Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Δραματικές διαβουλεύσεις Παπανδρέου - πολιτικών αρχηγών

Δραματική διάσταση έχουν προσλάβει οι επαφές του πρωθυπουργού με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Πέμπτης, σε μια μέρα κατά την οποία έχει επανέλθει στο προσκήνιο η συζήτηση περί επιλεκτικής χρεοκοπίας και μερικής στάσης πληρωμών.

Ο γύρος των τηλεφωνικών επαφών του πρωθυπουργού με τους αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 7 το βράδυ της Τρίτης.

Ο Γ. Παπανδρέου στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον κ. Αντώνη Σαμαρά, επανέλαβε τις κόκκινες γραμμές που έχει θέσει, ενώ ο πρόεδρος της ΝΔ, δεδομένου ότι έχει τοποθετηθεί δημοσίως και έχει διαφωνήσει με το ενδεχόμενο συμμετοχής ιδιωτών στην ελάφρυνση του χρέους, δεν κράτησε στο ακουστικό πολύ ώρα τον πρωθυπουργό και η τηλεφωνική επικοινωνία έλαβε τέλος στο τρίλεπτο.

Η Αλέκα Παπαρήγα εξήγησε για ακόμη μια φορά την ριζική διαφωνία του Κουμμουνιστικού Κόμματος με την πολιτική που εφαρμόζεται και φέρεται να είπε πως «ο Περισσός έχει δικαιωθεί».

Την μεγαλύτερη σε διάρκεια επικοινωνία ο πρωθυπουργός την είχε με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, κ. Γ. Καρατζαφέρη. Ο κ. Καρατζαφέρης του εξέφρασε την άποψη πως δεν πρέπει να συμμετέχουν ιδιώτες στην σωτηρία της χώρας, ωστόσο, και οι δύο πλευρές βεβαιώνουν ότι το τηλεφώνημα ήταν σε πολύ καλό κλίμα.

Μάλιστα πληροφορίες θέλουν τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ να συστήνει στον πρωθυπουργό ότι είναι προτιμότερο να πει ένα περήφανο «όχι» παρά ένα ταπεινωμένο «ναι».

Τέλος, ο κ. Παπανδρέου κάλεσε στο τηλέφωνο τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλέξη Τσίπρα ο οποίος επανέλαβε για μια ακόμη φορά την γνώμη περί διαγραφής μέρους του χρέους και μεταφοράς κάποιου άλλου στην ΕΚΤ.

Ως γνωστόν, η Αθήνα επιδιώκει μια λύση που θα περιλαμβάνει επιμήκυνση της λήξης ομολόγων η οποία είναι προγραμματισμένη για το 2020, βελτίωση των επιτοκίων δανεισμού και επαναγορά, από ελληνικής πλευράς, σε τρέχουσες τιμές, ομολόγων από τη διατραπεζική αγορά, μέσω βοήθειας και εγγυήσεων από το ταμείο EFSF.

Το πρόβλημα βεβαίως είναι ότι, εφόσον στην επιμήκυνση, συμμετέχουν ιδιώτες, η εξέλιξη θα θεωρηθεί ως πιστωτικό γεγονός από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης με αποτέλεσμα να μην γίνονται πλέον δεκτά τα ελληνικά ομόλογα από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σε μια τέτοια περίπτωση, αναμένεται να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός παροχής ρευστότητας (ELA) προς τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες θα ακολουθήσουν ακόμα πιο σφιχτή πολιτική χορηγήσεων ενώ, σε ακραίο σενάριο, μπορεί να οδηγηθούμε και σε επιβολή πλαφόν αναλήψεων για τους πολίτες
proto thema online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η σημασία της αναδιάρθρωσης του χρέους το 2012 - Η συμβολή του Τσαρλς Νταλάρα

Η αναδιάρθρωση του ελληνικού δημοσίου χρέους που συντελέστηκε το 2011 - 2012 εξακολουθεί να είναι επίκαιρη, κρίσιμη και ενεργός. Οι διεθνείς...