Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

Πολιτική προσαρμογή

thumb

Το Μεσοπρόθεσμο πέρασε από τη βουλή, ο εφαρμοστικός νόμος που το συνοδεύει υιοθετήθηκε με ευρύτερη πλειοψηφία καθώς κρίσιμα για τους πιστωτές άρθρα (π.χ. ιδιωτικοποιήσεις) ψηφίστηκαν και από το έτερο κόμμα εξουσίας (ΝΔ), οι Ευρωπαίοι κι το ΔΝΤ έδωσαν στο ελληνικό κράτος την απαραίτητη σταγόνα ρευστότητας για να τη βγάλει μέχρι το Φθινόπωρο. Υπό μια έννοια, όλα μοιάζουν να έχουν πάρει το δρόμο τους καθώς η χώρα …προσαρμόζεται. Υπάρχουν ωστόσο και οι πολιτικές συνέπειες αυτής τις προσαρμογής οι οποίες καταγράφονται ξεκάθαρα πια στις δημοσκοπήσεις.
Σύμφωνα λοιπόν με τη νέα δημοσκόπηση της Κάπα Research για το «Βήμα της Κυριακής», έχουμε ήδη μπει σε ένα νέο πολιτικό σκηνικό, το οποίο δεν έχει να κάνει με την ενίσχυση του ενός κόμματος εξουσίας έναντι του άλλου, αλλά με την ταυτόχρονη υποχώρηση του βαθμού κυριαρχίας τους στην ελληνική πολιτική σκηνή.
Νέο τοπίο
Οι αριθμοί είναι χαρακτηριστικοί όπως αποτυπώνονται τα ποσοστά στην πρόθεση ψήφου, όπου –όσο αυτό έχει καμιά σημασία-- η Νέα Δημοκρατία προηγείται με ποσοστό 1,3% έναντι του ΠΑΣΟΚ.
ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 16,5%,
ΝΔ: 17,8%,
ΚΚΕ: 7,5%,
ΛΑΟΣ: 5,7%,
ΣΥΡΙΖΑ: 3,6%,
ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ-ΠΡΑΣΙΝΟΙ: 2,2%,
ΔΗΜΑΡ: 3,1%,
ΔΗΣΥ: 2,8%,
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΑΡΜΑ ΠΟΛΙΤΩΝ: 3,1%
η αδιευκρίνηστη ψήφος προσεγγίζει το 35,2%.
Μετά από αναγωγή, τα ποσοστά διαμορφώνονται ως εξής:

ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 25,5% ,
ΝΔ: 27,5% ,
ΚΚΕ: 11,6,
ΛΑΟΣ: 8,8,
ΣΥΡΙΖΑ: 5,6 ,
Οικολόγοι-Πράσινοι: 3,4
ΔΗΜΑΡ: 4,8,
ΔΗΣΥ: 4,3
Πανελλήνιο Άρμα Πολιτών: 4,8.
Συμπέρασμα
Η δημοσκοπική αποτύπωση του πολιτικού χάρτη κάνει σαφές ότι κανένα από τα δύο κόμματα εξουσίας δεν είναι σε θέση να φέρει από μόνο του σε πέρας την αποστολή που έχει ανατεθεί στις ελληνικές κυβερνήσεις από τους πιστωτές.
Αυτός είναι προφανώς και ο λόγος των μέγιστων πιέσεων οι οποίες ασκούνται από πιστωτές συμμάχους και εταίρους για την περιβόητη συναίνεση.
Καθώς η διαχείριση του ελληνικού χρέους θα συνεχιστεί επί μακρόν με νέα δανεικά, ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και εθνικών πόρων είναι κάτι παραπάνω από αναμενόμενη η εμφάνιση της κυβέρνησης εθνικής σωτηρίας με τη συμμετοχή των δυνάμεων από τα κόμματα εξουσίας και των …κολαούζων τους.
Πως θα γίνει; Πότε ακριβώς; Τελειώνοντας το καλοκαίρι η εικόνα του νέου σκηνικού (αυτού τουλάχιστον που επιδιώκουν οι πιστωτές) θα έχει αρχίσει να προβάλλει…
to pontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η σημασία της αναδιάρθρωσης του χρέους το 2012 - Η συμβολή του Τσαρλς Νταλάρα

Η αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους που συντελέστηκε το 2011 - 2012 εξακολουθεί να είναι επίκαιρη, κρίσιμη και ενεργός. Οι διεθνείς...