Σάββατο 2 Ιουλίου 2011

Ε.Βενιζέλος: «Στόχος της Κυβέρνησης είναι η ανάπτυξη μετά την ύφεση»


thumb

«Στόχος της Κυβέρνησης είναι η επιστροφή της ελληνικής οικονομίας στην ανάπτυξη το 2012, μετά την ύφεση το 2011 που αναμένεται να φθάσει το 3,9%» δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών κ. Ευ. Βενιζέλος σε συνέντευξη που έδωσε στο διεθνές ειδησιογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς.
«Αυτή είναι η υποχρέωσή μας, η ελπίδα μας και ο στόχος μας. Διότι, χωρίς ανάπτυξη δεν είναι δυνατό να επιτύχουμε τους στρατηγικούς μας στόχους», είπε ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος κατέταξε ως κορυφαίες προτεραιότητες τόσο την επιτάχυνση των προσπαθειών για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής όσο και τις αποκρατικοποιήσεις.
«Θα συστήσουμε άμεσα το ταμείο για τις αποκρατικοποιήσεις, για να επιτύχουμε τους στόχους μας για εφέτος και έως το 2015. Ο στόχος για το 2011 είναι εφικτός, επειδή περιλαμβάνει δημόσια περιουσία, η οποία δεν επιβαρύνεται με σύνθετα νομικά ζητήματα», είπε προσθέτοντας ότι θα εργασθεί με τη Νέα Δημοκρατία για τη στελέχωση του 5μελούς Διοικητικού Συμβουλίου του Ταμείου.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει ο κόσμος της ελληνικής ναυτιλίας στις αποκρατικοποιήσεις. «Η συμμετοχή της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας στην προσπάθεια των αποκρατικοποιήσεων μπορεί να είναι αποφασιστική. Θα συναντήσω τους αντιπροσώπους της την επόμενη εβδομάδα για να συζητήσουμε τα προβλήματα και τις ανησυχίες τους», τόνισε ο κ. Βενιζέλος, αφήνοντας ελπίδες ότι οι οικονομικά ισχυροί Έλληνες πλοιοκτήτες μπορεί να ενδιαφερθούν για κάποια στοιχεία της δημόσιας περιουσίας.
Ο κ.Βενιζέλος είπε ότι σε λίγες εβδομάδες θα είναι έτοιμος ένας νέος νόμος για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, ο οποίος θα περιλαμβάνει μέτρα, όπως την αυξημένη πρόσβαση των αρχών στις τραπεζικές συναλλαγές και πιο αυστηρά κριτήρια για τη σύλληψη των αδήλωτων εισοδημάτων. «Δεν μπορεί να ζητάμε στοιχεία από τους Ελβετούς, ενώ δεν θα έχουμε τη δυνατότητα πρόσβασης στα δικά μας στοιχεία», δήλωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι το Δημόσιο θα συνεργασθεί με ιδιωτικές ελεγκτικές εταιρίες και άλλες χώρες για πρώτη φορά. Οι αλλαγές στη φορολογία θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερες, πρόσθεσε, σημειώνοντας: «Θέλουμε να αυξήσουμε περαιτέρω τα έσοδα μας και να μειώσουμε τις δαπάνες για να είμαστε εντός των στόχων. Θέλουμε η φορολογική μεταρρύθμιση να ενισχύσει την απλότητα, τη σταθερότητα και τη δικαιοσύνη και να προωθήσει την οικονομική ανάπτυξη».
«Η ανεργία, σύμφωνα με τις προβλέψεις, θα φθάσει φέτος το 16-17%. Τα μέτρα υπέρ της ανάπτυξης θα κάνουν την Ελλάδα φιλική στις επιχειρήσεις και θα ωφελήσει τους εργαζόμενους».
Όσον αφορά τις χιλιάδες των πολιτών που εκφράζουν την αντίθεση τους στα μέτρα λιτότητας στους δρόμους, ο Αντιπρόεδρος είπε ότι «δεν είναι τόσο σφοδρή, λαμβανομένου υπόψη του σοκ που δέχθηκε η κοινωνία από την κρίση. Η μοναδική κορυφαία προτεραιότητά μας είναι να
ξανακερδίσουμε την αξιοπιστία της χώρας στο εξωτερικό και την εμπιστοσύνη του κόσμου στη χώρα», είπε, προσθέτοντας πως «Πληρώνουμε ένα τεράστιο πολιτικό κόστος, αλλά έχουμε μία αποστολή και τόσο ο Πρωθυπουργός όσο και εγώ είμαστε αποφασισμένοι να τη φέρουμε σε πέρας».
to pontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

19η Μαΐου: Ημέρα μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Η 19η Μαΐου αποτελεί μια άκρως σημαντική επέτειο για ολόκληρο τον ελληνισμό, Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου , όπως αυτή...