Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Πέντε σύμβουλοι της Μέρκελ υπέρ της «επιλεκτικής χρεοκοπίας»

Να υιοθετήσει τη λύση μιας «επιλεκτικής χρεοκοπίας» για την Ελλάδα προτρέπουν τη γερμανική κυβέρνηση οι λεγόμενοι 5 «σοφοί», όπως κάνουν σαφές σε άρθρο το οποίο δημοσιεύεται την Τετάρτη στη Frankfurter Allgemeine Zeitung.
Ειδικότερα, αναφέρουν πως «μια απομείωση της ονομαστικής αξίας των ελληνικών ομολόγων που λήγουν κατά ποσοστό 50%, είναι αυτή που θα ευχόμασταν. Το ελληνικό χρέος θα μειωθεί με αυτόν τον τρόπο από το 160% του ΑΕΠ της στο 106%».
Οι ίδιοι εκτιμούν πως για να υπάρξουν εγγυήσεις στην κατεύθυνση μιας συντεταγμένης αναδιάρθρωσης, η μείωση των ποσών τα οποία οφείλει το ελληνικό Δημόσιο, θα πρέπει να συνδυαστεί με μια προσφορά ανταλλαγής των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν οι τράπεζες με ομόλογα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF).
Σημειώνεται πως ο ρόλος του EFSF αποτελεί πεδίο διαφωνίας στους κόλπους της Ευρωζώνης αλλά και της Γερμανίας, όπου οι Φιλελεύθεροι (συμμετέχουν στον κυβερνητικό συνασπισμό) τάσσονται κατά της εξαγοράς ελληνικών ομολόγων από το ευρωπαϊκό ταμείο.
Αν δεν μειωθεί ο όγκος του ελληνικού χρέους, προειδοποιούν οι 5 «σοφοί», αυτό θα αποτελεί αυξανόμενο βάρος για χώρες της Ευρωζώνης με υγιή δημοσιονομικά, όπως η Γερμανία.

tvxs.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΠΑΣΟΚ: Δεύτερη θέση, «έστω και με μία ψήφο»

Τη δεύτερη θέση, έστω και με μία ψήφο διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, θέλει ο Νίκος Ανδρουλάκης , ο οποίος όσο πλησιάζουμε προς τις ευρωεκλογές θα ...