Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Νίκος Φωτόπουλος: Βρώμικο αλάτι


«Όποιος κατουράει στην θάλασσα, το βρίσκει στο αλάτι» συνήθιζε να λέει ο Χαρίλαος Φλωράκης. Μπροστά σε ένα τέτοιο πασπαλισμένο αλάτι βρίσκεται σήμερα η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ με την μετοχοποίηση της ΔΕΗ. Να ξεκαθαρίσουμε ευθύς εξ’ αρχής ότι τα μείζονα πολιτικά θέματα που προξενούν αναπόφευκτα συγκρούσεις λύνονται με πολιτικό τρόπο, όχι με κόλπα. Πρέπει να πείσεις για την αναγκαιότητα της μετοχοποίησης και όχι να απαξιώσεις όσους αντιδρούν. Δεν είναι δουλειά του κ. Ρακιντζή, του οποίου το πόρισμα κατά σατανική σύμπτωση ήρθε και έκατσε τώρα που πλησιάζει η σύγκρουση. Πόσο μάλλον όταν για πολλά σκανδαλώδη που περιλαμβάνει, κολοσσιαία είναι η συνευθύνη κυβερνήσεων και κομμάτων που δημιούργησαν αυτό το υπερπροστατευτικό περιβάλλον για την ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ.
Πρόσωπο των ημερών ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ Νίκος Φωτόπουλος. Ετοιμάζεται για την μητέρα των μαχών και όποιος νομίζει ότι θα καμφθεί από πορίσματα κάνει λάθος. Του δημιουργούν βέβαια κάποιο πρόβλημα στην κοινή γνώμη αλλά τον ίδιο δεν τον ακουμπούν. Τον γνωρίζω ελάχιστα, πάντα είχαμε διαμετρικά αντίθετες προσεγγίσεις αλλά – όπως θα έλεγαν και οι φυσιογνωμιστές – ο άνθρωπος είναι ότι φαίνεται. Πολιτικά λίγο πρωτόγονος και φανατικός στις απόψεις του αλλά λαμόγιο δεν είναι ούτε συνδικαλιστής σαλονιού. Τι είναι; Αν κρίνουμε από αυτά που λέει και από τις φωτογραφίες που έχει στο γραφείο του είναι ένας τροτσκιστής τον 21ου αιώνα, που επειδή δεν υπάρχουν πια τροτσκιστικές ομάδες εισέδυσε στο ΠΑΣΟΚ. Δεν κρύβεται ο άνθρωπος. Τον Μαρξ, τον Λένιν, τον Τρότσκυ, τον Αρη Βελουχιώτη, τον Τσε και τον Ανδρέα Παπανδρέου έχει στο γραφείο του. Δεν έχει τον Κάουτσκι, τον Ρούσβελτ, τον Γκάντι, τον Μπερλιγκουέρ, τον Βίλυ Μπράντ και τον Μιττεράν.
Τα χρόνια του Σημίτη ήταν στα απέναντι κεραμίδια καταγγέλλοντας ακραία νεοφιλελεύθερες πολιτικές. Κατέβηκε από εκεί όταν άλλαξε η ηγεσία στο ΠΑΣΟΚ. Το 2007 ήταν στην πρώτη γραμμή της υποστήριξης του Γιώργου Παπανδρέου και όσο το ΠΑΣΟΚ ήταν στην αντιπολίτευση φανατικός υποστηρικτής της γραμμής «υπάρχουν λεφτά» και σε τελευταία ανάλυση «να πληρώσει η πλουτοκρατία». Μεγάλωσε με την γραμμή «ο ΟΤΕ μια μετοχή και αυτή στο δημόσιο» φυσιολογικά δεν θέλει να ακούει για αποκρατικοποιήσεις, δεν μπορεί να καταλάβει πως το δημόσιο με 34% και όχι με 51% μπορεί να έχει πρώτο λόγο στην ΔΕΗ. Και μετά ήρθε το μνημόνιο, η τρόικα και το αναποδογύρισμα της συμπεριφοράς όλων εκείνων στους οποίου είχε πιστέψει. Και ο Φωτόπουλος σε αντίθεση με αυτούς που επίσης διαφωνούν αλλά κρύβονται γιατί η εξουσία είναι γλυκιά ξαναβγήκε στα κεραμίδια.
Επιβεβαιώνει με το παράδειγμα του ότι η ειλικρίνεια και η εντιμότητα αποτελούν αναγκαία αλλά όχι ικανή προϋπόθεση για τον πολιτικό, τον συνδικαλιστή τον κάθε άνθρωπο σε τελευταία ανάλυση. Ικανή είναι η σύγχρονη πολιτική αντίληψη, η σωστή και αποτελεσματική προσέγγιση για να βγούμε από την κρίση. Η αναχρονιστική προσέγγιση του Φωτόπουλου ακυρώνει τις όποιες αρετές του. Προφανώς έχει δίκιο όταν λέει ότι «άλλα μας λέγατε και άλλα κάνετε» αλλά πάλι θα ήταν καταστροφικό για την χώρα να έκανε ότι πρεσβεύει ο Φωτόπουλος. Το σωστό- γιατί έτσι διαπαιδαγωγείς τους πολίτες και διαμορφώνεις πραγματικές και όχι εξαναγκασμένες συναινέσεις- είναι αυτό που λες αυτό και να κάνεις. Αλλιώς το βρίσκεις στο αλάτι.
protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για ένα νέο σχέδιο στεγαστικής πολιτικής

Πριν από λίγες μέρες ο Παύλος Γερουλάνος, του ΠΑΣΟΚ, παρουσίασε έναν αριθμό που προκαλεί έκπληξη. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν, ανά τη χώρα, 72.0...