Τρίτη 10 Μαΐου 2011

Φελντ: Έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ θα προκαλούσε παγκόσμια αναστάτωση

Την εκτίμηση ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν εξετάζει το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την ζώνη του ευρώ διατύπωσε τη Δευτέρα στην εκπομπή του ΣΚΑΪ «Νέοι Φάκελοι» ο στενός σύμβουλος της γερμανίδας καγκελαρίου Λαρς Φελντ.

«Ενδεχόμενη έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα προκαλούσε ακόμη και παγκόσμια αναστάτωση. Η έξοδος για την Ελλάδα θα σήμαινε ότι θα παρέμενε αποκομμένη από τις αγορές για πολύ μεγαλύτερο διάστημα, και η υποτίμηση του νομίσματος θα βοηθούσε σε μικρό βαθμό» επισήμανε.

Ο κ. Φελντ εμφανίστηκε ανοικτός στη μέθοδο αναδιάρθρωσης του χρέους που θα ακολουθηθεί, διευκρίνισε όμως ότι τάσσεται κατά οποιουδήποτε άμεσου «κουρέματος» ή άμεσης στάσης πληρωμών.

Στο σημείο αυτό, ζήτησε χρόνο για διαπραγματεύσεις της χώρας μας με τους πιστωτές. «Πώς θα γίνει η αναδιάρθρωση θα εξαρτηθεί από τις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές και ενδεχομένως η ΕΚΤ θα έπρεπε να μεσολαβήσει στις διαπραγματεύσεις» δήλωσε, ενώ επέκρινε τον Ζαν Κλοντ Τρισέ για την αρνητική του στάση στο θέμα.

«Πρέπει ο πρόεδρος της ΕΚΤ να προσπαθεί να ηρεμήσει τις αγορές, αντί να προκαλεί πανικό τασσόμενος κατά της αναδιάρθρωσης» τόνισε.

Ο γερμανός οικονομολόγος παρατήρησε ότι η αντίθεση Τρισέ στην αναδιάρθρωση είναι δύσκολο να καμφθεί, και εκτίμησε ότι οι διαπραγματεύσεις μπορούν να αρχίσουν από το καλοκαίρι οπότε ο νυν πρόεδρος της ΕΚΤ θα έχει αποχωρήσει από την προεδρία.

Όσον αφορά το Spiegel, δήλωσε άγνοια για το πώς βγήκε η είδηση περί εξόδου της Ελλάδας από την ευρωζώνη, επισημαίνοντας ότι η πηγή του γερμανικού περιοδικού είναι εκτός γερμανικής κυβέρνησης η οποία γνωρίζει την αναταραχή που μπορεί να προκαλέσει μία τέτοια φήμη στις αγορές.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Φελντ, ο οικονομολόγος και γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε ότι όσα είπε είναι αρκετά καθησυχαστικά, ενώ στιγμάτισε την καθυστέρηση της κυβέρνησης στην προώθηση των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων.

«Ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Φαίνεται ότι έχει σταματήσει κάθε μεταρρυθμιστική προσπάθεια και νομίζω ότι υπάρχει μία εύλογη απορία γιατί δεν προχωρούμε» τόνισε.

Από την πλευρά του ο καθηγητής οικονομικών του πανεπιστημίου Νέας Υόρκης Νίκος Οικονομίδης εκτίμησε ότι θα πρέπει να γίνει ελεγχόμενη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. «Για να δεχθούν οι δανειστές αυτή τη διαδικασία τα νέα δάνεια της Ελλάδας θα πρέπει να είναι υψηλότερης ποιότητας, και αυτό σημαίνει εγγύηση του μηχανισμού στήριξης» τόνισε.
ΣΚΑΙ.GR 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σε ισχύ αυστηρότερο πλαίσιο για ασφαλή προϊόντα στην ΕΕ

Νέος ευρωπαϊκός κανονισμός για την ασφάλεια των προϊόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση τέθηκε σε ισχύ την προηγούμενη εβδομάδα. Δίνει περισσότερες ε...