Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Τα "δώρα" του Μπιν Λάντεν

Όπως και να το δει κανείς, ο θάνατος του Οσάμα Μπιν Λάντεν είναι ο θάνατος ενός θρύλου. Για τους φανατικούς μουσουλμάνους που τον πίστεψαν τυφλά. Και για τους Αμερικανούς που τον φοβήθηκαν, τον μίσησαν ως τον μεγαλύτερο εχθρό του έθνους τους. Ο 7ος γιος και το 17ο παιδί (από τα 50 και βάλε του πατέρα του) που γεννήθηκε το 1957. Ένας γόνος πάμπλουτης και πανίσχυρης οικογένειας, που εγκατέλειψε τον άνετο βίο του δισεκατομμυριούχου για να γίνει ένας ασκητής μουσουλμάνος. Ενας ήρωας για τα ριζοσπαστικά στοιχεία του μουσουλμανικού κόσμου, “από την Αίγυπτο μέχρι την Τσετσενία, από την Υεμένη μέχρι τις Φιλιππίνες, κάτω από την σημαία της Αλ Κάιντα και με το όραμα να δημιουργήσει μία αδελφότητα χωρίς σύνορα για το ριζοσπαστικό Ισλάμ”, όπως έγραψαν χθες οι New York Times στο μακροσκελές βιογραφικό του.
Το δημιούργημά του, η Αλ Κάιντα, εξελίχθηκε μέσα σε δύο δεκαετίες – από τα τέλη του ΄80 μέχρι τα τέλη του '90 – στο καλύτερα οργανωμένο υπερεθνικό δίκτυο τρομοκρατών. Ταυτόχρονα, συγκέντρωνε γύρω της μία ευρεία λαϊκή βάση υποστηρικτών σε ιδεολογικό επίπεδο, καθώς κήρυξε τον πόλεμο στην αμερικανική παρουσία στη Μέση Ανατολή και κάλεσε τους μουσουλμάνους να επαναστατήσουν. Η επίθεση στο Κέντρο Διεθνούς Εμπορίου της Νέας Υόρκης, στις 11 Σεπτεμβρίου 2001, ο Μπιν Λάντεν πέρασε στην Ιστορία ως το μεγαλύτερο τρομοκρατικό χτύπημα στην ιστορία. Ενα αρρωστημένο, αλλά αποτελεσματικό χτύπημα στην καρδιά της Αμερικής, που απέδειξε την ανεπάρκεια όλων των μέτρων ασφαλείας στις παγκόσμιες αερομεταφορές και αποκάλυψε ταυτόχρονα την “τρύπα” στον αμυντικό σχεδιασμό των ΗΠΑ – χτυπώντας το ίδιο το Πεντάγωνο και “σημαδεύοντας” τον Λευκό Οίκο. Το αποτέλεσμα ήταν να εκτοξευθεί η φήμη της Αλ Κάιντα. Πυρήνες της οργάνωσης σχηματίστηκαν διαδοχικά στο Ιράκ, στις περισσότερες χώρες της Βόρειας Αφρικής (με αφετηρία την Αίγυπτο), στην αραβική χερσόνησο με ισχυρά παρακλάδια στην Υεμένη και στην Σαουδική Αραβία.
Στο μεταξύ, οι Αμερικανοί έπαιρναν την δική τους απόφαση: να κηνυγήσουν την Αλ Κάιντα παντού και να την πολεμήσουν πλέον στο δικό της γήπεδο, ώστε να διασφαλίσουν ότι ο εφιάλτης της 11ης Σεπτεμβρίου δεν θα επιστρέψει. Πριν συμπληρωθεί ένας μήνας από το χτύπημα στους δίδυμους πύργους, οι Αμερικανοί εξαπολύουν την επίθεσή τους στο Αφγανιστάν (7 Οκτωβρίου 2001). Προσέξτε μία λεπτομέρεια, που μπορεί να αποδειχθεί καθοριστική για τις αποφάσεις του Ομπάμα στο κοντινό μέλλον: ο τότε Πρόεδρος Τζορτζ Μπους διακηρύσσει ότι ο στόχος της επίθεσης ήταν να εντοπιστεί ο Οσάμα Μπιν Λάντεν και η ηγεσία της Αλ Κάιντα, να δικαστούν. Να διαλυθεί η οργάνωση και να εξουδετερωθεί το καθεστώς των Ταλιμπάν που τους προσέφερε καταφύγιο. Ο πόλεμος ξεκίνησε, αλλά η σύλληψη του Μπιν Λάντεν δεν ήρθε. Οταν οι Αμερικανοί στράφηκαν στο Ιράκ για να διώξουν τον Σαντάμ Χουσείν, η Αλ Κάιντα βρήκε μία ανέλπιστη ευκαιρία να αναδιοργανωθεί και να αναπτύξει παρακλάδια στο Ιράκ και στα υψίπεδα του Πακιστάν. Τον Δεκέμβριο του 2001, οι Αμερικανοί βομβαρδίζουν με μανία τις απόκρυμνες βουνοκορφές «Τόρα Μπόρα» στα σύνορα Αφγανιστάν – Πακιστάν. Έχουν πληροφορίες ότι εκεί κρύβεται ο Μπιν Λάντεν, αλλά εκείνος ξεφεύγει.
Ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης της Αλ Κάιντα θεωρείται και είναι αναντικατάστατος. Ο Αιγύπτιος Αιμάν Αλ Ζαουάχρι – ό,τι πιο κοντινό σε «υπαρχηγό» της οργάνωσης – είναι περισσότερο ένας «θεωρητικός» και δεν διαθέτει την προσωπική διαδρομή ενός «πολεμιστή», όπως ο Μπιν Λάντεν που κέρδισε φήμη για την δράση του εναντίον των Ρώσων στο Αφγανιστάν. Οι ψυχραιμότεροι αναλυτές στην Ουάσιγκτον δεν τρέφουν ψευδαισθήσεις. Θεωρούν δεδομένο ότι ο Μπιν Λάντεν είναι από χθες ένας «μάρτυρας» για την Αλ Κάιντα και δεν αποκλείουν «αντίποινα». Ωστόσο, ο θάνατός του μεταφράζεται σε μία τεράστια προσωπική επιτυχία του Ομπάμα και οι επόμενες δημοσκοπήσεις θεωρείται δεδομένο ότι θα το επιβεβαιώσουν. Υπ’ αυτή την έννοια, ο Μπιν Λάντεν προσφέρει στον Αμερικανό Πρόεδρο μία διπλή ευκαιρία, όπως τα συνοψίζει στην πρώτη, σύντομη ανάλυσή της και η STRATFOR:
- να σχεδιάσει και να διεκδικήσει με σοβαρές πιθανότητες επιτυχίας την επανεκλογή του στις 6 Νοεμβρίου 2012.
- να ανασύρει από το συρτάρι του το σχέδιο απεγκλωβισμού από το Αφγανιστάν, καθώς ο σκοπός της αμερικανικής επίθεσης (όπως είπαμε και παραπάνω) μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει επιτευχθεί.
Εγώ θα προσέθετα, ότι ο Ομπάμα έχει την ευκαιρία να «μηδενίσει το κοντέρ» στην αμερικανική εξωτερική πολιτική. Να κινηθεί χωρίς τα σύνδρομα και τα κόμπλεξ που αναμφισβήτητα άφησε στις ΗΠΑ η τραυματική εμπειρία της 11ης Σεπτεμβρίου. Να κοιτάξει με μεγαλύτερη ψυχραιμία και νηφαλιότητα τα αμερικανικά λάθη. Να κυβερνήσει, πλέον, απελευθερωμένος και να αλλάξει τον ρου της ιστορίας. Δεν θα είναι εύκολο. Όμως, πόσοι ήταν οι ηγέτες που είχαν την ευκαιρία να κάνουν δεύτερη αρχή μέσα σε μία θητεία;
Δεν είναι μικρά τα «δώρα» του Οσάμα, αν το δει κανείς από την πλευρά του Ομπάμα.
protagon.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Για ένα νέο σχέδιο στεγαστικής πολιτικής

Πριν από λίγες μέρες ο Παύλος Γερουλάνος, του ΠΑΣΟΚ, παρουσίασε έναν αριθμό που προκαλεί έκπληξη. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν, ανά τη χώρα, 72.0...