Κυριακή 1 Μαΐου 2011

Τα καυτά μέτωπα του Γιώργου Παπανδρέου

thumb
Διχασμένος ανάμεσα στα κυβερνητικά συ­ντρίμμια και την κουρελιασμένη διεθνή εικόνα της χώρας βρίσκεται ο Γιώργος Πα­πανδρέου, που βλέπει από τη μια την κυβέρνησή του να σπαράσσεται χωρίς να μπορεί κανείς να εντοπίσει φάρμακο… καταλλαγής και από την άλλη τους διεθνείς κερδοσκόπους να πιέζουν για αναδιάρθρωση του χρέους εδώ και τώρα, ερήμην της βούλησης της χώρας μας αλλά και των Ευρω­παίων εταίρων. Το εντυπωσιακό είναι πως, τη στιγ­μή που η κυβέρνηση συνομιλεί μυστικά και προ­ετοιμάζει το έδαφος μιας οργανωμένης αναδιάρ­θρωσης, η πίεση για χρεοκοπία είναι τα τελευταία (πολλά ) 24ωρα αφόρητη.
Έτσι ο πρωθυπουργός με μηνύματα και τηλε­φωνικές επαφές με συνεργάτες του δεν έκρυψε τη διάθεσή του για μια νέα «εξόρμηση» στο εξω­τερικό προκειμένου να χαλαρώσει τη θηλιά γύρω από την Ελλάδα μέσα από συνεντεύξεις σε διε­θνή δίκτυα.
Ο Γιώργος Παπανδρέου θα επιχειρήσει να πεί­σει ότι η Ελλάδα χρειάζεται χρόνο προκειμένου να προχωρήσει το διαρθρωτικό της πρόγραμμα και θα διαφημίσει τον περίφημο οδικό χάρτη του με την πρόβλεψη των 50 δισ. ευρώ από αξιοποίη­ση της δημόσιας περιουσίας και αποκρατικοποιή­σεις, που θα χρησιμοποιηθούν για τη μείωση του δημόσιου χρέους.
Στην κυβέρνηση γνωρίζουν ότι γύρω από το θέ­μα της αναδιάρθρωσης συγκρούονται ιδιαίτερα έντονα δύο τάσεις εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης με επικεφαλής τους χριστιανοδημοκράτες της Γερ­μανίας και τους Αληθινούς Φινλανδούς, που πιέ­ζουν προς τη χρεοκοπία της χώρας, ενώ η Ευρωπα­ϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπως επισημαίνουν συνεργάτες του πρωθυπουρ­γού, στηρίζουν την προσπάθεια της ελληνικής κυ­βέρνησης για εξυγίανση της οικονομίας.
Ασυντόνιστη κυβέρνηση
Ο πρωθυπουργός επιθυμεί να βγει προς τα έξω προκειμένου να απαντήσει στις ζοφερές εκτιμή­σεις για την ελληνική οικονομία που διατυπώνουν διεθνείς αναλυτές και να ανορθώσει τη διεθνή εικόνα της χώρας.
Και ενώ σχεδι­άζει την περιοδεία, που αναγκαστικά θα γίνει μετά τις 15 Μαΐου, οπότε έχει προγραμ­ματιστεί η ψήφιση από τη Βουλή του Μεσοπρόθεσμου Προγράμμα­τος, έχει να λύσει ένα κορυφαίο θέμα, που πια απειλεί τη δημόσια εικόνα του: τον συντονισμό της κυβέρνησης.
Η προχτεσινή αποστροφή του Γιώργου Καρατζαφέρη ότι βάζει στοίχημα αν παραπάνω από δύο υπουργοί μιλάνε μεταξύ τους, μπορεί να έχει στοι­χεία υπερβολής, αλλά αποτυπώνει με γλαφυρότη­τα μια κατάσταση και αμαυρώνει έτι περαιτέρω την κυβερνητική εικόνα. Το σημαντικότερο είναι ότι τα βέλη της κριτικής δεν τα δέχονται πια οι υπουργοί που διαχωρίζουν τη θέση τους από κυβερνητικές επιδιώξεις, αλλά ο ίδιος ο πρωθυπουργός.
Ματαίως οι συνεργάτες του επιχειρούν να δια­σκεδάσουν τις εντυπώσεις διαρρέοντας ότι η πολι­τική κατάσταση στη χώρα είναι ιδιαίτερη και συνε­πώς οι εντάσεις και οι διαφοροποιήσεις είναι στο πρόγραμμα. Κάθε διαφοροποίηση αποκτά διαστά­σεις κυβερνητικού «εμφυλίου» και όλες πια κατα­λήγουν στην αδυναμία συντονισμού της κυβέρνη­σης από τον ίδιο τον Γιώργο Παπανδρέου. Το βασι­κότερο όλων είναι ότι και σ’ αυτήν την κυβέρνηση ο κάθετος διαχωρισμός μεταξύ «αριστερόστρο­φων» και «εκσυγχρονιστών - φιλελεύθερων» είναι αυτός που δημιουργεί τα μεγαλύτερα ζητήματα. Η φράση του Γιώργου Παπανδρέου στην τελευταία συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας «θα συνεχίσω μ’ αυτούς που θέλουν» εκλήφθηκε από πολλούς ως διάθεσή του για ξεκαθάρισμα λογαρι­ασμών και αποπομπή των μονίμως διαφωνούντων με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου.
Πολλοί όμως είναι αυτοί που εκτιμούν ότι η «ατάκα» αυτή ειπώθηκε χωρίς να την εννοεί ακρι­βώς ο πρωθυπουργός, αφού, αν πραγματοποιή­σει την «απειλή» του, ο διχασμός θα είναι μεγά­λος και η πτώση της κυβέρνησης κάτι παραπάνω από αναμενόμενη. Κάποιοι επισημαίνουν ότι η «απειλή» αφορούσε κυρίως βουλευτές και στελέ­χη που μονίμως διαφοροποιούνται από την επίση­μη γραμμή και υπέκρυπτε διάθεση σύγκρουσης και άμεση προσφυγή σε εκλογές αν υπάρξουν έντονα στοιχεία διαφοροποίησης…
Οι εκσυγχρονιστές, που μετά την εκλογική σφα­γή τους το 2004 είχαν σχεδόν διαλυθεί, επιχειρούν αναγέννηση αυτήν την περίοδο. Και παρά το γεγο­νός ότι δεν υπάρχει ηγετική προσωπικότητα που θα αναλάβει την οργανωτική τους συγκρότηση, πιέζουν για μεγαλύτερη συμμετοχή στη νομή της ΠΑΣΟΚικής εξουσίας. Μάλιστα, σ’ αυτή τη φάση που επικρίνουν την κυβέρνηση για ατολμία επι­χειρούν να μπουν δυναμικά στην κυβέρνηση, με βασικότερο αίτημα – που διαμορφώνεται κυρί­ως μέσα από δημοσιεύματα και πολιτικές ανα­λύσεις «σημιτοφυλάκων» που δημιουργούν πο­λιτικές εντυπώσεις – να αποπεμφθούν από την κυβέρνηση στελέχη που εκφράζουν το παραδο­σιακό (παλιό κατά πολλούς) ΠΑΣΟΚ και να μπουν βουλευτές με εκσυγχρονιστική λογική, που μπο­ρούν να τρέξουν πιο γρήγορα μεταρρυθμίσεις και αποκρατικοποιήσεις.
Η κατάσταση εντός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ είναι τόσο περίπλοκη και ρευστή, ώστε κανείς δεν ξέρει πώς θα εξελιχτεί η συζήτηση για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και αν τελικά θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρ­χίας, αν και είναι προφανές ότι σε ενδεχόμενο «μαζικής» ή έστω και «μερικής» απειθαρχίας βουλευτών ο πρωθυπουργός θα προσφύγει σε εκλογές.
Πολλοί λοιπόν είναι αυτοί που βλέπουν ότι η κατάσταση είναι τόσο εύφλεκτη, ώστε δεν θα αποφύγουμε τις κάλπες και μάλιστα μέσα στο καλοκαίρι, θεωρώντας ότι μια καλή έκβαση της Συνόδου Κορυφής στις 23 και 24 Ιουνίου μπο­ρεί να δώσει στον πρωθυπουργό το «πάτημα» για εκλογές με συγκεκριμένη (και πολύ σκληρή) ατζέντα προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο.
Η συγκεχυμένη κατάσταση εντός τη Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ, αλλά και οι εντελώς αντίθετες πολιτικές προσεγγίσεις των μελών της προβάλλουν ανά­γλυφα από τον πόλεμο δηλώσεων δύο βουλευ­τών. Ο Αλέξανδρος Αθανασιάδης, ανθυποψήφιος του Γιώργου Παπακωνσταντίνου το 2007 στην Κοζάνη και νυν βουλευτής του νομού, δήλωσε προχτές ότι είναι αντίθετος στην περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, για να εισπράξει χτες απά­ντηση από τον συνάδελφό του Έκτορα Νασιώκα ότι η στάση του είναι λαϊκίστικη.
Έτσι κι αλλιώς το θέμα της ΔΕΗ καίει, είναι νωπή η νέα αντίδραση της αρμόδιας υπουργού Τίνας Μπιρμπίλη, που με πολύ προσεκτικό τρό­πο βάζει και θέμα νομιμότητας σε μια άκαιρη ιδιωτικοποίηση, με δεδομένη την αναντίστοιχη με την πραγματική της αξία, σημερινή τιμή της μετοχής.
Και επειδή πολλές συζητήσεις γίνονται για το νομικό πλαίσιο αλλά και τον τρόπο των απο­κρατικοποιήσεων, πολιτικοί παρατηρητές στά­θηκαν ιδιαίτερα στις προτάσεις που διατύπωσε τη Μεγάλη Εβδομάδα ο συνήθως προσεκτικός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος ζήτησε να συ­γκροτηθεί μια ανεξάρτητη Επιτροπή Διαφάνειας που θα ελέγχει τις διαδικασίες και οι αποφάσεις να έχουν τις υπογραφές όλων των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου και όχι των αρμόδιων υπουργών, ώστε πολιτικά να είναι υπεύθυνη και υπόλογη στον ελληνικό λαό σύσσωμη η ελληνι­κή κυβέρνηση.
Συνεδριάστε γιατί χανόμαστε…
Μέχρι τώρα δεν έχει γίνει γνωστό αν θα συ­νεδριάσει αύριο Παρασκευή το Υπουργικό Συμβούλιο, παρ’ ότι μοιάζει χλομό λόγω και του εορτασμού της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Ο πρωθυπουργός πάντως θα δει όλους τους υπουργούς μαζί με τον υπουργό Οικονομικών, ώστε να εξεταστεί η συμμετοχή τους στο Με­σοπρόθεσμο Πρόγραμμα. Ταυτόχρονα θα ανα­λυθεί η πορεία του προϋπολογισμού του κάθε υπουργείου, ο αναπροσανατολισμός κονδυλί­ων, ο εκσυγχρονισμός των κωδικών και η αλ­λαγή νοοτροπίας και διοίκησης, ώστε να υπάρ­ξει αποτελεσματική περικοπή δαπανών. Συνεργάτες του πρωθυπουργού επισημαίνουν ότι, παρ’ ότι ο Γ. Παπανδρέου από την πρώτη στιγμή έδωσε εντολή οι υπουργοί να αλλάξουν πλήρως τους προϋπολογισμούς των υπουργεί­ων που προΐστανται και να αποκόψουν χρόνιες παθογένειες και σπατάλες που εμφιλοχώρη­σαν στο παρελθόν χωρίς να πειραχτούν έκτο­τε, «οι υπουργοί συνεχίζουν να υπογράφουν ό,τι τους φέρνουν οι υπηρεσιακοί παράγοντες χωρίς να εξετάζουν τους κωδικούς, από τη δύναμη της αδράνειας», όπως επισημαίνει συνεργάτης του πρωθυπουργού. Ήδη τις προ­ηγούμενες μέρες πραγματοποιήθηκαν προ-ετοιμαστικές συσκέψεις σε συνεργασία με πολλούς υπουργούς από τη γενική γραμματέα του πρωθυπουργού Ρεγγίνα Βάρτζελη και τον σύμβουλό του Κώστα Θέο. Χτες εξάλλου κωδικοποιήθηκε η δράση 4 υπουργών για τη φοροδιαφυγή, το παραεμπόριο και το λαθρεμπόριο καυσίμων. Στη σύσκε­ψη που συμμετείχαν οι υπουργοί Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, Περιφερειακής Ανάπτυξης Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Προστασί­ας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής και Δικαι­οσύνης Χάρης Καστανίδης, αποφασίστηκαν τα μέτρα, αλλά οι ανακοινώσεις θα γίνουν με πανηγυρικό τρόπο τη Δευτέρα προκειμένου να μην… πνιγούν επικοινωνιακά από τη μεταπασχαλινή ραστώνη και τις εκδηλώσεις της Εργα­τικής Πρωτομαγιάς.
«Καθαρή» κυβέρνηση…
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός δεν φαίνεται πάντως να έχει πειστεί για την επιτυχία του εγχειρήματος μιας «καθαρής» κυβέρνησης με στελέχη και εξωκοινοβουλευτικούς που θα είναι αποφασισμένοι να συγκρουστούν με τον πυρήνα της ιδεολογίας και της παράδο­σης του ΠΑΣΟΚ, αφού η πολυτασική κυβέρνησή του μπορεί να έχει αντιπαραθέσεις και διαφωνίες που προκαλούν προβλήματα, ωστό­σο εκφράζει δυνάμεις πιστές σ’ αυτόν, αλλά και με απήχηση σε λαϊκά κοινωνικά στρώματα.
Παρά τα όσα λέγονται και προβάλλονται προς τα έξω, ο Γιώργος Παπανδρέου δεν «σοκάρεται» ούτε προβληματίζεται από τις από­ψεις Μπιρμπίλη.
Κι αυτό γιατί, όπως λένε πολιτικοί φίλοι της υπουργού, η ίδια από την αποδοχή της υπουργοποίησής της ξεκαθάρισε στον Γ. Παπανδρέου ότι αναλαμβάνει το πόστο μόνο στη λογική προστα­σίας και προώθησης φιλοπεριβαλλοντικών πολιτικών και ότι δεν προτίθεται να κάνει καριέρα πολιτικού, ώστε να έχει αγωνία για την ανέλιξή της.
Στο πλαίσιο αυτό ο Γιώργος Πεταλωτής χτες το πρωί επιχείρη­σε να ακροβατήσει μεταξύ της υπουργού Περιβάλλοντος και του υπουργού Οικονομικών, επισημαίνοντας ότι στο θέμα των αυθαι­ρέτων δεν παίζει ρόλο η άποψη του ενός ή του άλλου υπουργού, αλλά η κυβερνητική απόφαση. Πάντως η κατεύθυνση που έχει δώ­σει ο ίδιος ο πρωθυπουργός είναι να μπει μια κόκκινη γραμμή στο θέμα, αφού γίνει εξαντλητικός διάλογος με τους σχετικούς δικα­στικούς και κοινωνικούς φορείς. Αναμένεται δε να υπάρξει μαζί με την ανακοίνωση οποιασδήποτε ρύθμισης τακτοποίησης για τα αυ­θαίρετα η στήριξη του ταμείου των περιφερειών από τα έσοδα που θα προκύψουν. Κι αυτό προκειμένου να κατεδαφιστούν αυθαίρετα σε δασικές και αρχαιολογικές περιοχές και στους αιγιαλούς της χώ­ρας, ώστε να υπάρχει ένα κοινωνικό και περιβαλλοντικό αντίβαρο.
to pontiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ψηφιακό το κομματικό κράτος

Το «σαρανταενατακατό» είναι ένα από τα καλαμπούρια που κυκλοφορούν στο Διαδίκτυο και μια μεγάλη παγίδα για τη Νέα Δημοκρατία. Το σχεδόν 41% ...