Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Κάτσαμε στον (αμερικανικό- ισραηλινό) άξονα...

thumb

Οποιο σενάριο (και αν) επιλεγεί την ερχόμενη Πέμπτη στη Σύνοδο Κορυφής για την αντιμετώπιση της ευρωπαικής κρίση χρέους, η κατάσταση της Ελλάδας είναι δεδομένη και δεν πρόκειται να αλλάξει: Θα παραμείνει σε οικονομική, πολιτική και διπλωματική αστάθεια. Η αστάθεια αυτή αποτελεί την φυσιολογική και αναμενόμενη συνέπεια που αντιμετωπίζει μια χώρα περιορισμένης εθνικής κυριαρχίας.
Περί της οικονομικής και πολιτικής αστάθειας γράφονται και λέγονται καθημερινά πολύ περισσότερα απ όσα ίσως απαιτούνται, καθώς η ελληνική κοινωνία βιώνει άμεσα την (οικονομική) καταστροφή και το (πολιτικό) αδιέξοδο. Για να αντιληφθεί κανείς τα περί διπλωματικής αστάθειας απαιτείται μεγαλύτερη προσοχή και προσπάθεια, καθώς οι συνέπειες των (διπλωματικών) αμφιταλαντεύσεων δεν αποτυπώνονται (όταν αυτή η αποτύπωση συμβεί είναι αργά καθώς βιώνεται η απόλυτη καταστροφή) άμεσα στην καθημερινότητα.
Το παραδοσιακό και μόνιμο σημείο αστάθειας της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής είχε να κάνει με την ποιότητα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Δε θα πρέπει να περάσει απαρατήρητο το γεγονός ότι η πρώτη διπλωματική προσπάθεια του Γ. Παπανδρέου, ήταν να αναθερμάνει τη διαδικασία για την επίλυση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων. Μέσα σε ελάχιστο διάστημα, ωστόσο, αυτή η επένδυση του Γ. Παπανδρέου απέτυχε. Ο λόγος της αποτυχίας είναι απλός: Η προσφυγή της Ελλάδας στο (αμερικανικό) ΔΝΤ και την εποπτεία, εξαφάνισε κάθε περιθώριο κινήσεων της ελληνικής διπλωματίας.
«Φίλοι» κατ εντολήν.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π» η ελληνική κυβέρνηση υποχρεώθηκε (την Ανοιξη του 2010) από τις ΗΠΑ να πάρει θέσει υπέρ του Ισραήλ στην εν εξελίξει σφοδρή σύγκρουσή του με την Τουρκία . Οι ανταλλαγές επισκέψεων σε Τελ Αβίβ και Αθήνα σε υψηλότατο πολιτικό επίπεδο από τον περασμένο Αύγουστο, «πάγωσαν» την εξέλιξη των ελληνοτουρκικών θέσεων και τοποθέτησαν την Ελλάδα δίπλα στον «μπράβο» των Αμερικανών στην περιοχή, Ισραήλ.
Η μοιρασιά των τεράστιων αποθεμάτων Φυσικού Αερίου στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο ίσως να περιγράφει ένα από τα δισεπίλυτα προβλήματα που εντείνουν και πολλαπλασιάζουν τις τριβές μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας. Το πρόβλημα γίνεται ακόμη πιο περίπλοκο αν συνυπολογίσει κανείς ότι η Τουρκία αμφισβητεί το δικαίωμα της Κύπρου να αξιοποιήσει την θαλάσσια Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της και «απαγορεύει» την αξιοποίηση της περιοχής του Καστελόριζου από την Ελλάδα. Στην παράμετρο αυτού του προβλήματος, θα πρέπει να σημειωθεί επίσης ότι την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων της Κύπρου έχουν αναλάβει εταιρείες αμερικανικών συμφερόντων...
Πως θα εξελιχθούν οι αντιπαραθέσεις στην περιοχή δεν είναι εύκολο να προβλέψει κανείς. Αυτό που είναι ευδιάκριτο, είναι η τάση της κλιμάκωσης.

οι ΗΠΑ «εχθρός» για την Τουρκία
Στην Τουρκία, η κοινή γνώμη-- όπως μας διαβεβαιώνουν έμπειροι παρατηρητές των τουρκικών πραγμάτων-- είναι βέβαιη ότι οι επιθέσεις των Κούρδων οι οποίες κλιμακώθηκαν λίγες ώρες πριν την επίσκεψη της Χ. Κλίντον στην Αγκυρα την περασμένη Παρασκευή, είναι υποκινούμενες από τον «άξονα» ΗΠΑ- Ισραήλ. Με πιο απλά λόγια στην τουρκική κοινή γνώμη καλλιεργείται η άποψη ότι Αμερικανοί και Ισραηλινοί αξιοποιούν τους Κούρδους για να πιέζουν την Τουρκία.
Ο Ερντογάν ευρισκόμενος χτες στο αεροδρόμιο Εσένμπογά για το ταξίδι του στην KKTC (Τουρκική Δημοκρατία Βόρειας Κύπρου) ενίσχυσε αυτήν την βεβαιότητα με τις δηλώσεις του.
Ο Ερντογάν απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την εντολή που έδωσε στο υπουργείο Εσωτερικών να ερευνήσει το περιστατικό στο οποίο σκοτώθηκαν 13 στρατιώτες από την τρομοκρατική οργάνωση στην περιοχή Σιλβάν, είπε τα εξής :
«Δεν πρόκειται για συνηθισμένο περιστατικό. Για αυτό το λόγο όπως αυτό το περιστατικό στο οποίο μαρτύρησαν 13 παιδιά μας θα ερευνηθεί από το Γενικό Επιτελείο, έτσι τι πιο φυσικό να ερευνηθεί και να εξεταστεί και από την πολιτική εξουσία. Πήραμε μια τέτοια απόφαση και δώσαμε την σχετική εντολή καθώς πιστεύουμε ότι έτσι θα μπορέσουν να δοθούνε απαντήσεις στα ερωτήματα που υπάρχουν στον λαό μας».


Κύπρος και ελληνοτουρκικά
Ο πρωθυπουργός Ερντογάν με άλλο του σχόλιο υπενθύμισε στην Αθήνα τις συνέπειες που μπορεί να έχει η ελληνική επιλογή σύμπλευσης με τα Αμερικανικά-- Ισραηλινά συμφέροντα: ¨Στην περίπτωση που αποδοθεί στην Νότια Κύπρο μια τέτοια περιοδική προεδρία (σ.σ. Του... χρόνου η Κύπρος αναλαμβάνει την προεδρία της ΕΕ) εμείς σίγουρα δεν τους αναγνωρίζουμε και δεν πρόκειται ποτέ να κάτσουμε σε ένα τραπέζι και να συνομιλήσουμε με την Νότια Κύπρο».
Στη συνέχεια των δηλώσεών του ο Ερντογάν ήταν ιδιαίτερα οξύς για τους ... Ρωμιούς και αξίζει τον κόπο να συγκρατηθούν τα όσα είπε: «Μα είναι δυνατόν εμείς να κάτσουμε στο τραπέζι με την Ελληνοκυπριακή διοίκηση που δεν αναγνωρίζουμε, και να δείξουμε πως αποδεχόμαστε την είσοδο της στην Ε.Ε., είναι δυνατόν να γίνει κάτι τέτοιο ; Αυτή η ιδέα θα ήταν κάτι εντελώς λάθος. Για αυτό το τι πιστεύει η Ε.Ε. δεν μας νοιάζει. Η Ε.Ε. ας τα σκεφτόταν αυτά όταν δεχόταν την Ελληνοκυπριακή διοίκηση. Τότε δεν σκέφτηκαν τις επιπτώσεις. Μας φέρθηκαν λάθος, δεν μας φέρθηκαν τίμια. Έθεσαν ενώπιον μας ένα δημοψήφισμα που έπρεπε να γίνει στην Κύπρο. Στην Βόρεια Κύπρο βγήκε 65% ¨ναι¨ και στον Νότο 75% ¨όχι¨ και αυτοί επιβράβευσαν το ¨όχι¨. Και αυτή η επιβράβευση είναι ενάντια στο κοινοτικό κεκτημένο. Διότι αυτή τη στιγμή στην Κύπρο δεν υπάρχει ένα ανεξάρτητο ¨Κυπριακό κράτος¨. Στον βορά τι υπάρχει ; Υπάρχει το τουρκικό κράτος. Οι Ρωμιοί υπάρχουν μόνο στον νότο. Ας μην κοροϊδεύουν κανένα στον κόσμο. Και κυρίως να μην προσπαθούνε να κοροϊδέψουν εμάς. Ακριβώς στη μέση, υπάρχει μια Κύπρος διαιρεμένη με γραμμή. Ποιόν κοροϊδεύετε;»
Συμπέρασμα; Αύριο Πέμπτη οι Ευρωπαίοι στην έκτακτη σύνοδο κορυφής αναζητούν λύση στην κρίση χρέους. Πολλοί απ αυτούς (ειδικά οι Γερμανοί) δεν παραβλέπουν ότι η Ελλάδα έχει επιλέξει να αναζητήσει προστασία (προτεκτοράτο) κάτω από την αγκαλιά του αμερικανικού αετού. Και σαν προτεκτοράτο θα της συμπεριφερθούν...
to pontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ψηφιακό το κομματικό κράτος

Το «σαρανταενατακατό» είναι ένα από τα καλαμπούρια που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο και μια μεγάλη παγίδα για τη Νέα Δημοκρατία. Το σχεδόν 41% ...