Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Παραινέσεις Παπανδρέου για «σεμνή και ταπεινή» παρουσία στη ΔΕΘ

Το «Σεμνά και ταπεινά» θύμισε ο Γ. Παπανδρέου στους υπουργούς του αναφορικά με την παρουσία των ίδιων αλλά και στελεχών τους στη φετινή Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Κατά τη διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στις αποφάσεις της συνόδου κορυφής της Ευρωζώνης -τις οποίες χαρακτήρισε ασπίδα προστασίας- τόνισε ότι θα πρέπει να προωθηθούν αλλαγές που θα κάνουν μεταξύ άλλων την Ελλάδα ελκυστική για επενδύσεις και θα ανατρέπουν τα κακώς κείμενα πολλών ετών.
Αναφορικά με τη ΔΕΘ, ο Γιώργος Παπανδρέου ζήτησε από τους υπουργούς να είναι προσεκτική σχετικά με την επί τόπου παρουσία τους. "Είναι μια εποχή πρωτόγνωρης δημοσιονομικής προσπάθειας, με περιορισμό δαπανών παντού, και η ΔΕΘ δεν εξαιρείται της προσπάθειας αυτής, τόσο ουσιαστικά, όσο και συμβολικά. Θα παρακαλέσω, λοιπόν, για το λόγο αυτό, τον κάθε υπουργό να μεριμνήσει, ώστε το σύνολο των υπηρεσιών του Υπουργείου του και των εποπτευόμενων φορέων, να αντιμετωπίσει την παρουσία στη ΔΕΘ με ένα ανάλογο πνεύμα εξοικονόμησης πόρων - μια λιτή παρουσία", τόνισε.
Ειδικότερα, κάλεσε τους υπουργούς να αξιολογήσουν αυστηρά τη σκοπιμότητα της παρουσίας στελεχών του υπουργείου τους στη ΔΕΘ, συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής ηγεσίας. "Είναι χρήσιμο, η φυσική παρουσία να περιοριστεί στα αυστηρώς απαραίτητα, με βάση τις αρμοδιότητες ή τις επιτόπου ανάγκες, κατά τις ημέρες της παρουσίας μας εκεί. Και αυτό αφορά και στους υφυπουργούς, τους Γενικούς και Ειδικούς Γραμματείς και τους συνεργάτες", πρόσθεσε.
Ο πρωθυπουργός ζήτησε να αξιολογήσουν ακόμη και την παρουσία εκπροσώπων των εποπτευόμενων φορέων, περιορίζοντάς την στα αυστηρώς απαραίτητα πλαίσια. "Μόνο αν υπάρχει ειδικός λόγος παρουσίας ή αν ο φορέας έχει δικό του περίπτερο στην Έκθεση, φροντίζοντας και πάλι η εκπροσώπηση να είναι όσο πιο λιτή και ολιγομελής γίνεται", επισήμανε.
Κατά την εισήγησή του στο υπουργικό ο Γ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στα νομοσχέδια που παρουσιάστηκαν. Αναφορικά με τα φαινόμενα βίας και διαπλοκής στον αθλητισμό υποστήριξε ότι η κυβέρνηση θα κινηθεί πάντα σε σε συνεργασία με τη Δικαιοσύνη, ενώ προανήγγειλε αυστηροποίηση των ποινών για τα επεισόδια, σύσταση φορέων απαιτούνται για την καταπολέμηση της βίας, επιβολή αυστηρών υποχρεώσεων στις ομάδες, εφόσον επιθυμούν να δραστηριοποιούνται στο χώρο του επαγγελματικού αθλητισμού.
Όσον αφορά στο σχέδιο νόμου για τα δημοψηφίσματα, ο πρωθυπουργός τόνισε: "Εδώ τολμάμε να κάνουμε το βήμα που δεν έκανε κανείς, γιατί εμείς έχουμε εμπιστοσύνη στους πολίτες και δεν φοβόμαστε να τους ακούσουμε. Ο νόμος αυτός ενσωματώνει την ίδια μας τη φιλοσοφία για το πώς πρέπει να ασκείται η πολιτική και ποια είναι η ουσιαστική σχέση ανάμεσα στην εκτελεστική εξουσία και τους πολίτες".
Για το νομοσχέδιο του υπουργείο Περιβάλλοντος επισήμανε ότι "πρόκειται για μια επίσης εξαιρετικής σημασίας τομή, για το πώς αδειοδοτούνται τα έργα στη χώρα μας, προκειμένου να έχουμε ουσιαστικές διαδικασίες και πραγματική προστασία του περιβάλλοντος - όχι κατ’ επίφαση, ούτε χρονοβόρα, γραφειοκρατική και τυπολατρική".
Τέλος, αναφερόμενος στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό, ανέφερε: "βάζουμε τάξη και στο θέμα αυτό. Σταματάμε την πολυδιάσπαση, με το
Υπουργείο Παιδείας να αναλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος των αρμοδιοτήτων. Δίνουμε τέλος στην κατασπατάληση πόρων και ανθρώπινου δυναμικού, υιοθετούμε ρυθμίσεις, με τις οποίες μπορούμε ευκολότερα να αξιολογήσουμε το έργο που παράγεται και, βέβαια, τους πόρους που απαιτούνται για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «τριπλό» χτύπημα Ανδρουλάκη στον Μητσοτάκη για Σαμαρά, Δένδια και ελληνοτουρκικά

Σκληρός απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη τόσο για την εξωτερική πολιτική όσο και για τις εσωκομματικές διαφωνίες που προκαλούν τα ελληνοτουρ...