Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Παπανδρέου: «Εγγύηση για το αύριο της Ελλάδας οι αποφάσεις της ΕΕ»

Σε συμφωνία κατέληξαν το βράδυ της Πέμπτης στις Βρυξέλλες οι ηγέτες των κρατών-μελών της Ευρωζώνης, μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις 7,5 ωρών για το πακέτο στήριξης της Ελλάδας, αλλά και την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στη ζώνη του ευρώ. «Πρόκειται για μια ευρωπαϊκή επιτυχία. Η απόφαση στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα υποστήριξης προς το ευρωπαϊκό και το ελληνικό τραπεζικό σύστημα», δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος τόνισε ότι το πακέτο στήριξης της Ελλάδας ορίστηκε στα 109 δισ. ευρώ. «Η ανακοίνωση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωζώνης και των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων εγκρίθηκε», έγραψε στο twitter ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ.
«Έχουμε, επιτέλους, ένα πρόγραμμα για να αντιμετωπίσουμε σε βάθος χρόνου το πρόβλημα του χρέους», δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, αμέσως μετά το τέλος της συνόδου κορυφής της ευρωζώνης.

Το πακέτο


Το νέο πακέτο στήριξης της Ελλάδας ανέρχεται στα 109 δισ. ευρώ. Εξ αυτών, η καθαρή συμβολή του ιδιωτικού τομέα διαμορφώνεται σε 37 δισ. ευρώ. Συνυπολογιζόμενου του προγράμματος επαναγοράς ομολόγων, φτάνει τα 50 δισ. ευρώ. (έως το 2014).

Για την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα προβλέπεται η ανταλλαγή των ομολόγων με νέα μεγάλης διάρκειας, η επαναγορά του χρέους από την Ελλάδα καθως και η μετακύλιση των ελληνικών ομολόγων.

Σε δηλώσεις τους μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου τόσο ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ, όσο και ο πρόεδρος της ΕΚΤ τόνισαν πως η Ελλάδα είναι μια ειδική περίπτωση και πως η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα αφορά μόνο τη συγκεκριμένη χώρα. Υπογράμμισαν ακόμη πως η εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα είναι εθελοντική.

Ο κ. Τρισέ ερωτηθείς σχετικά δεν απόκλεισε το ενδεχόμενο οι οίκοι αξιολόγησης να αποδώσουν στα ελληνικά ομόλογα το χαρακτηρισμό της «επιλεκτικής χρεοκοπίας» όμως διαβεβαίωσε πως έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αντιμετωπιστεί κάτι τέτοιο.



«Είμαστε περήφανος λαός»

Αφού ευχαρίστησε τους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες για το πακέτο στήριξης προς την Ελλάδα, ο κ. Παπανδρέου τόνισε: «Είμαστε περήφανος λαός, λαός που δουλεύουμε σκληρά και το μόνο που ζητάμε είναι να μας δοθεί το δικαίωμα να κάνουμε αλλαγές».


«Οι αποφάσεις της ΕΕ αποτελούν εγγύηση για το αύριο της χώρας», επισήμανε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη Τύπου. «Το πρώτο στάδιο», εξήγησε ο πρωθυπουργός, ήταν να παραμείνουμε ζωντανοί. «Το δεύτερο να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία μας. Τώρα, στο τρίτο στάδιο στόχος ήταν να διαπραγματευτούμε συνολικά το πρόβλημα του χρέους ώστε να πιάσουν τόπο οι θυσίες. Ακούσαμε πολλά. Κανείς δεν μπορεί να διανοηθεί το μέγεθος της προσπάθειας. Καταφέραμε να δημιουργήσουμε εκ του μηδενός το μηχανισμό που στήριξε την Ελλάδα. Αν είχαμε αποτύχει δεν θα ήμασταν εδώ».

«Η Ελλάδα θα αλλάξει. Με διάλογο, αλλά θα αλλάξει» είπε χαρακτηριστικά.

Σε ερώτηση για το μήνυμα προς τους Έλληνες φορολογούμενους, ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για «σημαντική ανάσα», επαναλαμβάνοντας ότι η χώρα βρίσκεται σε μια φάση συζήτησης του νέου φορολογικού συστήματος, ώστε να δημιουργηθεί ένα πιο απλό και δίκαιο φορολογικό σύστημα.

Σε άλλη ερώτηση για το αν η συμμετοχή των ιδιωτών θα προκαλέσει αυτό που αποκαλείται «επιλεκτική χρεοκοπία», ο κ. Παπανδρέου υπενθύμισε ότι η συμμετοχή είναι εθελοντική, αλλά δείχνει και μια ψήφο εμπιστοσύνης για την ελληνική οικονομία.

Πάντως, ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε δευτερεύον ζήτημα το πώς θα αξιολογηθεί από τους Οίκους η συμμετοχή ιδιωτών (αν θα θεωρηθεί επιλεκτική χρεοκοπία) δεδομένου ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έλαβε όλες τις εγγυήσεις για συνέχιση της ρευστότητας.

Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε ότι δεν τίθεται θέμα λήψης νέων μέτρων, όσο το πρόγραμμα που έχει ψηφίσει η Βουλή εφαρμόζεται και όσο προχωρούν οι μεταρρυθμίσεις.

Διαβεβαίωσε ακόμα ότι δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι οι Έλληνες «κάνουμε τη δουλειά μας, βάζουμε σε τάξη το σπίτι μας» και, αναφερόμενος στη συμφωνία στην οποία κατέληξαν σήμερα οι ευρωπαίοι ηγέτες, διευκρίνισε: «Διεκδικήσαμε χρονική επιμήκυνση, μείωση επιτοκίων...Η διαπραγμάτευση ήταν σκληρή. Οι σημερινές αποφάσεις εγγυώνται τη βιωσιμότητα του χρέους, την κάλυψη των δανειακών μας αναγκών».

Ο Γιώργος Παπανδρέου πρόσθεσε ακόμη ότι διασφαλίζεται πλέον η μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και τίθεται σε εφαρμογή ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας για την ταχύτερη επάνοδο στην ανάπτυξη. Ταυτόχρονα διασφαλίζονται μέχρι και το 2020 οι δανειακές ανάγκες της χώρας.


Ο Νικολά Σαρκοζί
Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί δήλωσε: «Το EFSF μπορεί να παρεμβαίνει στην πρωτογενή και δευτερογενή αγορά ομολόγων, όταν η ΕΚΤ το επιτρέπει».

Όπως τόνισε ο γάλλος πρόεδρος, με τη μείωση των επιτοκίων μεταξύ 3,5% και 4% η Ελλάδα θα εξοικονοήσει 30 δισ. ευρώ για την επόμενη δεκαετία.

Λίγο αργότερα ακολούθησε συνέντευξη Τύπου του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Χέρμαν Βαν Ρόμπαι και του προέδρου της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο.

«Ανάχωμα για άλλες κρίσεις οι αποφάσεις για την Ελλάδα»

Ο κ. Ρόμπαϊ ανακοίνωσε το σχήμα που θα καταστήσει βιώσιμο το ελληνικό χρέος, δημιουργώντας ταυτόχρονα ανάχωμα και για άλλες κρίσεις στο μέλλον.
Ο ίδιος δήλωσε ότι στις εργασίες της Συνόδου συμμετείχαν ο πρόεδρος της ΕΚΤ και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ. «Έπρεπε να δράσουμε γρήγορα, Δεν μπορούσα να επιτρέψω μια δύσκολη κατάσταση να γίνει επικίνδυνη», τόνισε ο Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ και, αναφερόμενος στην ελληνική κρίση, συνέχισε: «Καταλήξαμε σε ένα νέο πρόγραμμα στήριξης χρηματοδότησης από την ΕΕ και το ΔΝΤ. Έγιναν βήματα για να μειωθεί το επιτόκιο. Τράπεζες δεσμεύτηκαν να στηρίξουν την Ελλάδα. Επίσης αλλάξαμε την προσέγγιση για την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα, που θα περιοριστεί μόνο στην Ελλάδα».
Ο κ.Ρόμπαϊ έσπευσε να διευκρινίσει ότι η ελληνική κατάσταση είναι διαφορετική σε σύγκριση με την κατάσταση των άλλων χωρών. Πρόσθεσε ακόμη ότι ο Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα γίνει πιο ευέλικτος για να παρεμβαίνει, όπου χρειάζεται. «Δημιουργήσαμε μια…πυροσβεστική υπηρεσία για την αντιμετώπιση των προβλημάτων», είπε χαρακτηριστικά και κατέληξε: «Σήμερα δείξαμε ότι δεν θα κάνουμε πίσω στην υπεράσπιση της Ε.Ε και του κοινού νομίσματος. Όταν οι Ευρωπαίοι λένε ότι θα κάνουν ό,τι μπορούν για να υπερασπιστούν το ευρώ και την ευρωζώνη είναι απλό, το εννοούν».
Ο Ζοζέ Μπαρόζο
Το λόγο πήρε στη συνέχεια ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο: «Για πρώτη φορά οι πολιτικοί και η αγορά γίνονται ένα», είπε αρχικά ο Ζοζέ Μπαρόζο και συνέχισε:
«Χθες απηύθυνα έκκληση και είπα ότι το λιγότερο που χρειάζεται είναι να είμαστε σαφείς σε πέντε σημεία. Τώρα έχουμε ένα πολύ αξιόπιστο πακέτο που περιλαμβάνει: Μείωση επιτοκίων, παράταση ωρίμανσης των δανείων και βεβαίως εμπλοκή ιδιωτών. Όσον αφορά την εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα- είναι εθελοντική προσέγγιση με τις αγορές. Αφορά όμως την Ελλάδα, μόνο την Ελλάδα».
Ο κ. Μπαρόζο μίλησε ακόμη για έναν πιο ευέλικτο μηχανισμό παρέμβασης και τόνισε.«Μειώνουμε τα επιτόκια δανεισμού, προβλέπουμε παρέμβαση στη δευτερογενή αγορά, την επαναγορά ομολόγων. Έτσι θα είμαστε έτοιμοι να επιχειρούμε αμέσως».

«Θα βοηθήσουμε την Ελλάδα να προχωρήσει σε σειρά δομικών αλλαγών», τόνισε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Ζαν Κλοντ Τρισέ.

To προσχέδιο
Το προσχέδιο συμπερασμάτων που είχε κυκλοφορήσει το απόγευμα προέβλεπε την επιμήκυνση στα 15 έτη (από 7 που είναι σήμερα) του χρόνου αποπληρωμής των δανείων των χωρών της Ευρωζώνης προς την Ελλάδα, καθώς και τη μείωση του επιτοκίου στο 3,5% (από 4,5% που είναι τώρα).

Οι ηγέτες των χωρών της Ευρωζώνης εξέτασαν μια σημαντική επέκταση του ρόλου του ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης EFSF. Παράλληλα, προβλέπεται εθελοντική συμμετοχή των τραπεζών και άλλων ιδιωτών πιστωτών στο δεύτερο πακέτο διάσωσης.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο μηχανισμός θα είναι σε θέση να δανείζει τα κράτη σε προληπτική βάση, αντί να περιμένουν να αποκλειστούν από τις αγορές, και να ενισχύει την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών μέσω δανείων προς τις κυβερνήσεις, ακόμη και αν δεν έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα βοήθειας της ΕΕ ή του ΔΝΤ.

Ο ευρωπαϊκός μηχανισμός θα μπορεί, επίσης, για πρώτη φορά να παρέμβει σε δευτερογενείς αγορές ομολόγων, ανάλογα με τη συμβολή της ΕΚΤ.

Εσπευσμένα στις Βρυξέλλες κλήθηκαν από τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος και ο πρόεδρος της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και της Εθνικής Τράπεζας Βασίλης Ράπανος, προκειμένου να συνδράμουν συμβουλευτικά στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης για το πακέτο χρηματοδότησης της Ελλάδας.
Όπως μετέδωσε νωρίτερα το Reuters, η πρόταση του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου (IIF) για συμμετοχή των ιδιωτών στο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας θα προβλέπει την απομείωση της αξίας των ελληνικών ομολόγων που κατέχουν οι τράπεζες κατά 20%.
Ωστόσο, το τελικό νούμερο δεν έχει οριστικοποιηθεί, αλλά θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα της συνόδου για την Ελλάδα.
Έγγραφο στο οποίο είχε πρόσβαση το Reuters, ανέφερε ότι το Διεθνές Χρηματοπιστωτικό Ινστιτούτο έχει προτείνει την ανταλλαγή ελληνικών ομολόγων που λήγουν μέχρι τα τέλη του 2019 με νέα 30ετή ομόλογα, που σημαίνει ότι οι ιδιωτικός τομέα θα συνεισφέρει 17 δισ. ευρώ στο νέο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας.


Η Σύνοδος

Όπως έγραψε στο twitter ο κ. Βαν Ρόμπαϊ, η Σύνοδος Κορυφής ξεκίνησε στις 13:35 (14:35 ώρα Ελλάδας). «Το γεύμα εργασίας μόλις ξεκίνησε» ανέφερε το μήνυμα.
Προηγήθηκε συνάντηση του Γιώργου Παπανδρέου με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και το Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.
Στη διάρκεια της συνάντησης προστέθηκαν ως συνομιλητές οι πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Χέρμαν Βαν Ρόμπαϊ, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ, του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και της Γενικής Διευθύντριας του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ. Στη συνάντηση παρών ήταν και ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.
ta nea online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το «τριπλό» χτύπημα Ανδρουλάκη στον Μητσοτάκη για Σαμαρά, Δένδια και ελληνοτουρκικά

Σκληρός απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη τόσο για την εξωτερική πολιτική όσο και για τις εσωκομματικές διαφωνίες που προκαλούν τα ελληνοτουρ...