Κυριακή 10 Ιουλίου 2011

Η Μέρκελ δεν πτοείται από τη φθίνουσα δημοτικότητά της

Η Μέρκελ δεν πτοείται από τη φθίνουσα δημοτικότητά της

Ήδη από τη μέση της δεύτερης θητείας της ξεκαθάρισε η Άνγκελα Μέρκελ τις προθέσεις της για την επόμενη εκλογική μάχη για τη γερμανική καγκελαρία, δηλώνοντας πως «περιμένει τις ανθυποψηφιότητές της από τους Σοσιαλδημοκράτες» -παρά την φθίνουσα δημοτικότητά της.

Προς το παρόν, επικρατέστεροι για υποψήφιοι των Σοσιαλδημοκρατών το 2013 θεωρουνται ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής τους ομάδας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ και ο τέως υπουργός Οικονομικών Πεέρ Στάινμπρουκ -η δημοτικότητα των οποίων έχει ξεπεράσει εκείνη της καγκελαρίου.

«Περιμένω οι Σοσιαλδημοκράτες να ορίσουν τον αντίπαλό μου στις επόμενες εκλογές για το Κοινοβούλιο» δήλωσε σε συνέντευξή της που μεταδόθηκε από το Sat.1 η καγκελάριος, ανακοινώνοντας με αυτόν τον τρόπο τις προθέσεις της.

Παράλληλα, ο επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών Χορστ Ζίχοφερ σχολίασε το Σάββατο στη Mitteldeutsche Zeitung πως η Άνγκελα Μέρκελ «έχει την απεριόριστη υποστήριξη» του κόμματος. Ανώτατα κομματικά στελέχη την χαρακτηρίζουν επιλογή χωρίς άλλη εναλλακτική.

Και μάλλον έχουν δίκιο, καθώς στις τάξεις των Χριστιανοδημοκρατών δεν έχει προβάλει ακόμη πολιτική προσωπικότητα με αίγλη ανάλογη της Μέρκελ. Σε πιθανή εναλλακτική θα μπορούσε ίσως να είχε εξελιχθεί ο τέως υπουργός Άμυνας Καρλ τσου Γκούτερνμπεργκ, αλλά το πρόσφατο σκάνδαλο με τη λογοκλοπή στη διδακτορική του διατριβή τον εξανάγκασε σε έξοδο από το κεντρικό στίβο της γερμανικής πολιτικής.

Οι δημοσκοπήσεις όμως δεν είναι ευνοϊκές για την πρώτη «καγκελαρίνα»: Στο μηνιαίο γκάλοπ του τηλεοπτικού ARD που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή, οι Στάινμαϊερ και Στάινμπρουκ περνούν μπροστά από την Ά.Μέρκελ με τουλάχιστον 4%.

Συγκεκριμένα, εάν οι Γερμανοί καλούνταν να διαλέξουν ανάμεσα στον Στάινμπρουκ και την νυν καγκελάριο, το 48% θα διάλεγε τον πρώτο έναντι του 37% για τη Μέρκελ. Το αντίστοιχο ποσοστό για τον Στάινμαϊερ είναι στο 43% έναντι 39%.
ΤΟ ΒΗΜΑ online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ψηφιακό το κομματικό κράτος

Το «σαρανταενατακατό» είναι ένα από τα καλαμπούρια που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο και μια μεγάλη παγίδα για τη Νέα Δημοκρατία. Το σχεδόν 41% ...