρει, τη στιγμή που δεν μπορεί να προχωρήσει ένα από τα βασικά, που είναι η απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων.

Εκλογικές προετοιμασίες
Έχοντας λοιπόν κατά νου όλα αυτά τα δεδομένα, ο Αντώνης Σαμαράς και οι συνεργάτες του προετοιμάζονται για πρόωρες εκλογές φτιάχνοντας καταρχάς λίστες με τους υποψήφιους ή τους εν δυνάμει υποψηφίους αφού, παρά τα όσα ακούγονται και λέγονται, ελάχιστοι είναι εκείνοι που σίγουρα θα βρίσκονται στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. Ο Αντώνης Σαμαράς, ως άλλος Ηρακλής Πουαρό, αναζητά στελέχη νέα, άφθαρτα και αμόλυντα από τις λαμογιές της πολιτικής προκειμένου να τα αξιοποιήσει και στη μελλοντική του κυβέρνηση. Όλο το τελευταίο διάστημα δεν κάνει τίποτε άλλο από το να συναντιέται κοινωνικά με ανθρώπους που σε πρώτο επίπεδο δεν έχουν καμία σχέση με τη Ν.Δ. ή την πολιτική, μακροπρόθεσμα ωστόσο θα μπορούσαν να αποκτήσουν, και μάλιστα πολύ ουσιαστική.

Άφθαρτοι και... αμόλυντοι
Από τα γνωστά στελέχη της Ν.Δ., στην Α’ Αθήνας θα βρίσκονται ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, η Ελίζα Βόζεμπεργκ, ο Προκόπης Παυλόπουλος, η Φωτεινή Πιπιλή, ο Νότης Μηταράκης, η Όλγα Κεφαλογιάννη, η Μαριέττα Γιαννάκου, ο Βασίλης Κικίλιας, ενώ ακούγεται έντονα το όνομα του Νικήτα Κακλαμάνη, ο οποίος εσχάτως έχει αποκαταστήσει τις σχέσεις του με τον Αντώνη Σαμαρά.
Στη Β’ Αθήνας ο Γιάννης Μανώλης φαίνεται ότι θα είναι από αυτούς που θα παίξουν σημαντικό ρόλο, ενώ τρεις κυρίες, η Κατερίνα Παπα-κώστα, η Βασιλική Τζότζολα και η Άννα Καραμανλή, θα δώσουν τη δική τους μάχη για μια θέση στη Βουλή. Ο Ευάγγελος Αντώναρος και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών Παναγής Καρελάς αναμένεται να είναι ακόμα στο ψηφοδέλτιο της Β’ Αθήνας.
Στο υπόλοιπο Αττικής οι Γιώργος Βλάχος, Θανάσης Μπούρας και Νίκος Καντερές θα αναμετρηθούν ενώ στο ψηφοδέλτιο θα βρεθεί και ο αναπληρωτής γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού Πάνος Λειβαδάς.
Στην Α’ Πειραιά, όπου εκλέγεται ο Παναγιώτης Μελάς, ακούγεται και το όνομα του στενού συνεργάτη του προέδρου της Ν.Δ. Κωνσταντίνου Αρβανιτόπουλου ενώ στη Β’ Πειραιά θα είναι ξανά υποψήφιοι ο Γιάννης Τραγάκης και ο Αναστάσης Νεράντζης ενώ ετοιμάζεται και ο πολυσυζητημένος και πολυγραφότατος Φαήλος Κρανιδιώτης.
Μετά το έντονο φλερτ πάντως της Ν.Δ. με στελέχη που προέρχονται από την Αριστερά ή το ΠΑΣΟΚ, ακούστηκε ότι έγινε πρόταση για να είναι υποψήφιος στη Β’ Αθήνας και ο Αλέξης Μητρόπουλος, ο οποίος διέψευσε έντονα σχετικά δημοσιεύματα και δήλωσε ότι μετέχει μόνο στις διεργασίες για νέο κόμμα που μπορεί να δημιουργηθεί με προσωπικότητες της ευρύτερης Αριστεράς και πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ
to pontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

«Πολιτική θεολογία και Συνταγματική ηθική»

Η «πολιτική θεολογία» είναι μια διαδεδομένη αλλά αμφίσημη έννοια που χρησιμοποιείται με διαφορετικό περιεχόμενο αφενός σε θύραθεν συμφραζόμε...