Τετάρτη 6 Ιουλίου 2011

Τσίπρας: Χρειάζεται επιθετική αναδιαπραγμάτευση του χρέους

«Νέο σχέδιο επιθετικής κοινωνικής κατεδάφισης» που προβλέπει «νέες περικοπές επιδομάτων, μισθών και εισοδημάτων, διάλυση της κοινωνικής προστασίας, απολύσεις στο δημόσιο τομέα και ιδιωτικοποιήσεις ύψους 50 δισ. ευρώ» χαρακτήρισε το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στη συνάντηση του προεδρείου του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς που συνεδρίασε σήμερα στην Αθήνα. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν η κατάσταση στη χώρα μας όπως διαμορφώθηκε μετά την ψήφιση του Μεσοπρόθεσμου, οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, αλλά και ο εναλλακτικός δρόμος που προτείνει η Αριστερά για έξοδο από την κρίση όλων των χωρών που αντιμετωπίζουν ανάλογα προβλήματα.

Όπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας «κεντρικό στοιχείο του νέου πακέτου είναι το ξεπούλημα των επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας και της περιουσίας του δημοσίου» κάτι που, όπως είπε, αποτελεί «μία επικίνδυνη επιλογή η οποία σιγά-σιγά θα αρχίσει να τροφοδοτεί τις ορέξεις και να ακούγεται ότι τα 50 δισ μπορεί να πολλαπλασιαστούν. Ήδη ακούγονται από επίσημα χείλη στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι η Ελλάδα εφόσον έχει μία τόσο σημαντική δημόσια περιουσία - δεν είναι μόνο οι δημόσιοι οργανισμοί κοινής ωφέλειας, είναι και ο φυσικός πλούτος, είναι οι ορυκτοί πόροι, είναι οι δυνατότητες που έχει σε ηλιακή ενέργεια, σε αιολική ενέργεια - γιατί να μην προχωρήσει σε μία διαδικασία ευρύτατης εκποίησης ώστε να μπορέσει να αποπληρώσει μέχρι και το τελευταίο ευρώ το χρέος της».

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε και στα επεισόδια που έγιναν στο κέντρο της Αθήνας κατά τη διάρκεια της 48ωρης απεργίας της περασμένης εβδομάδας, καταδικάζοντας τη χρήση βίας από τις αστυνομικές δυνάμεις, ενώ υπενθύμισε ότι την περασμένη Παρασκευή παρέδωσε στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου οπτικοακουστικό υλικό με τα γεγονότα.

Σε ότι αφορά τη λύση που προτείνει η Αριστερά, κατά τον κ. Τσίπρα η «επιθετική αναδιαπραγμάτευση του χρέους», που αποτελεί και τον «εναλλακτικό δρόμο» είναι επιβεβλημένη και αφορά όχι μόνο την χώρα μας, αλλά και όλα τα κράτη που αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα χρέους. Η πρόταση υποστηρίζει τη διαγραφή μεγάλου μέρους του χρέους και βελτίωση των όρων αποπληρωμής, καθώς και διαφορετική αναπτυξιακή πολιτική, «προσανατολισμένη στις ανάγκες των πολλών, στις ανάγκες της κοινωνίας και όχι στην ακόρεστη διάθεση των αγορών για κέρδη».

Τέλος, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι οι συγκεντρώσεις των Ελλήνων στις πλατείες αποτελούν «την εμπροσθοφυλακή, την ομάδα κρούσης προς όφελος και για λογαριασμό όλων των λαών», καθώς «δίνουν μια μάχη και για λογαριασμό των Ιταλών, των Γάλλων, των Γερμανών, των Ισπανών, των Πορτογάλων, των Ιρλανδών».

Το ΚΕΑ διοργάνωσε επίσης δημόσια σύσκεψη με κοινωνικούς και συνδικαλιστικούς φορείς με θέμα την διαμόρφωση ενιαίου μετώπου αντίστασης σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για τις ιδιωτικοποιήσεις και τη λιτότητα.
proto thema online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Υποψήφιοι ολικής άγνοιας

Aς αφήσουμε στην άκρη τους εν ενεργεία ευρωβουλευτές. Οχι όλους, αλλά τους περισσότερους. Και ας εστιάσουμε στους υποψηφίους που θέλουν να δ...