Παρασκευή 22 Ιουλίου 2011

Βενιζέλος: Βρήκαμε τον πάτο στο βαρέλι του ελληνικού χρέους


Με ομόλογα 30ετούς διάρκειας αντικαθίστεται περιουσία 20 δισ. ευρώ των ασφαλιστικών ταμείων
Τον... πάτο στο βαρέλι του δημόσιου χρέους βάζει η απόφαση της χθεσινής συνόδου κορυφής, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε τόνισε ότι με το νέο «πακέτο» σταθεροποιείται το σύνολο του κόστους του ελληνικού χρέους στα επίπεδα του 5% και κάτω και ότι η χώρα έχει καλύψει τις ανάγκες της μέχρι και το 2020.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος επισήμανε ότι η χώρα καλύπτεται για όλο το εμπορεύσιμο μέρος του χρέους. Ανέφερε ότι η αύξηση της μέσης διάρκειας του χρέους αυξήθηκε από τα 6 χρόνια στα 13,5 χρόνια και ότι επιτυγχάνεται καθαρή μείωση του δημοσίου χρέους κατά 26,1 δισεκατομμύρια ευρώ. Πρόσθεσε δε, ότι η μείωση αυτή μπορεί να επεκταθεί και να αυξηθεί.
Όσον αφορά στα ασφαλιστικά ταμεία, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι θα μετάσχουν και αυτά στη διαδικασία, χωρίς όμως να εγγράψουν λογιστικές ζημίες. Εξήγησε ότι τα ομόλογα που κατέχουν θα αντικατασταθούν στο άρτιο με άλλα ομόλογα διάρκειας 30ετών τα οποία θα είναι απολύτως εγγυημένα, ενώ επισήμανε ότι τα ομόλογα των ασφαλιστικών ταμείων τα οποία λήγουν έως το 2020 ανέρχονται σε 20 δισ. ευρώ. Όπως είπε, και αυτά θα αντικατασταθούν με άλλα ομόλογα καλύτερα και ασφαλέστερα.
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ανέφερε ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι το πιο εγγυημένο στην Ευρώπη. "Υπάρχει κεφαλαιακή επάρκεια και μια ομπρέλα προστασίας πάνω από τις τράπεζες. Οι ισχυρότεροι θεσμοί παρέχουν αυτή την ομπρέλα: η ευρωζώνη και το EFSF. Ο Έλληνας καταθέτης πρέπει να νοιώθει απολύτως ασφαλής", τόνισε. Πρόσθεσε ότι αντιμετωπίζεται 100% το ζήτημα της ρευστότητας των τραπεζών, σημειώνοντας ότι όταν οι τράπεζες θα νιώσουν πιο ασφαλής, η ρευστότητα θα διοχετευτεί στην πραγματική οικονομία.
Τέλος, ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχουν απλοί ιδιώτες στο νέο "πακέτο", ενώ για ακόμη μία φορά απηύθυνε έκκληση στην αντιπολίτευση για εθνική ενότητα και συνοχή. Κάλεσε τα κόμματα να κάνουν μια ειλικρινή και ακριβή εκτίμηση της κατάστασης και προχωρήσουν ένα βήμα, προκειμένουν και στείλουν θετικά μηνύματα στο εξωτερικό.

Enet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Άρχισε η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων – Αυτόματη η διαδικασία για μισθωτούς και συνταξιούχους

Τις φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2023 άρχισε να «υποδέχεται» από χθες το βράδυ και μέχρι τις 26 Ιουλίου το taxi...