Τρίτη 10 Μαΐου 2011

«Θα περάσουµε δύσκολα χρόνια»


Ο υπουργός Οικονοµικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου κατά τη διάρκεια των δηλώσεών  του το περασµένο Σάββατο, µετά τη µυστική συνάντηση στο Λουξεµβούργο  Σενάρια για δεύτερο πακέτοσωτηρίας της Ελλάδας µε νέο Μνηµόνιο, µείωση των επιτοκίων των δανείων από την τρόικα, επιµήκυνση του χρόνουαποπληρωµής τους, όπως και τουχρονοδιαγράµµατος µείωσης του ελλείµµατος κάτω του3% κατά δύο χρόνια ή ακόµη και επιµήκυνση του χρόνου αποπληρωµής δηµόσιου χρέους προς ιδιώτες, έχουν πέσει στο τραπέζι των κρίσιµων διαπραγµατεύσεων µεταξύ της Αθήνας και των ευρωπαίων εταίρων.

Οι διαβουλεύσεις κορυφώνονται ενόψει της συνεδρίασης του Eurogroup στις Βρυξέλλες την ερχόµενη ∆ευτέρα, ενώ κρίσιµη θα είναι η αυριανή συνάντηση στο Βερολίνο στην οποία θα συµµετέχουν η Καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, ο πρόεδρος της Κοµισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συµβουλίου Χέρµαν Bαν Ρόµπαϊ.

Χθες ο υπουργός Οικονοµικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου προανήγγειλε ότι «µιλάµε για νέο πλαίσιο µε νέους όρους», χωρίς να αποκλείεται η υπογραφή νέου Μνηµονίου ή η επιµήκυνση του υφιστάµενου, προειδοποιώντας ευθέως ότι η χώρα θα περάσει δύσκολα χρόνια.

Οπως είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, «η χώρα περνάει, πέρασε και θα περάσει δύσκολα χρόνια, γιατί βασίστηκε σε ένα στρεβλό αναπτυξιακό πρότυπο όπου ουσιαστικά κοροϊδευόµασταν µεταξύ µας. Θα περάσουµε δύσκολα», είπε. Οπως δήλωσε χθες η γαλλίδα υπουργός Οικονοµικών Κριστίν Λαγκάρντ, στη συνάντηση της 16ης Μαΐου θα κριθεί εάν η Ελλάδα θα πρέπει να λάβει κι άλλα µέτρα για να εκπληρώσει τις δεσµεύσεις που έχει αναλάβει για τη µείωση του ελλείµµατος.

ΕΚΘΕΣΗ ΠΡΟΟΔΟΥ. Για την απόφαση της πρόσθετης βοήθειας στην Ελλάδα θα ληφθεί υπόψη και η έκθεση προόδου της ελληνικής οικονοµίας που συντάσσεται από τους εκπροσώπους της Ε.Ε., του ∆ΝΤ και της ΕΚΤ. Οι επικεφαλής της αντιπροσωπείας της τρόικας έρχονται σήµερα στην Αθήνα και αρχίζουν αύριο τον έλεγχο της ελληνικής οικονοµίας παράλληλα µε τις διαπραγµατεύσεις µε την ελληνική κυβέρνηση για την οριστικοποίηση του Μεσοπρόθεσµου Προγράµµατος 2012-2015. Στο πρόγραµµα θα περιλαµβάνονται τα πρόσθετα µέτρα που ζητά η τρόικα για το 2011 καθώς και η οριστικοποίηση των µέτρων που θα δεσµεύεται η κυβέρνηση να λάβει ώς το 2015 για να εγκριθεί η χορήγηση της πέµπτης δόσης της βοήθειας προς τη χώρα και να δοθεί παράλληλα το πράσινο φως για το νέο πακέτο σωτηρίας της Ελλάδος Ηδη ο επίτροπος Οικονοµικών και Νοµισµατικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Ολι Ρεν έχει ταχθεί υπέρ της µείωσης επιτοκίων για Ελλάδα και Ιρλανδία και κατά οποιασδήποτε αναδιάρθρωσης του χρέους. Οπως είπε ο κ. Ρεν, «η Κοµισιόν είναι ξεκάθαρα υπέρ µιας µείωσης επιτοκίων... και κατά της αναδιάρθρωσης χρέους». Κατά της αναδιάρθρωσης τάχθηκε εξάλλου και το γερµανικό υπουργείο Οικονοµικών µέσω δήλωσης του εκπροσώπου του υπουργού Β. Σόιµπλε. Το καµπανάκι του κινδύνου για την κρίση χρέους στην ευρωζώνη χτύπησε χθες ο οικονοµικός σύµβουλος της Μέρκελ, Πίτερ Μπόφινγκερ, που προειδοποίησε ότι σε αντίθετη περίπτωση µπορεί να κινδυνεύσει η ενότητα της ευρωζώνης.
«Η χώρα βασίστηκε σε στρεβλό αναπτυξιακό πρότυπο. Κοροϊδευόµασταν µεταξύ µας»

«Πολιτικά ανίκανη η ευρωζώνη να χειριστεί την κρίση»

ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΤΑ των ευρωπαίων πολιτικών τους οποίους κατηγορεί για τους χειρισµούς τους στη µυστική συνάντηση της Παρασκευής στο Λουξεµβούργο και επειδή δεν κατανοούν ότι δεν µπορεί να υπάρξει νοµισµατική ένωση χωρίς πολιτική ένωση, εξαπέλυσε ο αρθρογράφος των «Φαϊνάνσιαλ Τάιµς», Βόλφγκανγκ Μινχάου.

«∆εν µπορούν να οργανώσουν ούτε µια ιδιωτική συνάντηση. Πώς λοιπόν θα λύσουν την κρίση χρέους;», διερωτάται ο Μινχάου που επισηµαίνει ότι η όχι και τόσο µυστική συνάντηση στο Λουξεµβούργο την Παρασκευή το βράδυ έδωσε σε όλους ένα καλό µάθηµα για το πως «η πολιτική αντιµετώπισης της κρίσης στην ευρωζώνη είναι λανθασµένη». «Το πρόβληµα είναι ότι η ευρωζώνη είναι πολιτικά ανίκανη να χειριστεί µια κρίση που είναι τώρα µεταδοτική και ενέχει τον κίνδυνο να δηµιουργήσει µεγάλες παράπλευρες ζηµιές», υποστηρίζει ο Μινχάου. «Οι υπεύθυνοι συνειδητοποίησαν ότι όποια λύση διαχείρισης χρέους και να διαλέξουν, θα κοστίσει εκατοντάδες δισεκατοµµύρια στους φορολογουµένους. Είναι εξαιρετικά απίθανο ότι χώρες θα αποδεχτούν τέτοια µεταφορά κεφαλαίων», δηλαδή την παροχή βοήθειας από κάποιες χώρες σε άλλες, «χωρίς να επιβληθούν ακραίοι όροι» στους αποδέκτες της βοήθειας αυτής, τονίζει.

Ο Βόλφγκανγκ Μινχάου είναι ιδιαίτερα καυστικός για τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, Ζοζέ Σόκρατες: «∆εν µπορεί να λειτουργήσει νοµισµατική ένωση µε τύπους σαν τον κ. Σόκρατες», γράφει, επειδή ο τελευταίος αρνήθηκε να ζητήσει βοήθεια µέχρι την τελευταία στιγµή και δέχτηκε αυστηρό πρόγραµµα λιτότητας. ∆εν µπορεί να λειτουργήσει ακόµη νοµισµατική ένωση, υποστηρίζει ο Μινχάου µε υπουργούς οικονοµικών «που διασπείρουν φήµες για διάλυση της ευρωζώνης». Ο Μινχάου καταλήγει στο συµπέρασµα ότι «η πολιτική ελίτ της Ευρώπης φοβάται να πει την αλήθεια που οι ιστορικοί της οικονοµίας ήξεραν πάντα: ότι µια νοµισµατική ένωση χωρίς πολιτική ένωση απλά δεν είναι βιώσιµη. Αυτή δεν είναι κρίση χρέους. Είναι πολιτική κρίση. Η ευρωζώνη θα βρεθεί σύντοµα αντιµέτωπη µε την επιλογή χωρίς προηγούµενο, είτε να κάνει βήµα εµπρός προς µια πολιτική ένωση είτε να κάνει ένα βήµα πίσω (στον τοµέα αυτόν). Ξέρουµε ότι ο κ. Σόιµπλε έχει σκεφτεί και έχει απορρίψει τη δεύτερη πιθανότητα. Ξέρουµε επίσης ότι προτιµά την πρώτη λύση. Είναι καιρός να το πει».
ta nea online

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...