Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

2+1 σενάρια για το χρέος

Στο προσκήνιο επανήλθε δυναμικότερα το σενάριο επαναγοράς ελληνικών ομολόγων μέσω του Προσωρινού Μηχανισμού Σταθερότητας (EFSF), ειδικότερα μετά την απόρριψη από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Ζαν-Κλοντ Τρισέ οποιασδήποτε πρότασης, η οποία μπορεί να θεωρηθεί επιλεκτική χρεοκοπία ή πιστωτικό γεγονός, αλλά και λόγω της αναζήτησης τρόπου μείωσης του ελληνικού χρέους, κατά τα λεγόμενα του Τσαρλς Νταλλάρα, επικεφαλής του Ινστιτούτου Διεθνούς Χρηματοπιστωτικής (IIF), που διοργανώνει τις συναντήσεις μεταξύ διεθνών τραπεζών και ασφαλιστικών για το θέμα.
Παράλληλα, τις τελευταίες ημέρες το Βερολίνο επανέφερε στο τραπέζι τη δική του πρόταση, η οποία είχε απορριφθεί, καθώς είχε θεωρηθεί ότι θα οδηγήσει σε χρεοκοπία. Αν και δεν πρόκειται να ληφθούν τελικές αποφάσεις στις σημερινές συναντήσεις στις Βρυξέλλες, ωστόσο αναμένεται να οριστικοποιηθούν οι κυριότερες παράμετροι. Οι οριστικές αποφάσεις αναμένονται τον Σεπτέμβριο και ως φαίνεται θα προβλέπουν ότι το ύψος της νέας βοήθειας θα διαμορφωθεί κοντά στα 110 δισ. ευρώ (60-70 δισ. το δάνειο και 30 δισ. από τις ιδιωτικοποιήσεις), ενώ ο αρχικός στόχος για 30 δισ. ευρώ από τη συμμετοχή ιδιωτών φαίνεται ότι μειώνεται στα 15 με 20 δισ. ευρώ.
Η ελληνική κυβέρνηση πάντως θεωρεί ότι η γαλλική πρόταση για την εθελοντική μετακύλιση του ελληνικού χρέους είναι ασύμφορη για τη χώρα, ενώ αντίστοιχες θέσεις συμμερίζονται και οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών. Η κυβέρνηση ζητεί τη μείωση των επιτοκίων κάτω από 4%, ενώ βλέπει με καλό μάτι και την πρόταση για επαναγορά χρέους από τη δευτερογενή αγορά, όπου οι τιμές των ομολόγων διαπραγματεύονται με έκπτωση 50% κατά μέσο όρο σε σχέση με την ονομαστική τους αξία.

Γαλλική πρόταση
Το σχέδιο αυτό φορά την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής ελληνικών κρατικών ομολόγων που λήγουν από το 2011 έως το 2014. Το γαλλικό σχέδιο αφορά εθελοντικές επαναγορές ελληνικών κρατικών ομολόγων, τα οποία λήγουν τα επόμενα χρόνια, από τις ίδιες τράπεζες με νέα διάρκεια ωρίμασης 30 χρόνια. Συγκεκριμένα, προτείνεται η επανεπένδυση του 70% των ελληνικών κρατικών ομολόγων που θα λήξουν από το 2011 έως το 2014. Το 50% θα επενδυθεί ξανά (roll over) σε νέα ομόλογα 30ετούς διάρκειας, ενώ το υπόλοιπο 20% θα διοχετευτεί σε επενδύσεις με πολύ υψηλή αξιολόγηση (ΑΑΑ) που θα χρησιμοποιηθούν ως εγγύηση για την αποπληρωμή των 30ετών νέων ελληνικών κρατικών ομολόγων. Η πρόταση αυτή βρέθηκε αντιμέτωπη με την αρνητική προειδοποίηση της Standard & Poor's ότι θα οδηγήσει την Ελλάδα σε «επιλεκτική χρεοκοπία». Η γαλλική πρόταση προέβλεπε επιτόκιο περίπου στο 8%. Πάντως, η βελτιωμένη πρόταση που συζητήθηκε την περασμένη Τετάρτη στο Παρίσι προέβλεπε επιτόκιο περίπου στο 5,5%, ενώ σε ό,τι αφορά το ποσοστό των ομολόγων που θα μετακυλιστούν είχε προταθεί η αύξηση του ποσού επανεπένδυσης στο 70% του ποσοστού από τα ομόλογα που λήγουν.
Γερμανική πρόταση
Το σχέδιο ανταλλαγής ομολόγων, που θα επιμηκύνει την περίοδο αποπληρωμής των ελληνικών τίτλων κατά επτά χρόνια, επανέφερε στο τραπέζι των διαβουλεύσεων την περασμένη Τετάρτη το Βερολίνο διά του υφυπουργού Οικονομικών Γεργκ Ασμουσεν. Οι Γερμανοί προτείνουν να γίνει swap ελληνικών ομολόγων με άλλα μεγαλύτερης διάρκειας. Τα νέα ομόλογα που θα ανταλλαχθούν με τα υφιστάμενα θα έχουν μεγαλύτερη χρονική διάρκεια και αναλόγως των σχεδίων που υπάρχουν μπορεί να έχουν το ίδιο επιτόκιο και ονομαστική αξία με τα παλαιά ή μικρότερο. Για να είναι ελκυστικοί οι νέοι τίτλοι, ενδεχομένως θα έχουν την εγγύηση τoυ προσωρινού μηχανισμού σταθερότητας EFSF, εφόσον η Ε.Ε. συμφωνήσει να εφαρμόσει μία παραλλαγή του αμερικανικού σχεδίου Brady. Για την πρόταση αυτή, πάντως, οι οίκοι αξιολόγησης είχαν δηλώσει ότι ισοδυναμεί με χρεοκοπία και ότι θα οδηγήσει σε νέες υποβαθμίσεις της ελληνικής πιστοληπτικής ικανότητας. Πάντως, η γερμανική κυβέρνηση εκτιμά ότι οι συνέπειες στην περίπτωση που θεωρηθεί πιστωτικό γεγονός θα είναι περιορισμένες και μικρής διάρκειας. Την πρόταση είχε καταθέσει αρχικά ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Eπαναγορά ομολόγων
Η πρόταση, η οποία επανήλθε στο τραπέζι των συζητήσεων την περασμένη Τετάρτη, προβλέπει την επαναγορά χρέους, η οποία θα σημάνει, όπως υποστηρίζουν ειδικοί, την πιθανή εμπλοκή του EFSF είτε με απευθείας παρεμβάσεις στην αγορά είτε εμμέσως, προφανώς μέσω του δανεισμού της Ελλάδας. Πρόκειται για πρόταση που είχαν απορρίψει αρχικά οι κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Ολλανδίας και είχε αποσυρθεί. Επανήλθε έπειτα από πρόταση του Τσαρλς Νταλλάρα, ο οποίος πρότεινε τη σύσταση Ταμείου με κεφάλαια 50 δισ. ευρώ, το οποίο θα αγοράζει ομόλογα στη δευτερογενή αγορά, αξιοποιώντας τη μεγάλη πτώση των τιμών των ελληνικών τίτλων, οδηγώντας σε μείωση κατά 20% του χρέους. Καθώς οι τιμές των ελληνικών ομολόγων διαπραγματεύονται κατά μέσον όρο στο 50% της ονομαστικής αξίας τους, αυτό σημαίνει ότι η επαναγορά χρέους π.χ. 100 εκατ. ευρώ θα κοστίσει 50 εκατομμύρια, ενώ το υπόλοιπο χρέος θα αποσυρθεί από την αγορά, μειώνοντας ισόποσα το βάρος του ελληνικού δημόσιου χρέους. Πάντως, η επαναγορά κρύβει αρκετούς κινδύνους και αν δεν διασφαλιστούν συγκεκριμένοι όροι μπορεί να καταλήξει σε αποτυχία.
ta nea online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου